Η ΕΕ θέλει να εκπαιδεύσει περισσότερους ουκρανούς στρατιώτες, αλλά όχι στην Ουκρανία

by admin
1 views

Οι υπουργοί Άμυνας των κρατών της ΕΕ βρίσκονται στις Βρυξέλλες  σήμερα Παρασκευή για να συζητήσουν τη συνεχιζόμενη επιχείρηση της ΕΕ για την εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών να υπερασπιστούν τη χώρα τους από τη ρωσική εισβολή, αναφέρει το dpa.

Ένα σχέδιο μεταφοράς ορισμένων από τις εκπαιδευτικές επιχειρήσεις της ΕΕ στην Ουκρανία πρόκειται να συζητηθεί. Αυτή τη στιγμή η εκπαίδευση πραγματοποιείται στη Γερμανία και την Πολωνία και η αποστολή ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2022.

Μέχρι στιγμής 52.000 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν εκπαιδευτεί, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ από τον Μάιο. Η ΕΕ θέλει να εκπαιδεύσει άλλους 60.000 Ουκρανούς στρατιώτες μέχρι το τέλος του καλοκαιριού του 2024 και οι υπουργοί Άμυνας της ΕΕ θα συζητήσουν για την παράταση της αποστολής έως το 2026.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, υποστηριζόμενος από τη Λιθουανία, έδειξε ότι είναι ευνοϊκός για την εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών στην Ουκρανία. Ορισμένα κράτη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, ανησυχούν για μια τέτοια απόφαση.

Η συνάντηση είναι άτυπη, κάτι που σημαίνει ότι οι υπουργοί δεν πρόκειται να πάρουν επίσημες αποφάσεις. Θα προεδρεύσει ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, καθώς και η άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών την Πέμπτη.

Η συνάντηση αρχικά έπρεπε να πραγματοποιηθεί στη Βουδαπέστη, αλλά οι υπουργοί τη μετέφεραν στις Βρυξέλλες για να διαμαρτυρηθούν για τη συνάντηση του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στις αρχές Ιουλίου.

Θα συζητηθεί επίσης η στρατιωτική αποστολή EU Aspides για την προστασία των εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα από επιθέσεις των ανταρτών Χούτι στην Υεμένη.

Οι αντάρτες που υποστηρίζονται από το Ιράν προσπαθούν να αναγκάσουν τον τερματισμό της στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας επιτίθενται σε εμπορικά φορτηγά πλοία σε μια από τις πιο πολυσύχναστες ναυτιλιακές λωρίδες του κόσμου.

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Jean-Pierre Lacroix και ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ για την Αμυντική Πολιτική και Σχεδιασμό Angus Lapsley πρόκειται να παραστούν στη συνάντηση.

Μετάφραση Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ