Θ. Κοντογεώργης στο Πρώτο για Σύνοδο ΝΑΤΟ: Δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Τ. Ερντογάν – Προς το συμφέρον όλων η ηρεμία στην περιοχή (audio)

by admin
5 views

Δεν υπάρχει κάτι προγραμματισμένο, απάντησε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης, ερωτηθείς από τον Βασίλη Αδαμόπουλο, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» εάν ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.  Αν στο πλαίσιο των διμερών επαφών, στο περιθώριο των συναντήσεων υπάρξει κάποια συνάντηση, προφανώς αυτό θα ανακοινωθεί και επίσημα, όπως και ό,τι αφορά τη συνάντηση αυτή, προσέθεσε.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Κοντογεώργης, επισήμανε πως η συγκεκριμένη Σύνοδος του ΝΑΤΟ έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό όχι μόνο για τα 75 χρόνια του, αλλά και γιατί είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται με τη συμμετοχή των 32 συμμάχων, μετά και την ολοκλήρωση της διεύρυνσης της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

«Υπάρχουν και σημαντικές προκλήσεις για τις αμυντικές δυνατότητες του ΝΑΤΟ, ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία, η συνεργασία με άλλες χώρες, όπως είναι η Αυστραλία και η Ιαπωνία και βέβαια και το θέμα της συμμετοχής στις αμυντικές δαπάνες, η οικονομική συνδρομή των χωρών αυτών. Και πρόσφατα ο πρωθυπουργός μαζί με τον Πολωνό ομόλογο έχουν μιλήσει για μια κοινή ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική, ουσιαστικά για μια ευρωπαϊκή ασπίδα αεράμυνας που θα χρηματοδοτηθεί και με ευρωπαϊκούς πόρους και ουσιαστικά θα ενισχύσει τον ευρωπαϊκό πυλώνα του ΝΑΤΟ» συμπλήρωσε.

Στο πεδίο των ελληνοτουρκικών, σε σχέση με την πολιτική της κυβέρνησης στην οποία ασκήθηκε έντονη κριτική πρόσφατα από τον πρώην πρωθυπουργό, τον κ. Αντώνη Σαμαρά και από τον κ. Κ. Καραμανλή, ο κ. Κοντογεώργης κληθείς να κάνει κάποιο σχόλιο, ανέφερε τα εξής.

«Έχουμε περάσει από αρκετές φάσεις από το 19 και μετά, είχαμε στις αρχές του 20 την πρόκληση στα βόρεια σύνορά μας στην Θράκη, που έγινε αυτή η απόπειρα και αντιμετωπίστηκε με επιτυχία από την ελληνική πλευρά, μετά είχαμε και στις θάλασσες μας, στο Αιγαίο, αναταραχή. Νομίζω ότι είναι προς το συμφέρον όλων να διατηρήσουμε αυτό το οποίο υπάρχει εδώ και περίπου ένα χρόνο στην περιοχή μας, ήρεμα νερά, γιατί βλέπετε ότι οι προκλήσεις και για το ΝΑΤΟ αλλά βέβαια και για τη γειτονιά μας, για την Ανατολική Μεσόγειο, είναι σημαντικές. Επομένως, σε αυτό το πλαίσιο προχωράει και η συζήτηση και η προσέγγιση σε σχέση με την Τουρκία. Υπήρξαν δύο επισκέψεις. Στο τέλος του χρόνου θα έχουμε το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στην Άγκυρα. Είναι συνεχιζόμενη η συζήτηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Προφανώς υπάρχει και ένα πλαίσιο συνεργασίας που αναπτύσσεται τώρα και στα νησιά μας, στο βορειοανατολικό Αιγαίο, με τη σύντομη βίζα όπου φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλη επισκεψιμότητα στα νησιά και από Τούρκους πολίτες. Επομένως σε αυτό το πλαίσιο υπάρχει συζήτηση. Προφανώς είναι και διακριτές οι γραμμές και είναι γνωστές οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Επομένως, σε αυτό το πλαίσιο εμείς επιθυμούμε να προχωρήσουμε, γιατί νομίζω είναι προς το συμφέρον όλων να υπάρχει ηρεμία στην περιοχή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντογεώργης.

Η στρατηγική και η πολιτική που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση εδώ και πάρα πολύ καιρό, αποδίδει, ανέφερε, καθώς έχουν γίνει κατανοητές οι ελληνικές θέσεις στο ευρύτερο διεθνές περιβάλλον, γεγονός που έχει αποτυπωθεί και στις διμερείς συμφωνίες που έχει υπογράψει η χώρα και με τις Ηνωμένες Πολιτείες και με άλλες χώρες. Στο πλαίσιο αυτό, συμπλήρωσε ο κ. Κοντογεώργης, η χώρα κάνει τα πάντα και ο πρωθυπουργός προκειμένου να ενισχυθεί η αποτρεπτική δυνατότητα της χώρας.

«Δεν είμαστε αφελείς. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια διαδικασία όπου ενισχύουμε και την αμυντική ικανότητα της χώρας, αλλά ταυτόχρονα και το διπλωματικό μας οπλοστάσιο και στο πλαίσιο αυτό επιθυμούμε για λόγους οικονομικούς και όχι μόνο, να υπάρχει μια ηρεμία στην περιοχή» τόνισε.

Στην εγχώρια επικαιρότητα και στο πεδίο της ακρίβειας, ο κ. Κοντογεώργης, σημείωσε πως η κυβέρνηση δεν εθελοτυφλεί, καθώς όπως παρουσιάζει η πραγματικότητα, το πρόβλημα επιμένει.
«Ο πρώτος πυλώνας. ο πρώτος άξονας είναι να επιδιώκουμε μια σταθερή αύξηση των εισοδημάτων. Όσο κοινότοπο κι αν ακούγεται, αυτό είναι δομικό, είναι διαρθρωτικό γιατί όταν υποχωρήσει η ακρίβεια και ο πληθωρισμός, οι αυξήσεις στα εισοδήματα θα παραμείνουν και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Άρα, σημαίνει δημοσιονομική σταθερότητα και ταυτόχρονα διατηρήσιμη ανάπτυξη. Αυτό δεν σκοπεύουμε με κανένα τρόπο να το θυσιάσουμε και είναι βασικός πυλώνας της στρατηγικής μας. Από εκεί και πέρα, στα θέματα της ακρίβειας, πράγματι έχουμε κάνει παρεμβάσεις. Φαίνεται ότι υπάρχει μια σταδιακή αποκλιμάκωση, τουλάχιστον σε αυτό που αντιμετωπίζουμε στα ράφια των σουπερμάρκετ. Όχι με τους ρυθμούς βέβαια που θα θέλαμε όλοι μας, γιατί το πρόβλημα επιμένει. Προφανώς υπάρχει ακόμα σοβαρό ζήτημα και για αρκετές οικογένειες είναι δύσκολο να αντεπεξέλθουν σε αυτό το οποίο αντιμετωπίζουν. Εμείς έχουμε κάνει συγκεκριμένες παρεμβάσεις και τώρα και για τις παραπλανητικές εκπτώσεις και τα πρόστιμα. Θεωρώ ότι ο ελεγκτικός μηχανισμός λειτουργεί πολύ καλύτερα από ό,τι στο παρελθόν, γιατί υπάρχει ωριμότητα και κατανόηση και στις πρακτικές της αγοράς και πώς τα αντιμετωπίζουμε αυτά, αλλά και σε ειδικότερα θέματα, όπως για τα ακτοπλοϊκά. Και ο υπουργός, ο κ. Στυλιανίδης, όταν προέκυψαν ζητήματα και στις Σποράδες υπήρξε μια παρέμβαση και στις ενδο-νησιωτικές συγκοινωνίες, που όντως είχαν αυξηθεί αρκετά τα εισιτήρια και η Επιτροπή Ανταγωνισμού που επιλαμβάνεται γι’ αυτά. Είναι η ακτοπλοϊκή αγορά ιδιαίτερη, όμως υπάρχουν αγορές στις οποίες παρεμβαίνουμε με έναν τρόπο προκειμένου να υπάρξει η σωστή λειτουργία τους. Δεν λέμε, πάντοτε θα υπάρχουν και τα περιθώρια κέρδους και ούτω καθεξής, αλλά χρειάζεται και οι εποπτικές αρχές αλλά και η κυβέρνηση να ασκούν το ρόλο τους. Επομένως αυτό αφορά και αυτή την περίοδο και τα ακτοπλοϊκά αλλά γενικότερα και τον τουρισμό στο σύνολό του. Είναι ένα πρόβλημα το οποίο επιμένει, αλλά από την άλλη νομίζω ότι και η κυβέρνηση στο μέτρο των δυνατοτήτων και του δικού της ρυθμιστικού ρόλου, έχει παρέμβει» ανέφερε ο κ. Κοντογεώργης.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτημα ακροατή, για το κατά πόσο πλήττεται η αγορά εργασίας από την εξαήμερη εργασία και αν αυτό συνιστά επιστροφή σε «εργασιακό μεσαίωνα», ο κ. Κοντογεώργης είπε τα εξής.
«Δεν θεσμοθετήθηκε στη χώρα μας η εξαήμερη η εργασία. Η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Καταρχήν θυμίζω ότι η Ελλάδα είναι στις πρώτες χώρες που νομοθέτησε τη δυνατότητα τετραήμερη εργασίας μαζί με κάποιες άλλες χώρες στην Ευρώπη. Ουσιαστικά δηλαδή να υπάρχει μια συμφωνία, μια συνεννόηση του εργοδότη με τον εργαζόμενο να μπορούν να εργάζονται 4 μέρες 10 ώρες γιατί είναι το 40ωρο. Από εκεί και πέρα, η ρύθμιση που ισχύει τώρα από 1η Ιουλίου, αφορά όντως πολύ λίγες επιχειρήσεις, συγκεκριμένες κατηγορίες, επιχειρήσεις 24ωρης συνεχούς λειτουργίας, που δουλεύουν δηλαδή 7 μέρες ή κάποιες πενθήμερης ή εξαήμερης λειτουργίας που δουλεύουν 24 ώρες την ημέρα, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι υπάρχει αυξημένος φόρτος που πρέπει να δηλώνεται εκ των προτέρων στην ΕΡΓΑΝΗ». Ερωτηθείς εάν όπως ισχυρίζονται ορισμένοι, αυτό στην ουσία είναι η κερκόπορτα για να ανοίξει ο δρόμος για τη γενίκευση της εφαρμογής του μέτρου, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό, το αρνήθηκε κατηγορηματικά. «Όχι βέβαια, αφού προσδιορίζεται το πεδίο, υπάρχει η ψηφιακή κάρτα εργασίας, αλλά πέραν τούτου υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας που εξαιρείται η συντριπτική πλειοψηφία των συγκεκριμένων επιχειρήσεων και ουσιαστικά το μέτρο αυτό προστατεύει τους εργαζόμενους των συγκεκριμένων επιχειρήσεων από μια αδήλωτη εργασία που όντως υπήρχε. Ξέρετε πολλούς νομίζω τομείς, που αφορούν και τον τουρισμό. Αλλά με το μέτρο που έχουμε περάσει θα υπάρχει μια προσαύξηση του ημερομισθίου, αν δεν κάνω λάθος, 40% το Σάββατο και 115% αν είναι Κυριακή. Άρα ουσιαστικά είναι ένα μέτρο προστασίας, μια πραγματικότητα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αγορά, αλλά ένα περιορισμένο έκτακτο μέτρο για συγκεκριμένες επιχειρήσεις» επισήμανε ο κ. Κοντογεώργης.
 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ