Ισραήλ: «Αγωγός οξυγόνου» για τη Χαμάς ο διάδρομος της Φιλαδέλφειας – Πρέπει να υπάρξει σχέδιο για την επόμενη μέρα, λέει ο Μπλίνκεν

by admin
0 views

Φρίκη δίχως τέλος στη Ράφα, στη Λωρίδα της Γάζας, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους, αψηφώντας τη διεθνή κατακραυγή. Την ίδια ώρα, η Αίγυπτος φέρεται να απείλησε πως δεν θα διστάσει να απαντήσει στρατιωτικά, εάν απειληθεί η ασφάλειά της, μετά την ανακοίνωση του Ισραηλινού στρατού πως έθεσε υπό τον έλεγχό του διάδρομο την ουδέτερη αποστρατικοποιημένη ζώνη ανάμεσα στη Ράφα και τα αιγυπτιακά σύνορα.

Οι σκληρές μάχες και συνεχείς βομβαρδισμοί εντείνονται στην Ράφα με τα ισραηλινά τανκ να επιχειρούν στα ανατολικά, αφού έφτασαν στο κέντρο της πόλης. Παρά τη διεθνή κατακραυγή για τον φονικό βομβαρδισμό σε καταυλισμό εκτοπισμένων την Κυριακή, και άλλοι Παλαιστίνιοι έχασαν την ζωή τους από τα Ισραηλινά χτυπήματα. Παρόμοιο το σκηνικό σε πολλά σημεία της κεντρικής και βόρειας Γάζας.

Την ίδια στιγμή το Ισραήλ ανακοίνωσε πως σύντομα θα έχει τον πλήρη έλεγχο του διαδρόμου μήκους 14 χιλιομέτρων, στην ουδέτερη ζώνη, πάνω στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Λωρίδα της Γάζας.

«Τις τελευταίες ημέρες, οι δυνάμεις του Ισραηλινού Στρατού πέτυχε τον τακτικό έλεγχο του διαδρόμου της Φιλαδέλφειας στα σύνορα μεταξύ Αιγύπτου και Ράφα. Ο διάδρομος της Φιλαδέλφειας χρησίμευε ως αγωγός οξυγόνου για τη Χαμάς, μέσω του οποίου πραγματοποιούσε λαθρεμπόριο όπλων στη Γάζα σε τακτική βάση» δήλωσε ο εκπρόσωπος το ισραηλινού στρατού, Ντανιέλ Χαγκάρι.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ισραηλινού Στρατού, εντός του διαδρόμου βρέθηκαν περίπλοκες υπόγειες υποδομές της Χαμάς και δεκάδες οπλισμένοι εκτοξευτήρες ρουκετών

«Κοιτάξτε, είμαστε εδώ για δύο λόγους. Πρώτον, αυτή είναι η τελευταία ταξιαρχία (της Χαμάς) που έχει απομείνει με όλες τις δυνατότητές της. Τεράστιες δυνατότητες. Και ως εκ τούτου, θέλουμε να διαλύσουμε την ταξιαρχία της Ράφα» ανέφερε ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού, Χερτζί Χαλεβί.

Από την πλευρά της η Αίγυπτος αρνείται την ύπαρξη τούνελ εντός του επίμαχου διαδρόμου.

«Το Ισραήλ λέει πως ενημέρωσε την Αίγυπτο για τον διάδρομο, ωστόσο, αξιωματούχος του τηρεί την ανωνυμία του λέει πως δεν υπήρξε καμία επικοινωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές για την ύπαρξη αυτών των τούνελ» μετέδωσε ανταποκριτής του CNN.

Για άλλη μία φορά ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών τονίζει πως το Ισραήλ χρειάζεται ένα σχέδιο για την επόμενη μέρα του πολέμου το συντομότερο δυνατό και να μην αφήσει την εξουσία στα χέρια της Χαμάς γιατί δεν θα υπάρξει επόμενη μέρα.

«Εάν όχι, η Χαμάς θα παραμείνει επικεφαλής, κάτι που είναι απαράδεκτο. Ή αν όχι, θα έχουμε χάος, ανομία και ένα κενό που τελικά θα καλυφθεί ξανά από τη Χαμάς, ή ίσως κάτι, αν είναι δυνατόν να φανταστούμε κάτι ακόμη χειρότερο, τζιχαντιστές» τόνισε ο Άντονι Μπλίνκεν.

Και ενώ η Σλοβενία είναι η επόμενη χώρα που αναμένεται να αναγνωρίσει το Παλαιστινιακό κράτος κατά την διάρκεια Σινο- Αραβικού φόρουμ στο Πεκίνο με την συμμετοχή και του προέδρου της Αιγύπτου και άλλων Αράβων ηγετών ο πρόεδρος της Κίνας ζήτησε διευρυμένη ειρηνευτική σύνοδο. «Ο πόλεμος δεν πρέπει να συνεχιστεί επ` αόριστον. Η δικαιοσύνη δεν πρέπει να απουσιάζει για πάντα. Η δέσμευση στη λύση των δύο κρατών δεν πρέπει να αμφιταλαντεύεται κατά βούληση» υπογράμμισε ο Σι Τζιπίνγκ.

Ο πρόεδρος Σίσι απηύθυνε έκκληση να μην εκτοπιστούν οι Παλαιστίνιοι από την γη τους την στιγμή που στην Ράφα πολλοί εκτοπισμένοι διαλύουν τα καταλύματά τους και φεύγουν πίσω στην Χαν Γιούνις. Άλλοι πάλι αρνούνται να φύγουν.

Με την ανθρωπιστική βοήθεια να έχει μειωθεί κατά δύο τρίτα από την έναρξη των επιχειρήσεων στη Ράφα ομάδες της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου αποχώρησαν και από το νοσοκομείο του προσφυγικού καταυλισμού αλ Μαγουάζι.

Κάλλη Λέκκα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ