Η Ρωσία και η Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται για την πυρκαγιά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

by admin
1 views

Η Ρωσία και η Ουκρανία, αυτή την Κυριακή, αλληλοκατηγορήθηκαν ότι προκάλεσαν πυρκαγιά στον πυρηνικό σταθμό Zaporizhzhia, που ελέγχεται από τις δυνάμεις της Μόσχας από την έναρξη του πολέμου.

«Ως αποτέλεσμα του βομβαρδισμού της πόλης Energodar (η οποία φιλοξενεί το πυρηνικό εργοστάσιο), ξεκίνησε μια πυρκαγιά σε ένα εξάρτημα του συστήματος ψύξης του ατομικού εργοστασίου της Zaporizhzhia», έγραψε στο Telegram ο τοπικός κυβερνήτης που επέβαλε η Ρωσία, Yevgeny Balitsky.

Ο Μπαλίτσκι διαβεβαίωσε ότι τα επίπεδα ακτινοβολίας γύρω από το εργοστάσιο και στο Energodar δεν ξεπερνούσαν το πρότυπο.

«Ειδικοί του Υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων εργάζονται στο σημείο της πυρκαγιάς. «Η φωτιά είναι υπό κατάσβεση», πρόσθεσε.

Ο αξιωματούχος ζήτησε από τον πληθυσμό να παραμείνει ήρεμος, γιατί η κατάσταση ήταν «υπό έλεγχο», διαβεβαίωσε.

Την ίδια στιγμή, ο διευθυντής επικοινωνιών του εργοστασίου, Yevgeniya Yashina, δήλωσε στο πρακτορείο TASS ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που η υποδομή του πυρηνικού σταθμού καταστράφηκε ως αποτέλεσμα επίθεσης των ουκρανικών δυνάμεων.

Εν τω μεταξύ, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zajárova κατηγόρησε το Κίεβο ότι υπέβαλε την ήπειρο σε «πυρηνικό τρόμο».

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία ήταν υπεύθυνη για την έναρξη της πυρκαγιάς στο έδαφος του πυρηνικού εργοστασίου της Zaporizhzhia.

«Από την πόλη της Νικόπολης φαίνεται ότι οι εισβολείς άναψαν φωτιά στο έδαφος του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια», είπε ο Ζελένσκι αυτήν την Κυριακή στον λογαριασμό του στο X.

«Αυτή τη στιγμή η ακτινοβολία είναι φυσιολογική. Αλλά όσο Ρώσοι τρομοκράτες καταλαμβάνουν το πυρηνικό εργοστάσιο, η κατάσταση δεν είναι φυσιολογική και δεν μπορεί να είναι. Από την πρώτη μέρα της κατοχής, η Ρωσία χρησιμοποιεί το πυρηνικό εργοστάσιο για να εκβιάσει την Ουκρανία και ολόκληρο τον κόσμο», πρόσθεσε ο πρόεδρος.

Ο Ζελένσκι λέει ότι η Ουκρανία αναμένει αντίδραση από τον κόσμο και τους οργανισμούς ατομικού ελέγχου και ότι η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει.

«Μόνο η ανάκτηση του ελέγχου του εργοστασίου από την Ουκρανία μπορεί να εγγυηθεί την επιστροφή στην κανονικότητα και να καταστήσει δυνατή την πλήρη ασφάλεια», υποστηρίζει.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της Nikopol, Jeven Jevtuschenko, είχε πει ότι ανεπίσημες πηγές ανέφεραν ότι οι Ρώσοι έβαλαν φωτιά σε μεγάλο αριθμό ελαστικών στη Zaporizhzhia.

«Μπορεί να είναι πρόκληση ή προσπάθεια να προκληθεί πανικός στους οικισμούς στην άλλη πλευρά του φράγματος», είπε, ζητώντας να διατηρηθεί η ηρεμία.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) ανέφερε ότι, παρά το γεγονός ότι παρατήρησε πυκνό μαύρο καπνό και πολλαπλές εκρήξεις στον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό Zaporizhzhia, υπό ρωσική κατοχή, δεν υπάρχει κίνδυνος για την πυρηνική ασφάλεια.

Μια ομάδα του ΔΟΑΕ που στάθμευε στο εργοστάσιο ενημερώθηκε από τις ρωσικές αρχές που ελέγχουν τις εγκαταστάσεις για μια «υποτιθέμενη επίθεση drone», η οποία θα είχε στόχο έναν από τους πύργους ψύξης του εργοστασίου.

Παρά το περιστατικό, «δεν έχει αναφερθεί καμία επίπτωση στην πυρηνική ασφάλεια», σημειώνει ένα μήνυμα της ΔΟΑΕ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ, ο Αργεντινός Ραφαέλ Γκρόσι, τόνισε σε μεταγενέστερη δήλωση ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την ασφάλεια των έξι αντιδραστήρων του εργοστασίου, οι οποίοι έχουν κλείσει εδώ και αρκετό καιρό.

Οι ομάδες του ΔΟΑΕ επί τόπου επαλήθευσαν ανεξάρτητα τα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή και επιβεβαίωσαν ότι δεν έχουν αλλάξει, αποκλείοντας κάθε κίνδυνο αυξημένων επιπέδων ραδιενέργειας.

Ωστόσο, ο Γκρόσι επανέλαβε την ανησυχία του για τους κινδύνους που ενέχουν οι στρατιωτικές επιθέσεις στην περιοχή των πυρηνικών εγκαταστάσεων, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν περιοχές που είναι σημαντικές για την ασφάλεια του εργοστασίου.

«Αυτές οι απερίσκεπτες επιθέσεις θέτουν σε κίνδυνο την πυρηνική ασφάλεια στο εργοστάσιο και αυξάνουν τον κίνδυνο πυρηνικού ατυχήματος. Πρέπει να σταματήσουν τώρα», απαίτησε ο Γκρόσι.

Πηγή: EFE

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ