Ιδιαίτερη ικανοποίηση στη Λευκωσία για το χαρτοφυλάκιο του Επιτρόπου Καδή

by admin
1 views

Πολύ ικανοποιημένη είναι η Λευκωσία από την απόφαση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να αναθέσει στον Κύπριο Επίτροπο Κώστα Καδή το χαρτοφυλάκιο «Ωκεανοί και Αλιεία» (Oceans and Fisheries) της Κομισιόν. 

Λευκωσία -Ανταπόκριση: Κωστής Κωνσταντίνου

Αρμόδια πηγή δήλωσε στο ERTNEWS ότι πρόκειται για αναβαθμισμένο χαρτοφυλάκιο με μεγάλη επίδραση και ρυθμιστική αρμοδιότητα στην οικονομία της Ένωσης ενώ, παράλληλα, έχει εξαιρετική σημασία για μια σειρά κρατών – μελών μεσογειακών αλλά και βόρειων, ως επίσης και σε σχέση με τις μελλοντικές διαβουλεύσεις της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο. Η αλιεία, συνέχισε, αποτελεί ένα τομέα αποκλειστικής αρμοδιότητας της Ένωσης, η οποία διαθέτει και τη μεγαλύτερη ΑΟΖ παγκοσμίως και στο πλαίσιο αυτό τυγχάνουν ετήσιας διαπραγμάτευσης σημαντικά οικονομικά συμφέροντα όλων των παράκτιων Κρατών Μελών, περιλαμβανομένης και της Κύπρου και της Ελλάδος.

Παράλληλα, η ίδια πηγή επεσήμανε ότι το χαρτοφυλάκιο, μεταξύ πολλών άλλων, αφορά την προώθηση της διακυβέρνησης των ωκεανών σε διεθνές επίπεδο, την καταπολέμηση της παράνομης, άναρχης και λαθραίας αλιείας., την επισιτιστική ασφάλεια της ΕΕ, την προώθηση πολιτικών για καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης, συμπεριλαμβανομένων των πλαστικών, και την προώθηση καθαρότερων θαλασσών στην ΕΕ και παγκοσμίως.

Ως εξόχως σημαντικό τέλος κρίνει η Κύπρος το γεγονός ότι το χαρτοφυλάκιο «Ωκεανοί και Αλιεία» θέτει και τον άξονα της οικονομικής πτυχής («Γαλάζια Οικονομία») αλλά και της διασφάλισης του τομέα μέσα από την προώθηση ενός Ευρωπαϊκού Ωκεάνιου Συμφώνου (European Oceans Pact).

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ