ΗΠΑ – Γερμανία: Συμφωνία για την ανάπτυξη όπλων μεγάλου βεληνεκούς σε γερμανικό έδαφος

by admin
6 views

Σε κοινή χθεσινή δήλωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία έκαναν γνωστό ότι ήρθαν σε συμφωνία για την ανάπτυξη όπλων μεγάλου βεληνεκούς στη γερμανική επικράτεια μέχρι το 2026, επιδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο ηχηρά τη δέσμευσή τους για ενίσχυση του ΝΑΤΟ και της ευρωπαϊκής άμυνας.

Η σταδιακή ανάπτυξη του προγράμματος θα επιτρέψει τη μακροπρόθεσμη στάθμευση οπλικών συστημάτων, που θα περιλαμβάνουν πυραύλους Κρουζ SM-6 και Τόμαχοκ, καθώς και νέα υπερηχητικά όπλα με μεγαλύτερο βεληνεκές από αυτά που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Γηραιά Ήπειρο. Τόσο οι πύραυλοι SM-6, όσο και οι Τόμαχοκ κατασκευάζονται από τον γίγαντα της πολεμικής βιομηχανίας Raytheon.

ΗΠΑ – Γερμανία: Συμφωνία για την ανάπτυξη όπλων μεγάλου βεληνεκούς σε γερμανικό έδαφος
Φώτο Αρχείου – Εκτόξευση πυραύλου Tomahawk (AP Photo/ John McCutcheon)

Οι πύραυλοι εδάφους με βεληνεκές άνω των 500 χιλιομέτρων είχαν απαγορευτεί μέχρι το 2019, βάσει της Συνθήκης για τα Πυρηνικά Μέσου Βεληνεκούς που είχαν υπογράψει το 1987 ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ (ΕΣΣΔ) και ο Ρόναλντ Ρίγκαν (ΗΠΑ).

Ήταν η πρώτη φορά που οι δύο υπερδυνάμεις συμφώνησαν να μειώσουν τα πυρηνικά τους οπλοστάσια εξαλείφοντας μια ολόκληρη κατηγορία όπλων.

Σύμφωνα με τη Συνθήκη, η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Τσεχική Δημοκρατία κατέστρεψαν τους πυραύλους τους τη δεκαετία του 1990, ενώ ακολούθησαν αργότερα η Σλοβακία και η Βουλγαρία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχώρησαν από την ως άνω Συνθήκη το 2019 κατηγορώντας τη Μόσχα ότι παραβιάζει τη συμφωνία, επικαλούμενες την ανάπτυξη από τη Ρωσία του πυραύλου εδάφους Κρουζ 9M729, γνωστού στο ΝΑΤΟ ως SSC-8.

Το Κρεμλίνο απέρριπτε επίμονα την κατηγορία, όμως στη συνέχεια εφάρμοσε ένα μορατόριουμ για την ανάπτυξη πυραύλων που προηγουμένως απαγορευόταν από τη Συνθήκη για τα όπλα μέσου βεληνεκούς: πυραύλους εδάφους, βαλλιστικούς και Κρουζ, με βεληνεκές από 500 χλμ. έως 5.500 χλμ.

ΗΠΑ – Γερμανία: Συμφωνία για την ανάπτυξη όπλων μεγάλου βεληνεκούς σε γερμανικό έδαφοςΗΠΑ – Γερμανία: Συμφωνία για την ανάπτυξη όπλων μεγάλου βεληνεκούς σε γερμανικό έδαφος
Φώτο Αρχείου (Taiwan Ministry of National Defense via AP)

Στα τέλη Ιουνίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει ότι η Μόσχα θα πρέπει να ξαναρχίσει την παραγωγή πυραύλων μεσαίου και μικρού βεληνεκούς, αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν φέρει τέτοιους πυραύλους στην Ευρώπη και την Ασία.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπενθύμισε ότι η Ρωσία είχε δεσμευτεί να μην αναπτύξει τέτοιου είδους πυραύλους, όμως οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν και πάλι την παραγωγή τους, μεταφέροντας τους στη Δανία για ασκήσεις, καθώς και στις Φιλιππίνες.

Πηγή: Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ