Ινδία: Τρίτη πρωθυπουργική θητεία για τον Μόντι – Εξελέγη ομόφωνα από τη συμμαχία που τον στηρίζει

by admin
0 views

Και επίσημα πλέον ο Ναρέντρα Μόντι εξελέγη σήμερα ομόφωνα πρωθυπουργός της Ινδίας για τρίτη συνεχόμενη θητεία από τους βουλευτές της Εθνικής Δημοκρατικής Συμμαχίας (NDA), τον συνασπισμό που επικράτησε στις πρόσφατες εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου.

Ινδία: Τρίτη πρωθυπουργική θητεία για τον Μόντι – Εξελέγη ομόφωνα από τη συμμαχία που τον στηρίζει
Φώτο Αρχείου (AP Photo/Manish Swarup)

Κατά τη διάρκεια της ημέρας ο Μόντι θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της χώρας Ντρουπάντι Μούρμου για να δεχθεί την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ενώ ένας εκπρόσωπος της κυβερνητικής συμμαχίας γνωστοποίησε ότι η ορκωμοσία έχει οριστεί για το απόγευμα της Κυριακής.

Για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία το κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP) του Μόντι δεν επιτυγχάνει αυτοδυναμία και χρειάζεται την υποστήριξη περιφερειακών κομμάτων για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Το BJP, το οποίο είχε μια άνετη πλειοψηφία στις δύο προηγούμενες θητείες, εξασφάλισε μόλις 240 έδρες στην Κάτω Βουλή («Λοκ Σάμπχα»), πολύ λιγότερες από τις 272 που απαιτούνται για να κυβερνήσει αυτοδύναμα.

Συνολικά, η NDA κέρδισε τις 293 από τις 543 έδρες της Λοκ Σάμπχα, ενώ  η συμμαχία ΙΝΔΙΑ, με επικεφαλής το κεντρώο Κόμμα του Κογκρέσου του Ραχούλ Γκάντι συγκέντρωσε 237, ξεπερνώντας τις προβλέψεις.

Το όνομα του Μόντι προτάθηκε από τον απερχόμενο υπουργό Άμυνας Ραχνάτ Σινγκ και έγινε ομόφωνα αποδεκτό από τους υπόλοιπους ηγέτες των κομμάτων της συμμαχίας.

Τα ινδικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι δύο πιο σημαντικοί σύμμαχοι του BJP στον συνασπισμό προσβλέπουν στη θέση του προέδρου της Κάτω Βουλής, ενώ το ίδιο το κόμμα του Μόντι προβλέπεται να διατηρήσει τα τέσσερα βασικά υπουργεία: Εξωτερικών, Άμυνας, Εσωτερικών και Οικονομικών.

Πηγή: Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ