Θεσσαλονίκη: Τα σημαντικά ντοκουμέντα του πεζογράφου Νίκου Μπακόλα στο Βαφοπούλειο

by admin
0 views

Τα σημαντικά ντοκουμέντα του γνωστού μυθιστοριογράφου Νίκου Μπακόλα, φιλοξενεί το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, στη Θεσσαλονίκη.

Ορισμένα από τα προσωπικά αντικείμενα της εμβληματικής προσωπικότητας της πόλης, τα οποία φυλάσσονται πλέον σε αίθουσα που φέρει το όνομά του, είναι το Κρατικό Λογοτεχνικό Α’ Βραβείο Μυθιστορήματος για το βιβλίο του «Η Μεγάλη Πλατεία», το βιβλιάριο σπουδών του, που εκδόθηκε όταν εγγράφηκε το 1944 στη Σχολή Φυσικών και Μαθηματικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το απόσπασμα της ληξιαρχικής πράξης γέννησής του, φωτογραφίες του και το γραφείο με τη γραφομηχανή του.
Τα αντικείμενα, η βιβλιοθήκη, η οποία αποτελείται από 4.000 τόμους και το αρχείο του (χειρόγραφα λογοτεχνικών έργων του, επιστολές, οπτικοακουστικό υλικό) παραδόθηκαν στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο με απόφαση των γιων του και είναι διαθέσιμα σε μελετητές και όσους θέλουν να γνωρίσουν πτυχές της ζωής του λογοτέχνη και δημοσιογράφου με σημαντική προσφορά στον πολιτισμό.
Όπως τόνισε ο γιός του, Χριστόφορος, καλεσμένος της εκπομπής της ΕΡΤ3Μέρα με Χρώμα“, στόχος είναι να είναι προσβάσιμο το έργο του σε κάθε ενδιαφερόμενο, ο οποίος διαβάζοντάς τον, μπορεί να μπει στην ψυχή του συγγραφέα.

«Ήταν μία απόφαση δική μου και του αδερφού μου να δωρίσουμε το αρχείο του πατέρα μας στο Βαφοπούλειο. Είχε μία πολύ καλή σχέση με τον κ. Βαφόπουλο και την κ. Βαφοπούλου, για εμάς ήταν ένας μονόδρομος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χριστόφορος Μπακόλας.

Ο Χριστόφορος Μπακόλας έκανε ακόμη λόγο για μία βαριά κληρονομιά από τον πατέρα του που, όπως είπε, πέρασε όλη του τη ζωή μέσα σε τρία οικοδομικά τετράγωνα, του άρεσε να μένει στη Θεσσαλονίκη και να κάνει πράγματα για την πόλη, το θέατρο ήταν η μεγάλη του αγάπη”.

Ο Νίκος Μπακόλας γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου 1927 στη Θεσσαλονίκη, όπου πέρασε όλη σχεδόν τη ζωή του (κατοικώντας στην περιοχή των παλαιών «Εξοχών», που αποτελεί και τον κεντρικό χώρο των περισσότερων έργων του). Αποφοίτησε από το Μαθηματικό Τμήμα της Φυσικομαθηματικής Σχολής Θεσσαλονίκης το 1956. Παράλληλα με τις σπουδές του άρχισε την απασχόλησή του με τη δημοσιογραφία που αποτέλεσε αργότερα την κύρια επαγγελματική του ασχολία.

Εργάστηκε κατά καιρούς ως συντάκτης, μεταφραστής, συντάκτης ύλης, ή υπεύθυνος φιλολογικών και καλλιτεχνικών σελίδων σε όλες σχεδόν τις ημερήσιες εφημερίδες της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία, «Ελεύθερος Λαός», «Θεσσαλονίκη», «Νέα Αλήθεια», «Δράσις») δημοσιεύοντας μεταφράσεις, άρθρα και φιλολογικά δοκίμια.
Διετέλεσε, επίσης, προϊστάμενος του Τμήματος Τύπου της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και υπό αυτή την ιδιότητα άτυπος γραμματέας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, πρόεδρος της καλλιτεχνικής επιτροπής, εισηγητής δραματολογίου και καλλιτεχνικός διευθυντής του Κ.Θ.Β.Ε. (1980-1982 και 1990-1993) και Γενικός Διευθυντής της ΕΡΤ3 για πέντε μήνες (1989-1990). Ο σπουδαίος πεζογράφος απεβίωσε στις 13 Νοεμβρίου του 1999.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος



Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ