Η ΕΕ ανοίγει νέο μέτωπο κατά της Κίνας για την κατασκευή μικροτσίπ ημιαγωγών

by admin
6 views

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει να λάβει μέτρα κατά της Κίνας σε ένα από τα τελευταία προπύργια της τεχνολογικής υπεροχής της Γηραιάς Ηπείρου: την κατασκευή μικροτσίπ ημιαγωγών για την πανίσχυρη αυτοκινητοβιομηχανία της, αφού η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι ηγετική δύναμη στην κατασκευή τσιπ για οχήματα και οικιακές συσκευές.  

Αυτό θα μπορούσε να ανοίξει ένα νέο μέτωπο στον κλιμακούμενο εμπορικό πόλεμο με το Πεκίνο, αυξάνοντας την ένταση σχετικά με τους εισαγωγικούς δασμούς της ΕΕ στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα.

Η ΕΕ ανοίγει νέο μέτωπο κατά της Κίνας για την κατασκευή μικροτσίπ ημιαγωγών

Σύμφωνα με το Politico, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει να ενημερωθεί από τους μεγαλύτερους ευρωπαίους παραγωγούς ημιαγωγών για το κατά πόσο οι Κινέζοι ανταγωνιστές τους μπορούν να κατασκευάσουν επιτυχημένα εναλλακτικά προϊόντα και ποια θα μπορούσε να είναι η διαφορά της τιμής τους. Το ερωτηματολόγιο προς τους τρεις μεγαλύτερους προμηθευτές μικροτσίπ στην Ευρώπη – τη γερμανική Infineon, την ολλανδική NXP και τη γαλλο-ιταλική STMicro – περιλαμβάνει και ερώτημα αν οι ευρωπαίοι παραγωγοί θα ήταν ανοιχτοί να υιοθετήσουν κάποια κοινή γραμμή παραγωγής ή συσκευασία.

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ ανησυχούν ότι οι επιδοτούμενες από το κράτος κινεζικές εταιρείες θα είναι ικανές στο άμεσο μέλλον να υπονομεύσουν τους Ευρωπαίους κατασκευαστές μικροτσίπ, ενώ στις ΗΠΑ έχε ξεκινήσει έρευνα για το θέμα αυτό από τις αρχές του χρόνου.

Η ΕΕ ανοίγει νέο μέτωπο κατά της Κίνας για την κατασκευή μικροτσίπ ημιαγωγώνΗ ΕΕ ανοίγει νέο μέτωπο κατά της Κίνας για την κατασκευή μικροτσίπ ημιαγωγών
Φώτο Αρχείου

Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια ενός υψηλού επιπέδου Διατλαντικού Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας που διεξήχθη τον περασμένο Απρίλιο, συμφώνησαν ότι θα μπορούσαν να λάβουν κοινά μέτρα για την αντιμετώπιση των στρεβλωτικών επιπτώσεων της κινεζικής παραγωγής στις αλυσίδες εφοδιασμού μικροτσίπ για οχήματα και οικιακές συσκευές.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχει μια τεράστια επιδότηση αυτής της βιομηχανίας από την κινεζική κυβέρνηση, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε τεράστια στρέβλωση της αγοράς», δήλωσε η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο στο περιθώριο των συναντήσεων του Συμβουλίου.

Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς των τσιπ ημιαγωγών εκφράζουν φόβους για την επάρκεια των προμηθευτικών αλυσίδων, εφόσον κλιμακωθούν κάποιες ενέργειες που να δυσχεραίνουν την πρόσβαση των κινεζικών προϊόντων στην Ευρώπη.

Ο Κριστόφ Φουκέ, διευθύνων σύμβουλος του ολλανδικού τεχνολογικού κολοσσού ASML, δήλωσε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ότι «η Ευρώπη δεν μπορεί να καλύψει ούτε το ήμισυ της δικής της ζήτησης. Άρα χρειαζόμαστε μικροτσίπ και από αλλού, και αυτή τη στιγμή κατασκευάζονται στην Κίνα».

Πηγές: Politico, Handelsblatt

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ