Ισπανία: Η Γενική Εισαγγελία του Κράτους, υποβάλλει μήνυση κατά του δικαστή Πεϊνάδο για την υπόθεση της Μπεγκόνιας Γκόμεθ

by admin
1 views

Η Γενική Εισαγγελία του ισπανικού κράτους είναι το αρμόδιο όργανο για την παροχή Νομικής Βοήθειας προς το κράτος και το δημόσιο. Προστατεύει τους θεσμούς και παρεμβαίνει όταν παρατηρεί παρατυπίες στη άσκηση δικαιοσύνης.

Στη μήνυση 35 σελίδων κατά του δικαστή Juan Carlos Peinado κατέληξε σήμερα η Γενική Εισαγγελία μετά την επιμονή του εν λόγω δικαστή να μεταβεί στη Μονκλόα προκειμένου να λάβει κατάθεση ως μάρτυρα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, όχι όμως ως πρωθυπουργού αλλά ως συζύγου της Μπεγκόνια Γκόμεθ. Παρά το γεγονός ότι ο Σάντσεθ ζήτησε να απαντήσει γραπτώς – όπως είναι δικαίωμα κάθε μάρτυρα- ο δικαστής αρνήθηκε και μετέβη στο πρωθυπουργικό γραφείο συνοδεία τεχνικών που θα κατέγραφαν σε βίντεο την κατάθεση. Η συνάντηση αυτή διήρκεσε μόλις δύο λεπτά καθώς ο Σάντσεθ επικαλέστηκε το δικαίωμα του να μην απαντήσει.

Ο δικαστής συνοδεύονταν από βουλευτές του ακροδεξιού κόμματος Βοξ που ενεργούν ως ιδιωτικοί κατήγοροι καθώς επίσης και από δύο δικηγόρους των ακροδεξιών οργανώσεων “Manos Limpias” και ¨Hazte oír “ οι οποίες έκαναν μήνυση προ μηνών στην Μπεγκόνια Γκόμεθ βασιζόμενοι σε δημοσιεύματα που έχουν αποδειχθεί fake.

Στην πολυσέλιδη μήνυση της η Γενική Εισαγγελία κάνει αναφορά σε όλες τις κινήσεις του δικαστή τους τελευταίους μήνες , τις παρατυπίες ή τα διαδικαστικά λάθη και τονίζει πως η δικαστική εξουσία παρεμποδίζει και βλάπτει την εκτελεστική εξουσία. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει : «Αυτή η καταγγελία δεν συνιστά επίθεση εναντίον της δικαστικής εξουσίας. Αντίθετα, είναι μια έκφραση εμπιστοσύνης στη δικαστική εξουσία, στην κατανόηση ότι είναι η αρμόδια για να επιλύσει μια κατάχρηση σε αυτή τη δικαστική υπόθεση και να αποδοθεί σε έναν από τους περισσότερους από 5000 δικαστές που ασκούν τα καθήκοντά τους στην Ισπανία. Είναι, γενικά, το μόνο μέσο άμυνας για να αντιμετωπιστεί μια επίθεση που στερείται οποιασδήποτε δικαιολογίας ή κινήτρου από άτομο που ασκεί δικαστικά καθήκοντα».

Ήδη η ανακριτική υπηρεσία της αστυνομίας σε δύο διαφορετικά υπομνήματά της προς τον δικαστή διαβεβαιώνει ότι μετά από έρευνα της πουθενά δεν προκύπτει οποιαδήποτε ενέργεια της Γκόμεθ που να συνιστά οποιοδήποτε αδίκημα.

Η ευρωπαϊκή εισαγγελία ήδη παρενέβη και αφαίρεσε από τον δικαστή σημαντικό μέρος της υπόθεσης που αφορά σε ευρωπαϊκά κονδύλια. 

Επίσης ο πρύτανης και ο αντιπρύτανης του δημόσιου πανεπιστημίου της Μαδρίτης Complutense στο οποίο εργάζεται η Γκόμεθ από το 2012, κατέθεσαν ότι η Γκόμεθ εργαζόταν απολύτως νόμιμα στο εν λόγω πανεπιστήμιο και είχε ακολουθήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες.

Τέλος ο εν λόγω δικαστής αποφάσισε να καλέσει για κατάθεση την Γκόμεθ πέντε ημέρες πριν τις ευρωεκλογές, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις αφού η τελευταία προεκλογική εβδομάδα κατέληξε να ασχολείται με την Μπεγκόνια Γκόμεθ και όχι με τις ευρωεκλογές. Όταν η υπεράσπισή της ζήτησε να μάθει από τον δικαστή για τι ακριβώς ελέγχεται, η απάντηση ήταν ούτε λίγο ούτε πολύ για τα πάντα από την ημέρα που ο σύζυγός της είναι πρωθυπουργός.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος πριν από λίγο αναφέρθηκε στο “στημένο μοντάζ της σημερινής κατάθεσης Σάντσεθ που στόχο είχε να πλήξει την εικόνα του πρωθυπουργού”. Και επίσης διαβεβαίωσε ότι τις επόμενες ημέρες σίγουρα θα διαρρεύσει το βίντεο της συνάντησης”- κάτι που απαγορεύεται.

Όπως εξηγούν νομικοί αναλυτές η υπόθεση αφαιρείται από τον συγκεκριμένο δικαστή, μέχρι το ανώτερο δικαστήριο να αποφασίσει τελικά αν θα αρχειοθετήσει ή όχι την υπόθεση και αυτό θα γίνει στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ανταπόκριση – Ισπανία: Δώρα Μακρή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ