Η «ακτινογραφία» του υπουργικού συμβουλίου στη Βρετανία – Τα μηνύματα των «εκλεκτών» του Στάρμερ

by admin
6 views

Ο Σερ Κιρ Στάρμερ είναι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας και ήδη εργάζεται από το Νο10 για να συγκροτήσει το υπουργικό του συμβούλιο. Δεν έχουμε αποκλίσεις από το σκιώδες υπουργικό του ενώ ήταν αντιπολίτευση.

Έτσι, η αντιπρόεδρος του κόμματος Άντζελα Ρέινερ γίνεται η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ενώ γεγονός είναι και η πρώτη υπουργός Οικονομικών. Στα κρίσιμα υπουργείο των Εξωτερικών τοποθετείται ο Ντέιβιντ Λάμι και υπουργός Άμυνας ο Τζον Χίλι. Υπουργός Εσωτερικών αναλαμβάνει η Υβέτ Κούπερ.

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Λάμι έκανε έκκληση σήμερα για «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας, στην πρώτη του δήλωση μετά τον διορισμό του από τον πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ. Ο Λάμι είπε ότι «στηρίζει την άμεση κατάπαυση του πυρός» και τις προσπάθειες απελευθέρωσης τον ομήρων. «Θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσω τον Τζο Μπάιντεν (σ.σ. τον πρόεδρο των ΗΠΑ) να επιτύχει μια κατάπαυση του πυρός», είπε στις δηλώσεις του από το Φόρεϊν Όφις.

Η «ακτινογραφία» του υπουργικού συμβουλίου στη Βρετανία – Τα μηνύματα των «εκλεκτών» του Στάρμερ
David Lammy (AP Photo/Thomas Krych)

«Αποτελεί τιμή ζωής που χρίστηκα επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών», έγραψε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ η Ρέιτσελ Ριβς, μια πρώην οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας, έγινε σήμερα η πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου. Η ίδια δήλωσε πως έχει επίγνωση της «ιστορικής ευθύνης» που συνοδεύει το γεγονός ότι είναι «η πρώτη γυναίκα» που καταλαμβάνει αυτήν τη θέση, τη δεύτερη πιο περίοπτη της βρετανικής κυβέρνησης, ένα αξιοσέβαστο λειτούργημα το οποίο υφίσταται εδώ και 800 χρόνια. «Η οικονομική ανάπτυξη ήταν η αποστολή του Εργατικού Κόμματος. Αυτή είναι τώρα μια εθνική αποστολή», υπογράμμισε.

Η πολιτικός, ηλικίας 45 ετών, είπε σήμερα, αφότου επανεκλέγη βουλεύτρια στη βόρεια Αγγλία, ότι το έργο της «δεν θα είναι εύκολο: δεν υπάρχει θαυματουργή λύση και δύσκολες επιλογές μας περιμένουν». Μπροστά σε μια οικονομία που υπέφερε τα τελευταία χρόνια και σε περιορισμένα δημόσια οικονομικά, εκείνη επανέλαβε τους τελευταίους μήνες ότι «η αλλαγή δεν θα έρθει παρά μόνο με αυστηρή πειθαρχία» στα δημοσιονομικά.

Η κάλπη έκρυβε εκπλήξεις

Το τσουνάμι του Στάρμερ σάρωσε το συντηρητικό κόμμα που οι ψηφοφόροι καταπόντισαν σε ιστορικά χαμηλά. Έχουμε μια σαρωτική αλλά όχι ιστορικη νίκη. Ωστόσο πρέπει να δούμε ένα παράδοξο: συγκέντρωσε μόλις 35%. Είναι μόλις τρεις ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από εκείνο του Τζέρεμι Κόρμπιν το 2019 και το χαμηλότερο από ποτέ σε κυβερνών κόμμα.

Επίσης έχασε 5 έδρες από ανεξάρτητους βουλευτές που εξέφρασαν υποστήριξη προς τη Γάζα, ανάμεσα τους και ο Κόρμπιν. Είναι η πρώτη φορά που έχουμε τόσους ανεξάρτητους στη Βουλή των Κοινοτήτων. Είναι κυρίως η εκλογική διαδικασία που συρρίκνωσε το κόμμα των Συντηρητικών. Συγκέντρωσαν 24% και 121 βουλευτές, ενώ 12 μέλη του πρώην υπουργικού συμβουλίου. η Πρώην πρωθυπουργός Λιζ Τρας, η Πένι Μόρνταουντ, ο πρ. υπ. Άμυνας Γκραντ Σαπς έχασαν τος έδρες τους.μαι αρκετοί από αυτούς ήταν μνηστήρες Της ηγεσίας.

Έχουμε επίσης θρίαμβο των Φιλελεύθερων Δημοκρατών με 71 έδρες τον υψηλότερο αριθμό εδώ και έναν αιώνα αλλά με μόνο 13% χαμηλότερο από του Νικ Κλεγκ το 2010. Επίσης η Μεταρρύθμιση του Νάιτζελ Φάρατζ ήρθε τρίτο κόμμα, στα ποσοστά συγκέντρωσε 14% δηλαδή μεγαλύτερο από των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, αλλά εξέλεξε με πέντε βουλευτές. Μάλιστα ο Φαρατζ είπε ότι θα ξεκινήσει εκστρατεία για αλλαγή του πεπαλαιωμένου συστήματος «όποιος έρθει πρώτος».

Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα από το αποτέλεσμα

Στις εκλογές η σκιώδης υπουργός Πολιτισμού δεν εξελέγη. Πήρε τη θέση της μια βουλεύτρια από το κόμμα των Πρασίνων. Αυτό λοιπόν θα έχει σαν αποτέλεσμα να ψάξει τώρα να βρει ποιος από τους συνεργάτες του και έμπιστος μπορεί να κρατήσει το υπουργείο Πολιτισμού.

Αυτό θα έχει πολύ ενδιαφέρον για την ελληνική πλευρά, γιατί θα είναι ο επικεφαλής που θα έχει να ασχοληθεί με το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Ο ίδιος ο Στάρμερ έχει δηλώσει ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο σε μία τυχόν συμφωνία μεταξύ του Βρετανικού Μουσείου και της ελληνικής κυβέρνησης. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει σκοπό να αλλάξει το νομοσχέδιο που απαγορεύει ουσιαστικά το Βρετανικό Μουσείο να να δώσει τα Γλυπτά.

Το προφίλ του Κιρ Στάρμερ

Ο Κιρ Στάρμερ γεννήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1962 στο νότιο Λονδίνο και μεγάλωσε στο Σάρρεϋ της Αγγλίας. Προέρχεται από οικογένεια όπου στήριζει το Εργατικό Κόμμα.

Είναι εγγεγραμμένος στον δικηγορικό σύλλογο του Σίτι του Λονδίνου από το 1987. Μετά την εγγραφή του στον δικηγορικό σύλλογο, εργάστηκε αποκλειστικά ως δικηγόρος υπεράσπισης ειδικευμένος σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πριν οριστεί ως Σύμβουλος της Βασίλισσας (QC) το 2002. Το 2008 έγινε Διευθυντής Δημόσιας Εισαγγελίας (DPP) και Προϊστάμενος της Βασιλικής Εισαγγελίας (CPS), θέση που διατήρησε ως το 2013. Για τον ρόλο του ως Διευθυντή Δημόσιας Εισαγγελίας, χρίστηκε Ιππότης του Τάγματος του Λουτρού (KCB) το 2014.

Εξελέγη στη Βουλή των Κοινοτήτων στις γενικές εκλογές του 2015 και ο Τζέρεμι Κόρμπιν τον όρισε ως σκιώδη Υπουργό Μετανάστευσης, θέση από την οποία ο Στάρμερ παραιτήθηκε το 2016 μαζί με πολλούς άλλους βουλευτές του Εργατικού Κόμματος σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ηγεσία του Κόρμπιν. Αργότερα διορίστηκε σκιώδης υπουργός αρμόδιος για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μετά την ήττα του Εργατικού Κόμματος στις γενικές εκλογές του 2019, ο Στάρμερ εξελέγη νέος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος στις 4 Απριλίου 2020.

Τον Μάιο του 2022, η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας για εικαζόμενη παραβίαση των κανόνων υγειονομικού περιορισμού που ίσχυαν το 2021 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Στάρμερ έχει χαρακτηριστεί ως κεντροαριστερός έως και κεντρώος πολιτικός. Γενικότερα είναι μετριοπαθές μέλος του Εργατικού Κόμματος.

Είναι παντρεμένος από το 2007 με την δικηγόρο Βικτώρια Αλεξάντερ, με την οποία έχουν αποκτήσει δύο παιδιά.

Συγχαρητήρια από την Αθήνα

Με ανάρτησή του στα αγγλικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον Σερ Κιρ Στάρμερ για την εκλογή του στην πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου. «Συγχαρητήρια στον Keir Starmer για τη νίκη στις γενικές εκλογές του Ηνωμένου Βασιλείου. Η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνεργαστεί για την περαιτέρω εμβάθυνση της στενής φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας» έγραψε ο πρωθυπουργός στην ανάρτησή του στην ψηφιακή πλατφόρμα Χ (πρώην Τwitter).

«Θερμά συγχαρητήρια» στον Κιρ Στάρμερ και στους Εργατικούς για την «τεράστια νίκη» τους στο Ηνωμένο Βασίλειο απέστειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα.

«Ηνίκη των Εργατικών στο Ηνωμένο Βασίλειο βάζει τέλος σε δεκατέσσερα χρόνια καταστροφικής συντηρητικής διακυβέρνησης», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Ν. Ανδρουλάκης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ