Ιράν: Μετριοπαθής διπλωμάτης ο νέος υπουργός Εξωτερικών

by admin
2 views

Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, ο νέος πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν παρουσίασε χθες στο κοινοβούλιο το υπουργικό συμβούλιο, προτείνοντας τον έμπειρο μετριοπαθή διπλωμάτη Αμπάς Αρακτσί για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, σε μια περίοδο κλιμακούμενων περιφερειακών εντάσεων μετά τις πρόσφατες δολοφονίες του αρχηγού της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη του ανώτερου στρατιωτικού στρατιωτικού αξιωματούχου της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ στη Βηρυτό.

Μετά τον θάνατο του προηγούμενου Προέδρου σε συντριβή ελικοπτέρου τον Μάιο, ο Πεζεσκιάν αναδείχτηκε νικητής στις πρόωρες εκλογές που έγιναν τον περασμένο μήνα, υποσχόμενος να βελτιώσει τους δεσμούς με τον υπόλοιπο κόσμο, να προωθήσει μια ρεαλιστική εξωτερική πολιτική και να χαλαρώσει τους κοινωνικούς περιορισμούς στο εσωτερικό.

Ιράν: Μετριοπαθής διπλωμάτης ο νέος υπουργός Εξωτερικών
Φώτο Αρχείου – Ο Ιρανός πρόεδρος Masoud Pezeshkian. (AP Photo/Vahid Salemi)

Η προτεινόμενη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου απαιτεί την έγκριση των βουλευτών και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Μοχάμαντ Μπακέρ Κάλιμπαφ είπε ότι οι αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές θα αρχίσουν να εξετάζουν τους υποψηφίους από σήμερα Δευτέρα.

Το βιογραφικό του 61χρονου Αρακτσί αναφέρει ότι υπήρξε πρέσβης του Ιράν σε πολλές χώρες και έπαιξε ουσιαστικό ρόλο στην επίτευξη της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 με άλλες έξι παγκόσμιες δυνάμεις, από την οποία αποχώρησαν το 2018 οι ΗΠΑ μετά από απόφαση του τότε Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.

Πάντως σε κάθε περίπτωση, οι εξουσίες του εκάστοτε Ιρανού προέδρου περιορίζονται από αυτές του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη, ο οποίος είναι αρχιστράτηγος των ενόπλων δυνάμεων, διορίζει τον αρχηγό του δικαστικού σώματος και έχει τον τελευταίο λόγο για τις κύριες πολιτικές επιλογές της χώρας.

Τις τελευταίες ημέρες, η ένταση μεταξύ του Ιράν και της Δύσης έχει κλιμακωθεί επικίνδυνα, όχι μόνο εξαιτίας του ταχέως εξελισσόμενου πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, αλλά και των απειλών της να «τιμωρήσει σκληρά» το Ισραήλ για τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια.

Ο νέος Ιρανός πρόεδρος επίσης πρότεινε τη Φαρζανέχ Σαντέκ για το χαρτοφυλάκιο των Μεταφορών, η οποία θα γίνει μόλις η δεύτερη γυναίκα υπουργός στην ιστορία της Ισλαμικής Δημοκρατίας, εφόσον ο διορισμός της εγκριθεί από το κοινοβούλιο.

Πηγή: IRNA, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ