Η ιδέα της μαθητικής start up «Let’s Go» ταξιδεύει στη Σικελία για τον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό του JA Europe, το αίτημα για ισοτιμία των ΑμΕΑ

by admin
13 views

Σε λίγες ώρες (2/7), η μαθητική «start up» «Let’s Go» από το Ειδικό Γυμνάσιο/Λύκειο Κωφών και Βαρηκόων Θεσσαλονίκης, έχοντας διακριθεί στον πανελλήνιο διαγωνισμό, τοιμάζεται να ταξιδέψει στην Ιταλία για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα και το Junior Achievement Greece στον σπουδαίο Πανευρωπαϊκό Τελικό Μαθητικό Διαγωνισμό Επιχειρηματικότητας του Junior Achievement.

Ο Τελικός πραγματοποιείται στο πλαίσιο του μεγαλύτερου Φεστιβάλ Μαθητικής και Φοιτητικής Επιχειρηματικότητας της Ευρώπης, JA Europe/GEN-E 2024, που φιλοξενεί φέτος το JA Ιταλίας στην Κατάνια, 2 με 4 Ιουλίου 2024.

Λίγο πριν από την αναχώρηση της ομάδας για τη Σικελία, η υπεύθυνη εκπαιδευτικός της «Let’s Go» Καλλιόπη Σιβρή, μίλησε στο ertnews.gr, εξηγώντας λίγα περισσότερα πράγματα για την ιδέα, τον ανταγωνισμό που θα αντιμετωπίσει η ομάδα, την εμπειρία, αλλά και όσα πρέπει να αλλάξουν ως προς την συμπεριληπτικότητα των κωφών και βαρηκόων στην κοινωνία.

  • «Στον κόσμο της Let’s Go όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι» είναι το σύνθημά σας. Μας εξηγείτε πώς η ιδέα σας το κατάφερε αυτό;

Η LET’S GO είναι μία εταιρεία με κοινωνικό υπόβαθρο και στοχεύει σε έναν κόσμο ισότητας. Μέσα από την εικονική επιχείρηση στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα στην κοινωνία, ένα μήνυμα κοινωνικής δικαιοσύνης, δημιουργώντας ένα εκπαιδευτικό εργαλείο για την προώθηση της ισότητας και της αποδοχής. Έχοντας ως υπόβαθρο την κώφωση-βαρηκοΐα έχουμε βαθιά γνώση και κατανόηση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρίες, κάτι που μας επιτρέπει να σχεδιάσουμε ένα παιχνίδι που ανταποκρίνεται πραγματικά στις ανάγκες τους.

Η ικανότητά μας να σκεφτόμαστε έξω από τα συνηθισμένα πλαίσια φέρνει την καινοτομία στο σχεδιασμό του παιχνιδιού “TriGO” που όχι μόνο απευθύνεται σε άτομα με οπτική αναπηρία, αλλά χρησιμοποιεί την προσομοίωση της οπτικής αναπηρίας για την ανάπτυξη της ενσυναίσθησης σε βλέποντα άτομα.

H LET’S GO αναγνωρίζει το γεγονότος ότι κάθε άτομο, κοινότητα ή πολιτισμός έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες, πεποιθήσεις, αξίες και προσεγγίσεις στη ζωή. Η προσβασιμότητα και η αποδοχή της διαφορετικότητας είναι σημαντική για την οικοδόμηση μιας πιο συνειδητής, δίκαιης και συνεργατικής κοινωνίας. Έτσι το TriGO στοχεύουμε να γίνει το έναυσμα για τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου. 

  • Μπορείτε σίγουρα να τα καταφέρετε άψογα, το αποδείξατε με τη νίκη σας στον Πανελλήνιο Τελικό. Έχετε δει κάποιες από τις ιδέες των ανταγωνιστριών χωρών στο GEN-E; Με ποιον τρόπο πιστεύετε ότι υπερτερεί η δική σας έναντι αυτών; 

Ναι έχουμε δει κάποιες ιδέες. Πιστεύουμε πολύ στην ιδέα μας διότι εμπλεκόμαστε και συναισθηματικά με αυτή. Το θέμα της προσβασιμότητας που αγγίζει το δικό μας επιτραπέζιο παιχνίδι TriGO είναι ένα θέμα με το οποίο ερχόμαστε αντιμέτωποι καθημερινά. Η ιδέα μας είναι μια ιδέα που προέκυψε από μία πραγματική ανάγκη την οποία βιώσαμε οι ίδιοι και αυτό είναι που πιστεύουμε ότι μας διαχωρίζει από τους άλλους.

Στο σχολείο μας ένας εκ γενετής κωφός συμμαθητής μας διαγνώστηκε με σύνδρομο Usher και προοδευτικά χάνει την όραση του. Έτσι προβληματιστήκαμε πολύ πάνω σε αυτό, πώς θα είναι η ζωή ενός ατόμου χωρίς ακοή και όραση και πως αυτό το άτομο θα μπορεί να έχει ποιοτική ζωή και να ψυχαγωγείται. Αυτός ο προβληματισμός γέννησε το TriGO που απαντάει σε θέματα προσβασιμότητας και ισοτιμίας των ατόμων με αναπηρίες. 

  • Έχετε ταξιδέψει ξανά στη Σικελία; Τι άλλο περιμένετε να αποκομίσετε, εκτός από κάποιο βραβείο ενδεχομένως, από την εμπειρία του GEN-E; 

Κανένα από τα μέλη της ομάδας δεν έχει επισκεφτεί την Σικελία. Αυτό κάνει πολύ ενδιαφέρον το ταξίδι μας διότι θα είναι μία εμπειρία που θα ζήσουμε για πρώτη φορά όλοι μαζί. Περιμένουμε να κερδίσουμε πολλά βραβεία και δεν εννοούμε μόνο τα έπαθλα του ευρωπαϊκού διαγωνισμού. Εξάλλου το μεγάλο βραβείο για εμάς είναι ότι εκπροσωπούμε την Ελλάδα αλλά και την κοινότητα των κωφών σε ένα ευρωπαϊκό διαγωνισμό. 

Σίγουρα θα κερδίσουμε μια διεθνή εμπειρία μέσα από την αλληλεπίδραση με μαθητές από άλλες χώρες κάτι που σίγουρα θα διευρύνει τους ορίζοντές μας. Θα αποκτήσουμε μια καλύτερη κατανόηση του διεθνούς ανταγωνιστικού περιβάλλοντος  παρατηρώντας πώς εργάστηκαν οι άλλες ομάδες, μαθαίνοντας νέες μεθόδους και στρατηγικές κάτι που σίγουρα μπορεί να μας εμπνεύσει και να μας βοηθήσει να βελτιώσουμε τις δικές μας προσεγγίσεις στο μέλλον εμπλουτίζοντας τη δημιουργική μας σκέψη.

Σίγουρα ο ευρωπαϊκός διαγωνισμός είναι μία δυνατή πρόκληση που θα μας δώσει την ευκαιρία να ενισχύσουμε το αίσθημα του ομαδικού πνεύματος για έναν κοινό στόχο και να ενδυναμωθούμε σε ατομικό επίπεδο. 

  • Τι πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει ώστε οι κωφοί και βαρήκοοι να έχουν ισότιμη πρόσβαση και συμπερίληψη στα κοινά; Σε τι βρισκόμαστε ιδιαίτερα «πίσω» και πού έχουμε προοδεύσει ως ελληνική κοινωνία;

Ως ελληνική κοινωνία, υπάρχουν αρκετά σημεία που χρειάζονται βελτίωση για την ισότιμη πρόσβαση και συμπερίληψη των κωφών και βαρήκοων. Ένα πρώτο είναι η ποιοτική και προσβάσιμη εκπαίδευση. Δυστυχώς σήμερα υπάρχουν σχολεία για κωφά και βαρήκοα παιδιά μόνο στη Θεσσαλονικη, Αθήνα και Πάτρα χωρίς οικοτροφεία που να μπορούν να φιλοξενήσουν παιδιά από άλλες πόλεις. Έτσι το δικαίωμα για ισότιμη εκπαίδευση δεν είναι αυτονόητο για όλα τα παιδιά. 

Επίσης η διάθεση διερμηνέα για κωφούς και βαρήκοους ενώ κρίνεται απαραίτητη για την ισότιμη πρόσβαση τους δεν είναι δεδομένο ότι παρέχεται. Δικαιούνται ελάχιστες ώρες δια ζώσης διερμηνείας από το κράτος με αποτέλεσμα να την αξιοποιούν μόνο σε κρίσιμες επικοινωνίες όπως για ιατρικά και νομικά θέματα. Υπάρχει σύστημα για απομακρυσμένη διερμηνεία αλλά δεν είναι αρκετό. Σκεφτείτε το παράδειγμα ενός κωφού φοιτητή που προσπαθεί να παρακολουθήσει το μάθημα σε ένα αμφιθέατρο χωρίς διερμηνέα και θα καταλάβετε την έννοια του αποκλεισμού. 

Τέλος, είναι σημαντικό η κοινωνία μας να εκπαιδευτεί και να ευαισθητοποιηθεί σχετικά με τις ανάγκες των κωφών και βαρήκοων, ώστε να υπάρχει αλληλεγγύη και αμοιβαία κατανόηση και σε εργασιακά ζητήματα. Οι κωφοί αντιμετωπίζουν περιορισμένες ευκαιρίες απασχόλησης και δικαίως ζητούν να έχουν ίσες ευκαιρίες όπως όλοι. 

Σίγουρα υπάρχει πρόοδος αλλά είναι αργή και υπάρχει ανάγκη για συστηματική προσέγγιση. Πολύ σημαντικό είναι ότι η νοηματική γλώσσα έχει αναγνωριστεί ως επίσημη γλώσσα των κωφών και ισότιμη με την ομιλούμενη. Πλέον είναι απαιτούμενο στην εκπαίδευση των κωφών οι εκπαιδευτικοί να γνωρίζουν τη νοηματική γλώσσα κάτι που δεν ίσχυε παλιότερα. Επίσης η ανάπτυξη της τεχνολογίας για κωφούς είναι σημαντική για την πρόσβασή τους σε πληροφορίες και υπηρεσίες, καθώς επίσης και για τη διευκόλυνση της καθημερινής τους ζωής και επικοινωνίας με τον έξω κόσμο. 

Υπάρχει σίγουρα ανάγκη για περισσότερες πρωτοβουλίες για την προστασία και την ενίσχυση των δικαιωμάτων των κωφών και την προσπάθεια ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία.

Τα προϊόντα της μαθητικής «start-up»

Τα παιδιά έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά δημιουργώντας, εκπληκτικά προϊόντα από μεταχειρισμένα LEGO® τουβλάκια: το καινοτόμο επιτραπέζιο παιχνίδι για άτομα με οπτική αναπηρία TriGO που χρησιμοποιείται ήδη σε ελληνικά σχολεία και εντυπωσιακά κοσμήματα και αξεσουάρ μόδας που έχουν αγαπηθεί και γίνονται ανάρπαστα.

Η ομάδα, με μεγάλη έμπνευση, έχει δημιουργήσει και προϊόντα «έκπληξη» ειδικά για τον Πανευρωπαϊκό Τελικό με καλοκαιρινά θέματα και σημαίες Ευρωπαϊκών χωρών. Δείτε περισσότερες πληροφορίες και το e-shop στην ιστοσελίδα της μαθητικής «επιχείρησης».

Η ελληνική αποστολή στην Κατάνια

Την ελληνική αποστολή στην Κατάνια αποτελούν:

  • Oι πέντε μαθητές και μαθήτριες της «Let’s Go» που θα διαγωνιστούν: Χρήστος Γκανάτσας – Γενικός Διευθυντής,  Σταυρούλα Δόντσιου – Διευθύντρια Παραγωγής, Λευτέρης Κουκούλης – Διευθυντής Οικονομικών, Νίκος Τραγιαννόπουλος – Διευθυντής Πωλήσεων, Σωτηρία Μπέλτσου – Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού.
  • Οι υπεύθυνες εκπαιδευτικοί Καλλιόπη Σιβρή, Ιωάννα Φωτιάδου, Χριστίνα Παπαευαγγέλου και Όλγα Εμμανουηλίδου.
  • Η διερμηνέας στην νοηματική γλώσσα Σοφία Τσερέλη.
  • Ο Πρόεδρος ΔΣ του Junior Achievement Greece Αιμίλιος Κυριάκου, Διευθύνων Σύμβουλος και Banking Head της Citi Eλλάδος, Μάλτας και Κύπρου και μέλος της κριτικής επιτροπής του GEN-E 2024, ο Γενικός Διευθυντής του JA Greece Αργύρης Τζικόπουλος, η υπεύθυνη του προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση – JA Company Program» του JA Greece Φωτεινή Τουρνή, η δημοσιογράφος, διευθύντρια επικοινωνίας του JA Greece Μαρία Γιαννέτου και ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βαγγέλης Λιακόγκoνας.

Την Let’s Go υποστηρίζουν οι εταιρείες/επιχειρήσεις/οργανισμοί: Workable, LEGO®, IKEA Θεσσαλονίκης, Eduact.

Σε όλη την πορεία της Let’s Go, σημαντική ήταν η υποστήριξη της φιλολόγου Μαρίας Παλπάνη που πραγματοποιεί και διερμηνεία στην νοηματική γλώσσα, του Ιnspirational Mentor JA Greece της ομάδας Σπύρου Μαγιάτη, Γεν. Γραμματέα ΔΣ JA Greece, Co-Founder & CTO Workable και του εθελοντή/συμβούλου επιχειρηματικότητας Κωνσταντίνου Κάτου, Finance Assistant EIT Urban Mobility.

Για τον Πανευρωπαϊκό Τελικό στην Κατάνια, προσέφεραν στην ομάδα, εθελοντικά, πολύτιμες συμβουλές, ο διεθνούς φήμης Brand Strategist Peter Economides και η Έλενα Βελονάκη Director, EY Greece.

Περισσότερα για το Μαθητικό/Φοιτητικό Επιχειρηματικό Φεστιβάλ GEN-E

Tο GEN-E 2024, ξεκίνησε στις 22 Μαΐου 2024 διαδικτυακά με την Ψηφιακή Μαθητική Εμπορική Έκθεση (Virtual Expo) και άλλες on line εκδηλώσεις και θα κορυφωθεί στο τριήμερο, δια ζώσης Φεστιβάλ και την απονομή των βραβείων στην Κατάνια.

Στην ιστοσελίδα www.gen-e.eu θα δείτε ψηφιακά περίπτερα με εκατοντάδες μαθητικές και φοιτητικές «επιχειρήσεις» από 40 Ευρωπαϊκές χώρες τις οποίες μπορείτε να ψηφίσετε για το Public Choice Award, το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ στην Κατάνια, να παρακολουθήσετε LIVE στις 3 Ιουλίου την επίσημη έναρξη και τις παρουσιάσεις των διαγωνιζόμενων ομάδων αλλά και το Gala Dinner, το βράδυ της 4 ης Ιουλίου, κατά το οποίο θα γίνει η απονομή των Eυρωπαϊκών βραβείων και θα ανακηρυχθεί η καλύτερη μαθητική «start up» της χρονιάς.

Τις δύο προηγούμενες χρονιές, η Ελλάδα έγραψε ιστορία καθώς κατέκτησε για δύο συνεχόμενες φορές το 1 ο Πανευρωπαϊκό Βραβείο του JA Europe/GEN-E:

Το 2022 κέρδισε η Microgreens Magicgreens από το 2 ο Πειραματικό Γυμνάσιο Κιλκίς και το 2023 κατέκτησε την πρωτιά, ξανά για την Ελλάδα, η Isometricks από το Πειραματικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Η Ιsometricks, εκπροσωπώντας την Ευρώπη, κατάφερε να κερδίσει και το Παγκόσμιο Βραβείο του Junior Achievement «JA Worldwide De La Vega Global Entrepreneurship Award» και το έπαθλο των 15,000 δολαρίων για την ανάπτυξη της «επιχείρησης».

Η «Let’s Go» γράφει ιστορία – Στην Ελλάδα το GEN-E 2025

Η Let’s Go έχει γράψει ήδη την δική της ιστορία καθώς είναι η πρώτη φορά που ομάδα ειδικού σχολείου καταφέρνει να κερδίσει το κορυφαίο βραβείο μαθητικής επιχειρηματικότητας του JA Greece αλλά και Πανευρωπαϊκά ποτέ στο παρελθόν δεν έχουν συμμετάσχει κωφοί μαθητές και μαθήτριες στον Τελικό του Junior Achievement Europe.

Η φετινή τελετή βράβευσης θα έχει έντονο ελληνικό χρώμα καθώς η χώρα μας θα πάρει την σκυτάλη από την Ιταλία για να φιλοξενήσει το JA Europe/GEN-E 2025 στην Αθήνα. Είναι η πρώτη φορά που το JA Greece αναλαμβάνει να φιλοξενήσει την Πανευρωπαϊκή Διοργάνωση του Junior Achievement.

Διαβάστε εδώ όλες τις σχετικές ειδήσεις

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ