Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας καταγγέλλει το Ισραήλ για τη μεταχείριση που επιφυλάσσει σε Παλαιστίνιους εργαζομένους

by admin
0 views

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ), Ζιλμπέρ Ουνγκμπό, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του οργανισμού στη Γενεύη επέκρινε την ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων των Παλαιστινίων εργαζομένων στο Ισραήλ από τη στιγμή που ξεκίνησε ο πόλεμος στη λωρίδα της Γάζας και απεύθυνε έκκληση να τερματιστούν οι περιορισμοί που τους εμποδίζουν να εργαστούν.

Η μεταχείριση που επιφυλάσσει το Ισραήλ προς τους Παλαιστίνιους εργάτες βρίσκεται στο μικροσκόπιο της εξειδικευμένης υπηρεσίας του ΟΗΕ εδώ και δεκαετίες, όμως πλέον η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σοβαρά, αφού από τις 7 Οκτωβρίου και μετά περισσότεροι από μισό εκατομμύριο Παλαιστίνιοι έχασαν τις θέσεις εργασίας τους σε ισραηλινές επιχειρήσεις και υπηρεσίες. Παράλληλα, για περίπου 200.000 Παλαιστίνιους έχει απαγορευτεί η είσοδος στα ισραηλινά εδάφη για λόγους ασφαλείας.  

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας καταγγέλλει το Ισραήλ για τη μεταχείριση που επιφυλάσσει σε Παλαιστίνιους εργαζομένους
Φώτο Αρχείου (AP Photo/Nasser Shiyoukhi)

 «Είναι η πιο δύσκολη χρονιά για τους Παλαιστίνιους εργάτες από το 1967», τόνισε ο γενικός διευθυντής της ΔΟΕ, αναφερόμενος στο έτος που το Ισραήλ κατέλαβε τα Υψώματα του Γκολάν από τη Συρία, τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ από την Ιορδανία και τη Λωρίδα της Γάζας από την Αίγυπτο.

Περιγράφοντας τις συνθήκες εργασίας των Παλαιστινίων, ο Ζιλμπέρ Ουνγκμπό σχολίασε ότι τα εργασιακά τους δικαιώματα έχουν ισοπεδωθεί και ζήτησε από το Ισραήλ να ανοίξει και πάλι την αγορά εργασίας του.

Η έκκληση επιδοκιμάστηκε όχι μόνο από τον υπουργό Εργασίας της Παλαιστίνης, Νασρί Αμπού Τζαΐς, αλλά και πολλούς διπλωμάτες αραβικών χωρών, οι οποίοι μάλιστα αποχώρησαν από τη συνεδρίαση σε ένδειξη διαμαρτυρίας, όταν ανέβηκε στο βήμα για να απαντήσει η εκπρόσωπος του Ισραήλ στο διεθνή οργανισμό.  

Στην ομιλία της, η Ισραηλινή εκπρόσωπος Γίλα Κιτρίν κατηγόρησε τη Χαμάς για τον αποκλεισμό των Παλαιστινίων εργαζομένων από το Ισραήλ, λέγοντας ότι η παλαιστινιακή οργάνωση εργαλειοποίησε τα δρομολόγια των μετακινήσεων των εργαζομένων για να πραγματοποιήσει τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, όπου σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι και πάνω από 250 πιάστηκαν όμηροι, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές. «Ο δρόμος για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας δεν περνά μέσα από την τυφλή καταδίκη του Ισραήλ», κατέληξε η Γίλα Κιτρίν.

Η ΔΟΕ είναι ένα από τα παλαιότερα όργανα του ΟΗΕ, αρχαιότερο μάλιστα από τα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη, αφού δημιουργήθηκε μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο από τον προκάτοχο του ΟΗΕ, την Κοινωνία των Εθνών. Στοχεύει στην προώθηση των διεθνών προτύπων εργασίας και στην εποπτεία της συμμόρφωσης ως προς αυτά.

Εκτός από την έκκληση να ανοίξει και πάλι η αγορά εργασίας του Ισραήλ για τους Παλαιστίνιους, η ΔΟΕ ζητά επίσης να έχει ενεργό ρόλο στην ανάκαμψη της Λωρίδας της Γάζας, βοηθώντας στη δημιουργία θέσεων εργασίας και σε προγράμματα κοινωνικής προστασίας για τους εργαζόμενους.

Πηγή: Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ