Η τεράστια επέκταση του Παγκόσμιου Κυπέλλου Συλλόγων της FIFA μπορεί να καταρρεύσει

by admin
3 views

Καθώς απομένουν μόλις εννέα μήνες μέχρι την προγραμματισμένη έναρξη του τουρνουά τον Ιούνιο του 2025, πολλά κρίσιμα ζητήματα παραμένουν άλυτα. Οι προκλήσεις αυτές έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα του τουρνουά, με τις ανησυχίες σχετικά με τα δικαιώματα μετάδοσης, την επιλογή του τόπου διεξαγωγής και τη συμμετοχή των παικτών να φέρνουν τη FIFA σε επισφαλή θέση.

Μία από τις πιο πιεστικές ανησυχίες είναι η έλλειψη συμφωνιών ραδιοτηλεοπτικών μεταδόσεων. Σύμφωνα με τη La Gazzetta dello Sport, η FIFA ξεκίνησε αρχικά συζητήσεις με την Apple για να εξασφαλίσει μια παγκόσμια συνεργασία για τη μετάδοση του Παγκόσμιου Κυπέλλου Συλλόγων. Ωστόσο, η συμφωνία ναυάγησε, αφήνοντας τον οργανισμό να προσπαθεί να βρει εναλλακτικές λύσεις. Η FIFA προκήρυξε διεθνή διαγωνισμό τον Ιούλιο του 2024 για να προσελκύσει χορηγούς μετάδοσης τόσο για την έκδοση του 2025 όσο και για την έκδοση του 2029. Παρόλα αυτά, δεν υποβλήθηκε καμία προσφορά μέχρι την πρόσφατη προθεσμία για αρκετές μεγάλες αγορές, όπως η Αμερική, η Ασία, η Μέση Ανατολή και η περιοχή MENA (Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική). Ως απάντηση, ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, προγραμμάτισε έκτακτη συνάντηση με στελέχη της παγκόσμιας τηλεόρασης για να προκαλέσει το ενδιαφέρον για τη μετάδοση του τουρνουά. Αλλά οι προσπάθειές του δεν έχουν ακόμη αποδώσει αποτελέσματα.

Εκτός από το ραδιοτηλεοπτικό δίλημμα, η FIFA αντιμετώπισε δυσκολίες στην προσέλκυση χορηγών για το τουρνουά του 2025. Οι χορηγοί, όπως και οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς, διστάζουν λόγω της αβεβαιότητας που περιβάλλει τους χώρους διεξαγωγής και τις βάσεις προπόνησης, οι οποίες δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί. Χωρίς αυτές τις κρίσιμες λεπτομέρειες, οι πιθανοί χορηγοί δεν είναι σε θέση να εκτιμήσουν το επίπεδο της έκθεσης και της αξίας που θα λάβουν από το τουρνουά. Η FIFA πιστεύεται ότι εναποθέτει τις ελπίδες της στη Σαουδική Αραβία, καθώς ελπίζει ότι το Ριάντ θα επεκτείνει το ενδιαφέρον του για τη φιλοξενία της διοργάνωσης συλλόγων.

Ο προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης, Κάρλο Αντσελότι, δήλωσε ότι τα έσοδα που προσφέρει η FIFA στους συλλόγους για ολόκληρο το τουρνουά είναι ισοδύναμα με αυτά που κερδίζουν ορισμένες από αυτές τις ομάδες από έναν μόνο αγώνα.

«Ένα από τα παιχνίδια μας αξίζει είκοσι εκατομμύρια ευρώ, η FIFA θέλει να μας δώσει αυτό το ποσό για ολόκληρο το τουρνουά», δήλωσε ο Κάρλο Αντσελότι στην Il Giornale στις αρχές Ιουνίου. «Η FIFA μπορεί να το ξεχάσει, οι παίκτες και οι σύλλογοι δεν θα συμμετάσχουν σε αυτό το τουρνουά».

Ωστόσο, ο προπονητής διευκρίνισε αργότερα ότι τα σχόλιά του παρεξηγήθηκαν. Παρόλα αυτά, όμως, οι σύλλογοι δεν έχουν ακόμη μια σαφή απάντηση από τη FIFA για το πώς η διοργανώτρια αρχή σκοπεύει να δημιουργήσει επαρκή έσοδα ώστε να καταστήσει τη διοργάνωση ελκυστική.

Στα προβλήματα της FIFA προστίθενται οι αυξανόμενες νομικές προκλήσεις από διάφορες ενώσεις παικτών. Η Ένωση Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών της Αγγλίας (PFA), μαζί με τις αντίστοιχες της Ιταλίας (AIC) και της Γαλλίας (UNFP), έχει καταθέσει καταγγελία υποστηρίζοντας ότι το διευρυμένο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων θα πιέσει τους παίκτες στα όριά τους. Οι εν λόγω ενώσεις υποστηρίζουν ότι η προσθήκη ενός τουρνουά 32 ομάδων στο ήδη επιβαρυμένο ημερολόγιο μετά τη σεζόν 2024-25 παραβιάζει τα δικαιώματα των παικτών βάσει της εργατικής νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η FIFPro, η παγκόσμια ένωση παικτών, στηρίζει αυτή τη νομική δράση, η οποία πρόκειται να προχωρήσει στο Εμπορικό Δικαστήριο των Βρυξελλών. Καθώς ο χρόνος κυλάει προς τον Ιούνιο του 2025, η FIFA αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση για την επίλυση αυτών των κρίσιμων ζητημάτων, ενώ πληθαίνουν οι συζητήσεις για απεργία των παικτών, αν δεν ληφθούν μέτρα για τη μείωση του ημερολογίου τους σύντομα.//Λ.

Περισσότερα Εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ