Ισραήλ: Αντίποινα της Χεζμπολάχ μέχρι τη Ναζαρέτ – Λ. Οίκος: Η κλιμάκωση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός

by admin
1 views

Λίγες ημέρες μετά τις «μυστηριώδεις» εκρήξεις των φορητών συσκευών τηλεπικοινωνίας στο Λίβανο η σύγκρουση Ισραήλ – Χεζμπολάχ κλιμακώνεται επικίνδυνα. Aπό το Τελ βίβ, ο απεσταλμένος του ΕΡΤΝews Κωστής Κωνσταντίνου, περιγράφει κλιμάκωση των εχθροπραξιών ενώ ο Βενιαμίν Νετανιάχου σε τηλεοπτικό διάγγελμά του μίλησε για μήνυμα το οποίο, όπως είπε, πήρε η Χεζμπολάχ, προειδοποιώντας πως εάν αυτό δεν έγινε, το Ισραήλ θα φροντίσει να γίνει. «Είμαστε αποφασισμένοι να επιστρέψουμε τους εκτοπισμένους κατοίκους μας με ασφάλεια στα σπίτια τους», πρόσθεσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, τη στιγμή που δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι του Ισραηλινού Βορρά βρίσκονται εδώ και έντεκα μήνες μακριά από τις εστίες τους.

Μια στρατιωτική «κλιμάκωση» δεν είναι προς «το συμφέρον» του Ισραήλ, προειδοποίησε o εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, επισημαίνοντας: «Αυτό λέμε απευθείας στους Ισραηλινούς ομολόγους μας».

Η ομοβροντία αντιποίνων της Χεζμπολάχ με 80 περίπου πυραύλους στη Χάιφα και άλλους 70 σε άλλα σημεία του Βορρά, ανακόπηκε, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, αλλά από τα θραύσματα που έπεσαν τραυματίστηκαν τρία άτομα.

Ένας ανήλικος σκοτώθηκε σε δυστύχημα την ώρα που ήχησαν οι σειρήνες ενώ σήμερα όλα τα σχολεία έμεινα κλειστά στην πόλη της Χάιφα η οποία έχει μεγάλο αριθμό Αράβων κατοίκων.

Τα Ανώτατα στελέχη της Χεζμπολάχ τα οποία σκοτώθηκαν στο ισραηλινό χτύπημα με το οποίο εξουδετερώθηκε το Νο. 2 της οργάνωσης Ιμπραχίμ Άκιλ και εξαρθρώθηκε ολόκληρη η ηγεσία της επίλεκτης Δύναμης «Ραντουάν», είχαν συναντηθεί στο σημείο της επίθεσης προκειμένου να οριστικοποιήσουν επίθεση στη Βόρεια Γαλιλαία η οποία θα διενεργείτο άμεσα.

Την είδηση μετέφερε το δίκτυο Αλ Μόνιτορ επικαλούμενο πηγή του στη Χεζμπολάχ. Αργότερα την επιβεβαίωσε και ο Πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ.«Πρώτα από όλα αρνούμαι κατηγορηματικά κάθε σχέση με τέτοιου είδους επιχειρήσεις», τόνισε ο Ισραηλινός πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι «το Ισραήλ δεν έχει την πρόθεση να κάνει πόλεμο με τον Λίβανο, αλλά ο Λίβανος είναι όμηρος μιας τρομοκρατικής οργάνωσης που είναι πολιτική παράταξη του Λιβάνου και λέγεται Χεζμπολάχ».

Αίσθηση προκάλεσε ότι την ίδια ακριβώς ώρα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έκανε λόγο για σαφές μήνυμα στην Χεζμπολάχ χωρίς ούτε μία αναφορά στις εκρήξεις των φορητών συσκευών τηλεπικοινωνίας σε αντίθεση με τον πρόεδρο της χώρας, ο οποίος αρνήθηκε κατηγορηματικά να αναλάβει την ευθύνη.

«Τις τελευταίες ημέρες επικεντρωθήκαμε σε μπαράζ πληγμάτων εναντίον της Χεζμπολάχ τέτοιων που δεν μπορουσε ποτέ να φανταστεί.Και αν η Χεζμπολάχ δεν αντιληφθεί το μήνυμα, σας υπόσχομαι ότι θα το καταλάβει πολύ καλά.
Είμαστε αποφασισμένοι να επιστρέψουμε τους πολίτες του βορά με ασφάλεια στα σπίτια τους», τόνισε ο Νετανιάχου.
 
Στη Δυτική Όχθη, οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ έκαναν έφοδο στα γραφεία του  Αλ Τζαζίρα στη Ραμάλα σφραγίζοντας το κανάλι για 45 ημέρες. Ανάλογη κίνηση είχαν κάνει τον περασμένο Μάϊο στην Ιερουσαλήμ.
Η απόφαση ελήφθη μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο που δείχνει ισραηλινό στρατιώτη να κλωτσάει και να ρίχνει τη σορό Παλαιστινίου από στέγη κτιρίου. 

Την ίδια στιγμή, οι συγγενείς των ομήρων εξακολουθούν να πλημμυρίζουν τους δρόμους του Τελ Αβίβ- όπως κάθε Σάββατο- ζητώντας τον τερματισμό του πολέμου και την επιστροφή των αγαπημένων τους.

Ρεπορτάζ: Ιουλία Βελισσαράτου, Λήδα Παπαδοπούλου

Σχετικές ειδήσεις

Πρόεδρος Ισραήλ: Δεν έχουμε σχέση με τους βομβητές στον Λίβανο – Νετανιάχου: Το μήνυμα δόθηκε στην Χεζμπολάχ

Κλιμακώνεται η σύγκρουση στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου

Οδηγίες για τη λειτουργία τους σε εμπόλεμη κατάσταση έλαβαν τα νοσοκομεία στο βόρειο Ισραήλ

Ισραήλ: Μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων της Χεζμπολάχ στη διάρκεια της νύχτας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ