ΗΠΑ: Η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών, αποφασιστικός παράγοντας για την έκβαση των προεδρικών εκλογών

by admin
1 views

Λίγες ώρες πριν η Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Κάμαλα Χάρις και ο πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έρθουν αντιμέτωποι χθες ζωντανά για πρώτη φορά μπροστά στις κάμερες, το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ δημοσίευσε ορισμένα ουσιαστικά στοιχεία για την πορεία της οικονομίας.

Παρότι κανένας από τους δύο υποψηφίους δεν αναφέρθηκε στη συγκεκριμένη έκθεση κατά τη διάρκεια της συζήτησης, τα συμπεράσματά της θα μπορούσαν να αποδειχθούν κρίσιμο για την έκβαση της κούρσας για τον Λευκό Οίκο.

Τα δημοσιευμένα στοιχεία έδειξαν ότι το μέσο εισόδημα των νοικοκυριών των ΗΠΑ, αφού προσαρμόστηκε στον πληθωρισμό, αυξήθηκε πέρυσι για πρώτη φορά μετά την πανδημία του COVID-19. Έτσι, ένα μέσο νοικοκυριό είχε το 2023 έσοδα  $80.610, έναντι των  $77.450 που είχε το 2022, μετά από τρία συνεχόμενα χρόνια πτώσης.

ΗΠΑ: Η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών, αποφασιστικός παράγοντας για την έκβαση των προεδρικών εκλογών
(AP Photo/Elise Amendola, File)

Σε πλήθος δημοσκοπήσεων, οι ψηφοφόροι συνεχώς επαναλαμβάνουν ότι η οικονομία είναι η σημαντικότερη ανησυχία τους. Για παράδειγμα, σε δημοσκόπηση του Pew Research Center που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Δευτέρα, το 81% των ψηφοφόρων θεωρεί ότι η οικονομία είναι «πολύ σημαντική» και καθορίζει την ψήφο τους – 16 μονάδες περισσότερο από το ποσοστό όσων έδωσαν την ίδια απάντηση για την υγειονομική περίθαλψη.

Τα στοιχεία αυτά προσφέρουν μια εξήγηση για το βαθμό αποδοχής του Τραμπ. Παρά το γεγονός ότι ο πολυεκατομμυριούχος είναι βαθιά αντιδημοφιλής μεταξύ μεγάλων τμημάτων του αμερικανικού εκλογικού σώματος, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων αξιολογείται σταθερά ως πιο αξιόπιστος σε οικονομικά ζητήματα, τόσο από την Χάρις όσο και από τον σημερινό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Υπό τη διοίκηση Τραμπ, το μεσαίο εισόδημα των νοικοκυριών αυξήθηκε από 75.100 δολάρια το 2017 σε 79.560 δολάρια το 2020 (αφού κορυφώθηκε στα 81.210 δολάρια το 2019), ενώ το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου που η Χάρις υπηρέτησε υπό τον Μπάιντεν, οι Αμερικανοί είδαν την αγοραστική τους δύναμή να μειώνεται λόγω του υψηλού πληθωρισμού, ο οποίος κορυφώθηκε στο 9,1% στα μέσα του 2022.

ΗΠΑ: Η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών, αποφασιστικός παράγοντας για την έκβαση των προεδρικών εκλογώνΗΠΑ: Η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών, αποφασιστικός παράγοντας για την έκβαση των προεδρικών εκλογών
(AP Photo)

Μια δημοσκόπηση του CBS News τον περασμένο Μάρτιο διαπίστωσε ότι το 65% των ερωτηθέντων θυμόταν ότι η οικονομία υπό τον Τραμπ ήταν καλή, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από τον αριθμό που αισθάνονταν το ίδιο για την οικονομία κατά τη διακυβέρνηση Μπάιντεν. Πιο πρόσφατη έρευνα του ίδιου καναλιού τον περασμένο μήνα, έδειξε ότι το 48% των πολιτών πιστεύει ότι οι τιμές θα αυξηθούν αν εκλεγεί η Χάρις, σε σύγκριση με το 37% που φοβάται το ίδιο για τον Τραμπ.

Ως υποψήφια πρόεδρος, η Χάρις καλείται να διατηρήσει μια λεπτή ισορροπία ώστε να καρπωθεί τα εύσημα για τις θετικές πτυχές της οικονομικής κληρονομιάς του Μπάιντεν – όπως η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και η χαμηλή ανεργία – χωρίς όμως να επιβαρυνθεί με την ευθύνη για τον υψηλό πληθωρισμό που ψαλίδισε τα τελευταία χρόνια τη δημοτικότητα του απερχόμενου προέδρου.

Πηγή: Al Jazeera

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ