Ζ. Μακρή στο Πρώτο: Πράγματι η σχολική στέγη έχει αδυναμίες-Είναι προτεραιότητα για το Υπουργείο όχι με την έννοια της ευθύνης αλλά του ενδιαφέροντος (audio)

by admin
7 views

Με αφορμή το κλείσιμο των σχολικών μονάδων σε αρκετούς δήμους της χώρας εξαιτίας του καύσωνα που έχει αρχίσει να «σαρώνει» τη χώρα και την ΕΜΥ να έχει σημάνει συναγερμό, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη όπου βρέθηκε καλεσμένη η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Ζέττα Μακρή, αρμόδια για θέματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Ειδικής Αγωγής αλλά και υπεύθυνη του χαρτοφυλακίου της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης.

Όπως και δήλωσε αρχικά στην εκπομπή του Χρήστου Μιχαηλίδη, «Θα σας πω κάτι το οποίο ισχύει στην Ελλάδα. Εμείς στο Υπουργείο Παιδείας κάνουμε χρήση των σχολικών αιθουσών. Την αρμοδιότητα για τις σχολικές αίθουσες, εννοώ την ανέγερσή τους με πρωτοβουλία των Δήμων την έχει το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών με την εποπτευόμενη από αυτά ανώνυμη εταιρεία ΚΤΥΠ. Την συντήρηση των σχολικών μονάδων την έχουν πάλι οι Δήμοι με χρηματοδότηση που παίρνουν από το Υπουργείο Εσωτερικών. Το Υπουργείο Παιδείας λοιπόν, κάνει χρήση και συνεπώς δεν έχουμε κατά το νόμο την ευθύνη. Οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας και οι Περιφερειακοί Διευθυντές και Διευθύντριες συνεργάζονται με τους Δήμους, όμως την ευθύνη να τους ελέγχουμε δεν την έχουμε εμείς, την έχει το Υπουργείο Εσωτερικών».

Εν συνεχεία, η κα Μακρή συμπλήρωσε το εξής «παρ’ όλα αυτά σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας-την πρωτοβουλία της συνάντησης την είχε το Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής-δώσαμε συγκεκριμένες οδηγίες για το πώς θα πρέπει να συμπεριφερθούν οι καθηγητές και οι δάσκαλοι, δηλαδή να μη καταπονήσουν τα παιδιά με σχολικές δραστηριότητες έξω στην αυλή, να μην κάνουν γυμναστική, να φροντίσουν οι αίθουσες να έχουν αεριστεί, να έχουν κλείσει τις κουρτίνες με κάποιο τρόπο, για να προστατεύονται από τον ήλιο. Επίσης, να συνεννοηθούν και να συνεργαστούν με τις σχολικές επιτροπές που από τους Δήμους πρέπει να έχουν προμηθεύσει υγρά. Αυτά λοιπόν, τα κάναμε ως οδηγίες προς τους δικούς μας καθηγητές και δασκάλους, ώστε να ξέρουν πώς θα συμπεριφερθούν, παρότι η εμπειρία τους επιτρέπει να το κάνουν και χωρίς οδηγίες. Όμως, το κάναμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας (…). Έχω επιλέξει σε θέματα που είναι αρμοδιότητες άλλων υπουργείων να μην απαντώ και αυτό όχι γιατί δεν θέλω να απαντήσω αλλά γιατί εκτιμώ ότι έτσι θα αδικήσω τις ενέργειες των άλλων υπουργείων και ενδεχομένως να εκλάβουν οι ακροατές, ότι με τον τρόπο αυτό θέλω να υποδείξω πως εμείς είμαστε άριστοι στο Υπουργείο Παιδείας και οι υπόλοιποι αδρανούν και ότι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους. Με τα δεδομένα που υπάρχουν συνεργαζόμαστε όλοι για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα αλλά θα παραδεχτώ δημόσια ότι πράγματι η σχολική στέγη έχει αδυναμίες».

Έπειτα, η Υφυπουργός Παιδείας ανέφερε χαρακτηριστικά το εξής «Όπως σας είπα από την αρχή η σχολική στέγη είναι προτεραιότητα για το Υπουργείου, όχι με της έννοια της ευθύνης αλλά με την έννοια του ενδιαφέροντος. Σας είπα ότι πάσχουν, όντως υπάρχει πρόβλημα στη σχολική στέγη και οι περισσότεροι δήμοι αναζητούν τα κονδύλια, αναζητούν το χώρο, κάνουν καινούργιες αίθουσες. Υπάρχουν δήμοι και θα μπορούσα να σας πω πάρα πολύ εύκολα το δήμο Γλυφάδας, ο οποίος έχει μεριμνήσει ακόμη και για να έχει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού-για τα παιδιά που δεν μπορούν να πάνε διακοπές με τους γονείς τους-κατάλληλους χώρους, σχολικούς που να λειτουργούν εκ περιτροπής ώστε να αθλούνται τα παιδιά και να περνούν εκεί την ώρα τους. Υπάρχει επαναλαμβάνω θέμα με τη σχολική στέγη και πρέπει να βελτιωθεί (…)».

Τέλος, ερωτηθείσα για το θέμα της σχολικής βίας και της παραβατικότητας των μαθητών, αλλά και την ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγγελιών η κα Ζέττα Μακρή, υπογράμμισε «Μέχρι στιγμής υπάρχουν 149 καταγγελίες στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση από γονείς ενώ στην δευτεροβάθμια 115 από γονείς και 39 από μαθητές. Ένα ποσοστό που ενδεχομένως, αν συγκριθεί με τις καταγγελίες για την ενδοοικογενειακή βία, να φαντάζει μικρό αλλά σκεφτείτε πόσα τέτοια παιδιά υφίστανται-ακόμη κι αν δεν είναι όλα αληθή τα περιστατικά-μια συμπεριφορά η οποία τους δημιουργεί θέμα. Νομίζω ότι δεν θα την μηδενίσουμε. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Πουθενά δεν συνέβη. Αλλά με τα πρωτόκολλα τα συγκεκριμένα που έχουμε, με τις επιμορφώσεις των εκπαιδευτικών, με τη δυνατότητα να γίνονται αυτές οι καταγγελίες επώνυμα μεν, αλλά να τις μεταχειριζόμαστε με διακριτικότητα, με εχεμύθεια και με πολύ καλό επιστημονικό αποτέλεσμα κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Είναι ένα φαινόμενο της εποχής-και θα σας πω και κάτι που ενδεχομένως να μην είναι γνωστό-δεν έχουμε αύξηση των περιστατικών ούτε στην Ελλάδα ούτε αλλού με στοιχεία τόσα. Έχουμε, μείωση. Όμως, είναι πάρα πολύ προβληματική η εφευρετικότητα των παιδιών και η βιαιότητα».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ