Η επόμενη γενιά του ευρωπαϊκού μπάσκετ για έκτη φορά στην Ελλάδα

by admin
1 views

Η πρώτη διοργάνωση U16 που φιλοξενήθηκε στη χώρα μας ήταν το 1975 με την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη να γίνονται οικοδέσποινες. Η Ελλάδα πανηγύρισε το ασημένιο μετάλλιο, έχοντας στην σύνθεσή της τρεις παίκτες που 12 χρόνια αργότερα θα έγραφαν ιστορία: Τον Παναγιώτη Γιαννάκη, τον Λιβέρη Ανδρίτσο και τον Μέμο Ιωάννου. Οι τρεις τους ήταν μέλη της Εθνικής Ανδρών που ανέβασε την Ελλάδα στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου το 1987 στο ΣΕΦ.

Η συνέχεια γράφτηκε το 1981 με την Κατερίνη και την Θεσσαλονίκη οικοδέσποινες και την Ελλάδα να τερματίζει στην έβδομη θέση της τελικής κατάταξης κι έναν ακόμη παίκτη που ήταν στην δωδεκάδα της Ανδρών το 1987: Τον Μιχάλη Ρωμανίδη. Δίπλα του παίκτες όπως ο Γάσπαρης, ο Πεδουλάκης, ο Καλαμπάκος, ο Σκουρτόπουλος, ο Δημακόπουλος.

Η Ελλάδα επέστρεψε στο βάθρο το Ευρωμπάσκετ U16 για να κατακτήσει και πάλι το ασημένιο μετάλλιο το 1991. Η πρώτη φάση έγινε στην Καστοριά και στην Κομοτηνή και η τελική φάση στη Θεσσαλονίκη σε μια ομάδα στην οποία αγωνίζονταν παίκτες όπως ο Ευθύμης Ρεντζιάς και ο Φραγκίσκος Αλβέρτης.

Το 2004 η σκυτάλη πέρασε στην Πελοπόννησο με την Αμαλιάδα και τον Πύργο να φιλοξενούν την διοργάνωση. Η Ελλάδα κατέλαβε την πέμπτη θέση της τελικής κατάταξης με τους Μπόγρη και Τσαϊρέλη μεταξύ άλλων στην δωδεκάδα.

Η τελευταία φορά που φιλοξένησε η Ελλάδα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Παίδων ήταν το 2007 και ήταν στην Κρήτη. Ιεράπετρα, Ηράκλειο και Ρέθυμνο φιλοξένησαν την φάση των ομίλων και η τελική φάση πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο σε μια ομάδα στην οποία αγωνιζόταν ο Δημήτρης Κατσίβελης και η οποία τερμάτισε στην 7η θέση της τελικής κατάταξης.

Τα Ευρωμπάσκετ Παίδων της Ελλάδας:

1975: Αθήνα- Θεσσαλονίκη (Ασημένιο μετάλλιο)

1981: Κατερίνη – Θεσσαλονίκη (7η θέση)

1991: Καστοριά – Κομοτηνή – Θεσσαλονίκη (Ασημένιο μετάλλιο)

2004: Αμαλιάδα – Πύργος (5η θέση)

2007: Ιεράπετρα – Ηράκλειο – Ρέθυμνο (7η θέση).//Λ.

Περισσότερα Εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ