Ισπανία: Eισαγγελέας ζητά την αλλαγή του νόμου ώστε να απαγορεύεται η πρόσβαση στο Διαδίκτυο για εκστρατείες μίσους

by admin
2 views

Η δολοφονία του εντεκάχρονου Ματέο στην πόλη Μοθεχόν του Τολέδο πριν από λίγες ημέρες λειτούργησε ως δικαιολογία για ορισμένους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να συνδέσουν –χωρίς στοιχεία– το βίαιο έγκλημα με τους ανήλικους μετανάστες που βρίσκονται στην Ισπανία χωρίς τις οικογένειές τους. Στο χωριό Μοθεχόν υφίσταται κέντρο προσωρινής φιλοξενίας ανήλικων μεταναστών και το μίσος εναντίον τους εκδηλώθηκε με κάθε τρόπο στα κοινωνικά δίκτυα αμέσως μετά την δολοφονία του Ματέο από άτομο που του επιτέθηκε με μαχαίρι και τον σκότωσε ενώ έπαιζε ποδόσφαιρο με τους φίλους του.

Οι ψευδείς ειδήσεις που δημοσιοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αμέσως μετά την δολοφονία μιλούσαν για «συμμορίες νέων» για «τζιχαντιστικό κίνητρο» στο θάνατο του Ματέο και το μένος εκδηλώθηκε ιδιαίτερα κατά των ανηλίκων αλλοδαπών μεταναστών που φιλοξενούνται στην Ισπανία.

Όμως ο δράστης τελικά συνελήφθη, είναι 20 ετών, Ισπανός και επίσης βρέθηκε και το όπλο του εγκλήματος. Ο νεαρός δράστης έχει ιστορικό ψυχικής ασθένειας.

Όμως η παρέμβαση της Εισαγγελίας δεν άργησε και προτείνεται η τροποποίηση του Ποινικού κώδικα ώστε να απαγορευτεί η πρόσβαση στο Διαδίκτυο ή στα κοινωνικά δίκτυα για όσους έχουν χρησιμοποιήσει αυτά τα κανάλια για να διαπράξουν εγκλήματα μίσους. Δηλαδή να προωθήσουν ή να υποκινήσουν διακρίσεις σε βάρος ορισμένων ομάδων για ρατσιστικούς, ξενοφοβικούς ή ιδεολογικούς λόγους, μεταξύ άλλων. Η Εισαγγελία προτείνει την ταυτοποίηση των χρηστών των κοινωνικών δικτύων.

Ο εισαγγελέας του Τμήματος κατά των Εγκλημάτων Μίσους και Διακρίσεων, Miguel Ángel Aguilar πρότεινε την τροποποίηση στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και ήδη ερευνάται εάν υπάρχει έγκλημα στις «ψευδείς ειδήσεις», που διαδόθηκαν τις τελευταίες ημέρες μέσω κοινωνικών δικτύων, στα οποία «γενικά ποινικοποιούνται» ανήλικοι μετανάστες ως αποτέλεσμα της δολοφονίας ενός παιδιού. Αναλύεται η «ποινική νομική σημασία» ορισμένων σχολίων που έχουν «σκοπό να προκαλέσουν στον πληθυσμό συναισθήματα μίσους, εχθρότητας και διακρίσεων» κατά αλλοδαπών ανηλίκων χωρίς οικογενειακές αναφορές στην Ισπανία.

Μετά την έναρξη έρευνας από την Εισαγγελία, ορισμένοι από αυτούς τους χρήστες έσπευσαν να κλείσουν τους λογαριασμούς τους στα κοινωνικά δίκτυα.

Η πρόταση της εισαγγελίας βρίσκει σύμφωνο το Λαϊκό Κόμμα , όχι όμως και το ακροδεξιό κόμμα Vox το οποίο εφαρμόζει ειδική πολιτική κατά των ανηλίκων μεταναστών που τους αποκαλεί MENAs.

Aνταπόκριση – Ισπανία: Δώρα Μακρή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ