Ισπανία: Παραίτηση της Γιολάντα Ντίαθ, επικεφαλής του αριστερού συνασπισμού SUMAR, που συγκυβερνά με τους Σοσιαλιστές

by admin
0 views

Το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της Κυριακής τόσο για το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ), όσο και για το Σοσιαλιστικό (PSOE) που συγκέντρωσαν το 65% του συνόλου των ψήφων δεν επιβεβαίωσε τις προσδοκίες τους.

Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

Το μεν Λαϊκό Κόμμα που κέρδισε τις ευρωεκλογές μόνο με 2 έδρες διαφορά και 4 μονάδες επιπλέον από τους Σοσιαλιστές δεν κατάφερε μία εντυπωσιακή διαφορά από το PSOE που να μπορεί να τη χρησιμοποιήσει ώστε να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση μειοψηφίας του Πέδρο Σάντσεθ. Αφετέρου το PSOE δεν κατάφερε να προηγηθεί όπως το 2019 και ήλπιζε επίσης να ξεπεράσει το PP. Αρα το PSOE θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να εξαντλήσει την κυβερνητική θητεία παρότι όπως όλα δείχνουν θα υφίσταται πολύ σκληρή αντιπολίτευση όπως γίνεται μέχρι τώρα και επιπλέον για κάθε νόμο που θα φέρνει στη Βουλή θα εξαρτάται από τους εταίρους του.

Ο συνασπισμός αριστερών κομμάτων SUMAR, με τον οποίο συγκυβερνά το PSOE και διαθέτει πέντε χαρτοφυλάκια στην κυβέρνηση Σάντσεθ, μένει ακέφαλος εξαιτίας της παραίτησης της επικεφαλής του Γιολάντας Ντίαθ, λόγω του κακού αποτελέσματος που έφερε στις ευρωεκλογές. Ο πολιτικός αυτός σχηματισμός δεν έχει κλείσει ούτε ένα χρόνο ζωής καθώς συστάθηκε λίγο πριν τις εκλογές του Ιουλίου του 2023 μετά από σύγκλιση περίπου 20 αριστερών και οικολογικών κομμάτων. Το SUMAR διαδέχθηκε τους Unidas Podemos και επικεφαλής του ήταν η Γιολάντα Ντίαθ, υπουργός Εργασίας και δεύτερη αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. 

Στις εκλογές της Κυριακής, στις οποίες έπαιρνε μέρος για πρώτη φορά , το SUMAR κέρδισε μόνο 3 έδρες με αποτέλεσμα να μην εκλεγεί ούτε ευρωβουλευτής της Ενωμένης Αριστεράς (Izquierda Unida) ιστορικό κόμμα της αριστεράς και εκλέγεται συνεχώς στην ευρωβουλή από το 1987. Την ερχόμενη Πέμπτη τα 80 μέλη που αποτελούν τον βασικό κορμό του συνασπισμού θα εκλέξουν νέο ηγέτη τους. Η Γιολάντα Ντίαθ , η οποία είχε εκλεγεί μόλις πριν τρεις μήνες ως επικεφαλής του SUMAR, δήλωσε ότι δεν παραιτείται από το υπουργείο , ούτε και από την αντιπροεδρία. 

Τις τελευταίες εβδομάδες το SUMAR πραγματοποίησε την πιο δύσκολη εκστρατεία τους σε ένα σενάριο στο οποίο αναγκάστηκαν να βρουν τη θέση τους μεταξύ ενός PSOE που ανταγωνιζόταν άμεσα με το PP για να κερδίσει αυτές τις εκλογές και ενός Podemos που συρρίκνωνε τον χώρο στα αριστερά του. Οι Podemos που πριν λίγους μήνες αποχώρησαν από το SUMAR , κατέβηκαν μόνοι τους στις ευρωεκλογές και εξέλεξαν δύο ευρωβουλευτές.

Με 808.142 ψήφους (4,65%), το SUMAR κατάφερε να κερδίσει μόνο μία έδρα παραπάνω από τους Podemos και ισοφάρισε σε έδρες με την ακροδεξιά υποψηφιότητα του SALF – Se Acabó la Fiesta, η οποία ήταν μόλις 9.000 ψήφοι πίσω από αυτή της Ντίαθ. Έμειναν πίσω ακόμα και από τον συνασπισμό των εθνικιστικών αριστερών κομμάτων Ahora Repúblicas (856.500 ψήφοι). 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ