Ισπανία: Αποχωρεί η ακροδεξιά από τις κυβερνητικές συμμαχίες με το Λαϊκό Κόμμα σε 5 αυτόνομες περιφέρειες λόγω μεταναστευτικού

by admin
5 views

Ανταπόκριση – Ισπανία: Δώρα Μακρή

Η ρήξη του ακροδεξιού κόμματος Vox με το Λαϊκό Κόμμα σε πέντε περιφερειακές κυβερνήσεις πρωτοστατεί στον ισπανικό τύπο ενώ από το πρωί οι παραιτήσεις μελών των τοπικών κυβερνήσεων είναι συνεχείς. Ορισμένα στελέχη της Vox αρνούνται να παραιτηθούν και αποφασίζουν να περάσουν στο Λαϊκό Κόμμα ενώ άλλοι συνεχίζουν ως ανεξάρτητοι.

Το ακροδεξιό κόμμα Vox , παρατηρεί την συνεχή άνοδο των ομοϊδεατών του στην ΕΕ και επιχείρησε να κάνει κίνηση εντυπωσιασμού προκειμένου αφενός να αποδείξει στο έτερο ακροδεξιό κόμμα SALF, ότι δεν έχει απορροφηθεί από το Λαϊκό Κόμμα και αφετέρου το μεταναστευτικό είναι πραγματικά το μόνο ζήτημα για το οποίο είναι ριζικά αντίθετο με τα υπόλοιπα κόμματα του δημοκρατικού τόξου. Η απόφαση λοιπόν του Λαϊκού Κόμματος να απορροφηθούν σε περιφέρειες ασυνόδευτοι ανήλικοι μετανάστες από τα Κανάρια Νησιά, προκάλεσε την άμεση αντίδραση του VOX που χθες αργά το βράδυ αποφάσισε την ρήξη του με το Λαϊκό Κόμμα σε πέντε από τις 17 Αυτονομίες, όπου συγκυβερνούν.

Το VOX έζησε τις καλύτερες στιγμές του το 2019 όταν εξασφάλισε 52 έδρες στις βουλευτικές εκλογές και αναδείχθηκε σε τρίτη δύναμη στο κοινοβούλιο, όμως από τότε μέχρι σήμερα παρατηρείται συνεχής πτωτική τάση είτε σε βουλευτικές είτε σε δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Στις γενικές εκλογές του 2023 έχασε σημαντικό αριθμό εδρών , έπεσε στις 33 έδρες. Η πορεία του όμως ήταν καλύτερη στις ευρωεκλογές καθώς ευνοήθηκε και από το διεθνές κλίμα και από τις 4 έδρες στις ευρωεκλογές το 2019, αύξησε τις δυνάμεις του και στέλνει 6 ευρωβουλευτές στο Κοινοβούλιο. 

Την ικανοποίηση του για την διάλυση των συμφωνιών Vox και Λαικού Κόμματος εξέφρασε από την Ουάσιγκτον και ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος καλεί τώρα το Λαϊκό Κόμμα να υπερψηφίσει την μεταρρύθμιση του μεταναστευτικού Νόμου.

Ισπανία: Αποχωρεί η ακροδεξιά από τις κυβερνητικές συμμαχίες με το Λαϊκό Κόμμα σε 5 αυτόνομες περιφέρειες λόγω μεταναστευτικού
Φώτο Αρχείου – Ο Ισπανός πρωθυπουργός Pedro Sanchez (AP Photo/Manu Fernandez, File)

“Σήμερα είναι μια μεγάλη ημέρα για την Ισπανία. Η Ισπανία είναι μια καλύτερη χώρα σήμερα. Και δεν μπορώ να κρύψω τη χαρά μου και την ευτυχία μου. Δεν ξέρω ποιος ωφελείται πολιτικά από την αποχώρηση της ακροδεξιάς από τις περιφερειακές κυβερνήσεις. Αλλά οι καθαροί ωφελούμενοι είναι οι Ισπανοί, άνδρες και γυναίκες. Γνωρίζουμε ότι το Vox διέλυσε τις συμφωνίες του με το PP. Μένει να δούμε αν το PP είναι πρόθυμο να έρθει σε ρήξη με το Vox. Η απόδειξη θα είναι η συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του Μεταναστευτικού Νόμου.”

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ