Ισπανία: Νίκη του Λαϊκού Κόμματος, διατηρούν όμως τις δυνάμεις τους οι Σοσιαλιστές

by admin
0 views

Με καταμετρημένο το 99,59% των ψήφων στην Ισπανία, το Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) κέρδισε τις ευρωπαϊκές εκλογές με 22 έδρες και ποσοστό 34,18% με μικρή διαφορά όμως από το PSOE (Σοσιαλιστές)οι οποίοι διατηρούν τις 20 έδρες που είχαν εξασφαλίσει το 2019 και ποσοστό 30,19%. Το Λαϊκό Κόμμα εξασφάλισε εντυπωσιακή άνοδο σε σχέση με το 2019, που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην εξαφάνιση των Φιλελεύθερων Θιουδαδάνος οι οποίοι δεν μπαίνουν στο ευρωκοινοβούλιο και οι 7 έδρες τους μεταφέρονται μαζικά προς το Λαϊκό Κόμμα.

Ανταπόκριση – Ισπανία: Δώρα Μακρή

Το ακροδεξιό κόμμα Vox έρχεται τρίτο με 6 έδρες και ποσοστό 9,62%. Διπλασιάζει τις έδρες του σε σχέση με το 2019 και από την πέμπτη θέση πηγαίνει στην τρίτη. Ακολουθεί με 3 έδρες ο συνασπισμός των αριστερών εθνικιστικών κομμάτων Ahorra Repúblicas και ποσοστό 4,93%.

Το κόμμα SUMAR (Συνασπισμός αριστερών κομμάτων που συγκυβερνά με τους Σοσιαλιστές)εξασφαλίζει 3 έδρες και ποσοστό 4,65%. Ήταν η πρώτη φορά που έπαιρναν μέρος σε ευρωεκλογές και ήλπιζαν σε καλύτερο αποτέλεσμα.

Η έκπληξη αυτών των εκλογών είναι το κόμμα “Se acabó la fiesta” (Το πάρτυ τελείωσε), που καταλαμβάνει την έκτη θέση και στέλνει στο ευρωκοινοβούλιο 3 βουλευτές του. Θεωρείται ένα κόμμα που τοποθετείται πιο δεξιά ακόμα και από το ακροδεξιό VOX και έγινε γνωστό την περίοδο της πανδημίας από τα fake news που κυκλοφορούσε στο διαδίκτυο και τα εξτρεμιστικά μηνύματά του επικεφαλής του Αλβίσε Πέρεθ. Τα χαρακτηριστικά των εκλογέων του είναι κατά κύριο λόγο, άνδρες ηλικίας από 18 μέχρι 24 ετών.

Οι Podemos που επέλεξαν να κατέβουν αυτόνομα σε αυτές τις εκλογές εξασφάλισαν 2 έδρες και ποσοστό 3,27%, οι Junts (Καταλανοί δεξιοί εθνικιστές – το κόμμα του φυγόδικου Κάρλας Πουιτζντεμόντ), μία έδρα και ποσοστό 2,55% και τέλος μία έδρα και ο συνασπισμός κομμάτων CEUS για την Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Το ποσοστό συμμετοχής στις ευρωεκλογές ανήλθε στο 49,21%.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ