Ιράν: Σε εξέλιξη οι νεκρώσιμες τελετές για τα θήματα του δυστυχήματος – Διαδικασίες για τη διαδοχή του Ραΐσι

by admin
0 views

Ξεκίνησαν σε τέσσερις μεγάλες πόλεις του Ιράν οι νεκρώσιμες τελετές για τα θύματα του αεροπορικού δυστυχήματος της περασμένης Κυριακής και θα κορυφωθούν την Τετάρτη με τις κηδείες του προέδρου της χώρας, του υπουργού Εξωτερικών και ακόμα 6 ατόμων μεταξύ των οποίων υψηλόβαθμοι Ιρανοί αξιωματούχοι.

Εν μέσω πενθήμερου εθνικού πένθους ξεκίνησε από την ιρανική επαρχία του ανατολικού Αζερμπαϊτζάν η μεταφορά των σορών του Προέδρου Ραΐσι και των υπολοίπων θυμάτων του αεροπορικού δυστυχήματος.

Τη νεκρώσιμη πομπή που διέσχισε την πόλη Ταμπρίζ συνόδευαν χιλιάδες κόσμου και μαυροφορεμένες γυναίκες, που είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς στο κάστρο της πόλης, κρατώντας σημαίες και πορτρέτα των εκλιπόντων. Νεκρώσιμες τελετές θα λάβουν χώρα και στις πόλεις Κομ, Τεχεράνη και Μασάντ. Στην πρωτεύουσα από χθες πλήθη Ιρανών εξέφραζαν την λύπη τους για την απώλεια του Ιρανού ηγέτη και την πίστη τους στην κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα μέσω κοινωνικών δικτύων άτομα με καλυμμένα χαρακτηριστικά που δηλώνουν Ιρανοί αντιφρονούντες, εξηγούν γιατί χαίρονται για το θάνατο του Ιμπραήμ Ραΐσι: “Στην πόλη μου (Τανκαράζ) όλοι ήταν χαρούμενοι, μοίραζαν γλυκά και σε άλλες πόλεις άνθρωποι γιόρταζαν ανάβοντας πυροτεχνήματα. Αυτό δείχνει πόσο σκληρό και κακό ήταν αυτό το καθεστώς απέναντί μας. Αυτός ο άνθρωπος όχι μόνο δεν έκανε τίποτα για το έθνος μας αλλά διέταξε το θάνατο αναρίθμητων νέων αθώων ανθρώπων“.

Ιράν: Σε εξέλιξη οι νεκρώσιμες τελετές για τα θήματα του δυστυχήματος – Διαδικασίες για τη διαδοχή του Ραΐσι
PERSIAN/ VOA PERSIAN/ MANOTO-1 TV/ IRAN INTERNATIONAL/RADIO FARDA /

Από την έναρξη της εξέγερσης τον Σεπτέμβριο του 2022 διαδηλώναμε στους δρόμους μέχρι που τελικά κατάφεραν να μας κλείσουν στα σπίτια μας. Ως αποτέλεσμα δέχτηκα 41 πλαστικές σφαίρες στο πρόσωπο ευτυχώς καμία δεν χτύπησε τα μάτια μου. Το μόνο πράγμα που με έκανε πραγματικά χαρούμενο τα τελευταία 5 χρόνια είναι η είδηση του θανάτου του (του Ραΐσι)” τονίζει ένας άνδρας.

Πλήγμα για το θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν χαρακτήρισε το θάνατο του Ιρανού προέδρου η πρόεδρος το Εθνικού Συμβουλίου Αντίστασης στο Ιράν που ζει στο Παρίσι: “Ο θάνατος του Ιμπραήμ Ραΐσι, του προέδρου του καθεστώτος των κληρικών, αποτελεί ένα τεράστιο και σοβαρότατο στρατηγικό πλήγμα για τον ανώτατο ηγέτη του τον μουλά Αλί Χαμενεΐ και ολόκληρο το καθεστώς. Θα πυροδοτήσει σειρά επιπτώσεων και κρίσεις μέσα στη θεοκρατική τυραννία που θα ενθαρρύνουν την εξεγερμένη νεολαία να αναλάβει δράση“.

Την κατάσταση στο Ιράν παρακολουθούν με ενδιαφέρον οι Ηνωμένες Πολιτείες και αναμένουν το αποτέλεσμα των ιρανικών ερευνών για τα αίτια του δυστυχήματος, ενώ όπως έκανε γνωστό το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, την Κυριακή η Τεχεράνη είχε ζητήσει την βοήθεια της Ουάσιγκτον για τον εντοπισμό του ελικοπτέρου.

Επιμέλεια: Χριστίνα Ποπόρου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ