Θετικό επενδυτικό στις ευρωπαϊκές αγορές

by admin
7 views

Ανοδικές τάσεις παρουσιάζουν σήμερα (20/6) οι μετοχικές αξίες στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, με το βλέμμα των επενδυτών στραμμένο στη νομισματική πολιτική των Κεντρικών τραπεζών.

Του Παντελή Μάνου

Αμετάβλητο, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 ετών, στο 5,25% διατήρησε το βασικό της επιτόκιο η Τράπεζα της Αγγλίας, όπως ευρέως ανέμεναν και οι αναλυτές.

Ο Διοικητής της BoE Andrew Bailey χαρακτήρισε “καλά νέα” τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, που επέστρεψε στον στόχο του 2%,και πρόσθεσε, ωστόσο, ότι είναι πολύ νωρίς για να μειωθούν τα επιτόκια. «Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει χαμηλός και γι’ αυτό απο-φασίσαμε να διατηρήσουμε τα επιτόκια στο 5,25% προς το παρόν», είπε. Ο ίδιος, ο κ. Bailey, τον προηγούμενο μήνα, είχε δηλώσει «αισιόδοξος» ότι τα δεδομένα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση για μείωση των επιτοκίων.

Σε εγχώριο επίπεδο, Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανακοίνωσε σήμερα την επιβολή Προσωρινής Συνεισφοράς Αλληλεγγύης 33% στις εταιρίες διύλισης με βάση τα πλεονάζοντα κέρδη φορολογικού έτους 2023. Επίσης, ανακοίνωσε τη μονιμοποίηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε ταξί και στην παράδοση καφέ ως αγαθού (take away & delivery). Η Προσωρινή Συνεισφορά Αλληλεγγύης θα υπολογιστεί με βάση τα πλεονάζοντα κέρδη του φορολογικού έτους 2023, όπως αυτά ορίζονται από τον Κανονισμό (ΕΕ) 2022/1854, δηλαδή 33% επί των φορολογητέων κερδών του έτους 2023, που υπερβαίνουν το 20% του μέσου όρου των αποτελεσμάτων των ετών 2018 έως 2021.

Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει να εισπράξει από την επιβολή της έκτακτης εισφοράς 33% στα διυλιστήρια ποσό 300 εκατ. Ευρώ. Από το ποσό αυτό τα 250 εκατ. ευρώ έχει υπολογιστεί ότι θα διατεθούν για τη χορήγηση επιδόματος στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά τα Χρι-στούγεννα και τα υπόλοιπα 50 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Εάν εφαρμοστεί το περσινό μοντέλο ενίσχυσης των συνταξιούχων το επίδομα θα κυμανθεί κλιμα-κωτά από 100 έως 250 ευρώ για συνταξιούχους με προσωπική διαφορά και άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων έως 1.600 ευρώ το μήνα.

Στον επιχειρηματικό τομέα, Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ υπέγραψε σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών και δεσμεύσεων με την εταιρεία «Masdar Hellas Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία» σχετικά με την πώληση του συνόλου των μετοχών που κατέχει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην Εταιρεία «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡ-ΓΕΙΑΚΗ Ανώνυμη Βιομηχανική Εμπορική Τεχνική Εταιρεία». Το τίμημα της Συναλλαγής ανέρχε-ται στο ποσό των 20 ευρώ ανά μετοχή, σύμφωνα με τη Σύμβαση και τις Ανέκκλητες Υποχρεώσεις, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση προς τις χρηματιστηριακές αρχές. Η αξία της Συναλλαγής για το ποσοστό της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανέρχεται στο ποσό των 880 εκ. ευρώ (περιλαμβανομένης της εί-σπραξης του Επιτρεπόμενου Μερίσματος),αποτιμώντας την Εταιρεία (100%) στο ποσό των 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ και την συνολική αξία της Συναλλαγής (Enterprise Value) στα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Αγοράστρια είναι 100% έμμεση θυγατρική της εταιρείας “Abu Dhabi Future Energy Company PJSC – Masdar” (η Masdar). Η Masdar κατέχει ηγετική θέση στην αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αναπτύσσοντας και λειτουργώντας έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και βιώσιμης τε-χνολογίας διεθνώς. Εξ αυτών, ήδη βρίσκονται σε λειτουργία έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ισχύος άνω των 20 GW, με στόχο τα 100 GW μέχρι το 2030.

Ψήφο εμπιστοσύνης όχι μόνο στον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αλλά και στην ελληνική οικονομία δίνει το μεγαλύτερo deal που έχει γίνει ποτέ στη χρηματιστηριακή αγορά, όπως ανέφερε για την εξαγορά της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής από τη Masda (θυγατρική της κρατικής εταιρίας των ΗΑΕ), ο επικεφαλής του ομίλου Γιώργος Περιστέρης.

Στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, ο κ. Περιστέρης μίλησε για μια ι-στορική συμφωνία και τόνισε ότι η συνολική αξία της συναλλαγής όταν ολοκληρωθεί, θα προσεγγίζει τα 2,4 δισ. Ευρώ. Κατά συνέπεια, από πλευράς μεγέθους είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ στο ελληνικό χρηματιστήριο.

«Κόκκινη γραμμή για μας είναι η διασφάλιση όλων των μετόχων, όχι όπως γίνεται σε άλλες περι-πτώσεις, και αυτό με μια τιμή, τα 20 ευρώ ανά μετοχή, την οποία θεωρούμε καλή», είπε ο κ. Περιστέρης.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX30 εμφανίζει άνοδο κατά 0,68%, στο Παρίσι ο βασικός δείκτης CAC 40 παρουσιάζει κέρδη σε ποσοστό 1,04%, στη Μαδρίτη ο κύριος δείκτης κινείται υψηλότερα κατά 0,71%, το Μιλάνο ενισχύεται κατά 1,18% ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει κέρδη σε ποσοστό 0,51%.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές αξίας περίπου 160 εκατ. Ευρώ, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1421,71 μονάδες, παρουσιάζοντας απώλειες σε ποσοστό 0,31%.

ΟΜΟΛΟΓΑ

Μικρές ανοδικές τάσεις εμφανίζουν σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται ανοδικά κατά 4 μονάδες βάσης, στο 2,44%. Παράλληλα, η απόδοση του 10ετούς γαλλικού ομολόγου ενισχύεται κατά 2 μονάδες βάσης, στο 3,21%. Επίσης, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου αυξάνεται κατά 3 bps στο 3,93%, του αντίστοιχου Ισπανικού τίτλου κινείται υψηλότερα κατά 2 μονάδες, στο 3,31%, όπως και της Πορτογαλίας που κυμαίνεται στο 3,17% με αύξηση της απόδοσης κατά 2 bps, ενώ, επίσης, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού εμφανίζει άνοδο κατά 2 μονάδες βάσης, στο 3,64%.

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ – ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

Μικρές διακυμάνσεις παρουσιάζουν, έως αυτή την ώρα, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Το αμερικανικό αργό εμφανίζει ανεπαίσθητη άνοδο κατά 0,16%, στα 81,70 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με αντίστοιχα κέρδη 0,24%, βρίσκεται στα $ 85,3.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, της βρετανικής λίρας και του γιεν. Η ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,0720 δολ./ευρώ και με το ια-πωνικό ανέρχεται στα 158,73 γιεν/δολ.

Ανοδικά κινείται ο χρυσός, με τα συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου να διαπραγματεύονται στα 2360,61 δολ./ουγκιά. Σε αντίστοιχη ανοδική πορεία και το ασήμι, που ξεπέρασε τα 30 δολάρια ανά ουγκιά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ