Ισπανία: Πράσινο φως για τον νόμο περί ισοτιμίας ανδρών γυναικών δίνει η Βουλή – Τουλάχιστον το 40% σε φορείς εξουσίας και δημόσιας διοίκησης στα χέρια γυναικών

by admin
1 views

Πράσινο φως για τον νόμο περί ισοτιμίας ανδρών γυναικών δίνει η ισπανική βουλή. Τουλάχιστον το 40% σε φορείς εξουσίας και δημόσιας διοίκησης στα χέρια γυναικών.

Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

Στην Ισπανία η στατιστική υπηρεσία (ΙΝΕ) αριθμεί τις γυναίκες σε 24,3 εκατομμύρια επί συνόλου 47,6 εκατομμυρίων πληθυσμού. Οι άνδρες είναι 23,3 εκατομμύρια. Η ανισορροπία όμως ανδρών και γυναικών είναι εμφανής όταν αφορά στη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική, τις εταιρείες, τα συνδικάτα, τα πανεπιστήμια , τον αθλητισμό ή την δημόσια διοίκηση.

Παρότι διεθνώς η  Ισπανία βρίσκεται στην κορυφή του Δείκτη Ισότητας των Φύλων –είναι τέταρτη, με 76,4 βαθμούς στους 100, εντούτοις το νομοθετικό σώμα χρειάστηκε να δώσει πράσινο φως σήμερα Πέμπτη σε νέο νόμο περί ισοτιμίας με 177 ψήφους υπέρ, 171 κατά και καμία αποχή. Ο νόμος τώρα οδεύει προς την γερουσία για να επιστρέψει και πάλι στη Βουλή όπου αναμένεται να υπερψηφιστεί και να ισχύσει. Στην ουσία έρχεται να αποκαταστήσει την “συνταγματική αρχή περί ισότητας” και τροποποιεί αρκετούς νόμους της κείμενης νομοθεσίας. Υπολογίζεται ότι θα λύσει πολλά προβλήματα με την “ποσόστωση ”σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς της δημόσιας και οικονομικής ζωής. 

Καταρχήν στους εκλογικούς καταλόγους (όπου ήδη υπάρχει ποσόστωση 40% από το 2007) θα πρέπει να υπάρχει ισοτιμία και τα ονόματα θα εμφανίζονται εναλλάξ, τόσο για την Βουλή , την Γερουσία, τους δήμους ή τις Αυτονομίες εκτός από δήμους με πληθυσμό μικρότερο των 3.000 κατοίκων. Θα ισχύσει από τις επόμενες εκλογές. Όμως αντίθετα ο νόμος αφήνει εκτός νομοθετικής ρύθμισης τα πολιτικά κόμματα.

Στην σύνθεση της κυβέρνησης, χωρίς να υπολογίζεται ποιος ασκεί την πρωθυπουργία, ο νέος νόμος ορίζει «ότι καθένα από τα φύλα αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 40% του συνόλου των κατόχων Αντιπροεδριών και Υπουργείων». Αυτή τη στιγμή η ισοτιμία είναι 50-50: τις τρεις αντιπροεδρίες κατέχουν γυναίκες και υπάρχουν 11 άνδρες υπουργοί και 8 γυναίκες υπουργοί.

Στην Δικαιοσύνη επειδή δεν υπάρχει νομική διάταξη που να εγγυάται την ισότητα στα ανώτατα όργανα του θεσμού , ο νέος νόμος θα ισχύει για το Συνταγματικό Δικαστήριο, το Συμβούλιο της Επικρατείας, το Ελεγκτικό Συνέδριο, το Δημοσιονομικό Συμβούλιο και το Γενικό Δικαστικό Συμβούλιο, όπου πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 40% γυναίκες. Θα ισχύσει για τις νέες προαγωγές και διορισμούς στην Δικαιοσύνη.

Στη Δημόσια Διοίκηση, οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 57% προσωπικού, ωστόσο, εκεί συναντούν επίσης εμπόδια όσον αφορά την πρόσβαση στις πιο ισχυρές θέσεις. Ο νέος νόμος ορίζει ότι «τα άτομα κάθε φύλου δεν θα υπερβαίνουν το 60% ούτε θα είναι λιγότερο από 40%» στους διορισμούς ατόμων σε ανώτερα διευθυντικά όργανα. Η δημόσια διοίκηση θα πρέπει να προσαρμοστεί σε βάθος πενταετίας.

Στις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, επιχειρήσεις, η Ισπανία μέσω του νέου νόμου ακολουθεί την ευρωπαϊκή οδηγία του 2022 που απαιτεί από το 2026  τουλάχιστον το 40% των μη εκτελεστικών συμβούλων [δηλαδή όσων δεν είναι διευθύνοντες σύμβουλοι] εισηγμένων εταιρειών να είναι «μέλη των λιγότερο εκπροσωπούμενων ». Προβλέπονται και κυρώσεις αν δεν εφαρμοστεί ο νόμος. Θα ισχύσει από τις 30 Ιουνίου 2025 για τις 35 εταιρείες με την υψηλότερη χρηματιστηριακή αξία ενώ για τις υπόλοιπες από τις 30 Ιουνίου 2026.

Στους φορείς δημοσίου συμφέροντος θα ισχύσει εκεί όπου «ο μέσος αριθμός εργαζομένων που απασχολούνται κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους είναι μεγαλύτερος από 250”. Στα συνδικάτα η νομοθεσία θα ισχύει από το 2028 για τα αντιπροσωπευτικά, διοικητικά και διοικητικά όργανα των συνδικάτων, ώστε «τα άτομα κάθε φύλου να μην υπερβαίνουν το 60% ούτε να είναι μικρότερα από το 40%. Σε ιδρύματα και οικονομικούς οργανισμούς επίσης θα ισχύσει από το 2028 , ενώ στον αθλητισμό τόσο οι ομοσπονδίες όσο και τα επαγγελματικά σωματεία «πρέπει να έχουν ένα πρωτόκολλο πρόληψης και δράσης για καταστάσεις διακρίσεων, κακοποίησης ή σεξουαλικής παρενόχλησης με βάση το φύλο». Το Ανώτατο Αθλητικό Συμβούλιο θα διαθέσει ένα πρωτόκολλο με αυτούς τους όρους στις ισπανικές αθλητικές ομοσπονδίες και τα επαγγελματικά πρωταθλήματα, και όταν το εν λόγω πρωτόκολλο παραβιαστεί, θα πρέπει να αναφέρεται στον αντίστοιχο φορέα, ο οποίος θα εκβάλει κυρώσεις για «πολύ σοβαρό αδίκημα».

Τέλος, τουλάχιστον 40% του λιγότερο εκπροσωπούμενου φύλου θα επιβάλλεται  επίσης στα Διοικητικά Συμβούλια, στις Επιτροπές Διαχείρισης ή σε παρόμοια όργανα των Γενικών Συμβουλίων και των Επαγγελματικών Ενώσεων στα μέλη των Συμβουλίων Ειδήσεων της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ή στο Φοιτητικό Συμβούλιο των Κρατικών Πανεπιστημίων, μεταξύ άλλων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ