Ζυμώσεις μετά την ευρωκάλπη: Σενάρια ανασύνθεσης του προοδευτικού χώρου προκαλούν αναταράξεις σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

by admin
2 views

«Ήρθα για να μείνω» διαμηνύει ο Στέφανος Κασσελάκης, ενώ αποκλείει οποιαδήποτε συζήτηση σύγκλισης με την Νέα Αριστερά, την οποία χαρακτηρίζει απονομιμοποιημένο μόρφωμα. «Τα Ιουλιανά και η αποστασία δεν είναι στην κουλτούρα της Αριστεράς και ο δημοκρατικός λαός τους έδειξε τον δρόμο την Κυριακή», δηλώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Το πλάνο του για τον νέο κεντροαριστερό πόλο επεξεργάζεται ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά διαψεύδουν τα δημοσιεύματα περί επικείμενης συνεργασίας τους. Ζήτημα νοθείας στην επιστολική ψήφο θέτει ο Κυριάκος Βελόπουλος και ζητά εκλογές.

Η επόμενη ημέρα των ευρωεκλογών και τα σενάρια περί ανασύνθεσης του προοδευτικού χώρου, προκαλούν αναταράξεις. Την ώρα, που ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους 11 βουλευτές της Νέας Αριστεράς να επιστρέψουν τις έδρες τους, μετά το αποτέλεσμα της κάλπης, ο Στέφανος Κασσελάκης αποκλείει κάθε σύμπραξη μαζί τους.

«Κατανοώ το μίσος προς το πρόσωπό μου από τη στιγμή που τους «πήρα το μαγαζί», όπως θεωρούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα Ιουλιανά και η αποστασία δεν είναι στην κουλτούρα της Αριστεράς και ο δημοκρατικός λαός τούς έδειξε τον δρόμο την Κυριακή. […] Όσο είμαι Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σύμπραξη με το απονομιμοποιημένο μόρφωμα «Νέα Αριστερά» δεν πρόκειται να υπάρξει».

Η Νέα Αριστερά απαντά: «Έχει μετατρέψει ένα πολιτικό κόμμα σε μόρφωμα αντιγράφοντας το ίνδαλμά του: τον Ντόναλντ Τραμπ. Και υπό το βάρος της αποτυχίας του αναζητεί τώρα τους επόμενους υπονομευτές. […] Αν θέλει ο κύριος Κασσελακης να βρει ποιοι αποκαλούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ «μαγαζί» ας τους αναζητήσει στο περιβάλλον του. Όχι στη Νεα Αριστερά».

Τα περί συμπόρευσης των δύο κομμάτων διαψεύδουν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η Νέα Αριστερά.

«Τα σενάρια, που είδαν το φως της δημοσιότητας, είναι ανεδαφικά. Το ΠΑΣΟΚ πορεύεται στο προσκήνιο και όχι με παρασκηνιακές συμφωνίες. Αυτή την ώρα προτεραιότητα είναι η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.

Η συζήτηση για την κεντροαριστερά είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση και δεν θα επιτρέψουμε να εκφυλιστεί« αναφέρει ανακοίνωση από το Γραφείο Τύππου του ΠΑΣΟΚ.

«Όσοι επιχειρούν να εμπλέξουν τη Νέα Αριστερά και τα στελέχη της στους δικούς τους τακτικισμούς και σε σενάρια σύγχυσης της κοινής γνώμης, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με τους στόχους και τις επιδιώξεις της Νέας Αριστεράς, θα αποτύχουν» δηλώσει η Νέα Αριστερά.

Στην πρότασή τους για συγκρότηση συντονιστικού οργάνου, πάντως, ώστε να εκκινήσει ο διάλογος στην Κεντροαριστερά, επιμένουν Διονύσης Τεμπονέρας και Αντώνης Κοτσακάς.

«Εγώ δε μίλησα για κατάργηση ή για αποδυνάμωση των κομμάτων. Μίλησα για την ανάγκη να υπάρξει μια μίνιμουμ συνεννόηση. (…) Να βρούμε μια διέξοδο ανατροπής και αλλαγής», διευκρινίζει ο κ. Κοτσακάς μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Τα κόμματα αποτιμούν το εκλογικό αποτέλεσμα

Ραντεβού στο καταστατικό συνέδριο του Φθινοπώρου δίνει ο Στέφανος Κασσελάκης στην πρώτη του ανάρτηση – παρέμβαση μετά την ευρωκάλπη, ενώ την Πέμπτη συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ήρθα για να μείνω, για να κάνουμε μαζί την προοδευτική παράταξη και πάλι πλειοψηφία στον τόπο. Τώρα χτίζουμε την προοδευτική αριστεία που έχει ανάγκη η Ελλάδα – αλλά πλέον και η Ευρώπη. Προετοιμαζόμαστε λοιπόν από τώρα. Προχωράμε ακάθεκτοι» αναφέρει σε ανάρτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα τεθεί επί τάπητος στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, την Πέμπτη.

«Ξέραμε ότι θα είμαστε δεύτεροι, και ο στόχος κάποιων να μας κάνουν τρίτους δεν επετεύχθη. Αυτό είναι μία επιτυχία. Ο στόχος να απομειωθεί η ισχύς της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη επετεύχθη» τόνισε η Βούλα Κεχαγιά.

«Δεν πιάσαμε τον στόχο (…) όχι μόνο δεν πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι, αλλά πρέπει να κλαίμε για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών» είπε ο Χρήστος Σπίρτζης.

Στο ΠΑΣΟΚ, μετά τις εσωκομματικές αναταράξεις, το βλέμμα στρέφεται πλέον στο πολιτικό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει την ερχόμενη Δευτέρα.

Ο Θανάσης Γλαβίνας σημείωσε: «Το ισχυρό μήνυμα αποδοκιμασίας της κυβέρνησης και το τεράστιο ποσοστό της αποχής μας δίνει ένα ισχυρό μήνυμα και σε εμάς ότι πρέπει να προχωρήσουμε περαιτέρω, πρέπει να ενισχύσουμε την προσπάθεια μας».

«H άρνηση οποιασδήποτε αυτοκριτικής από τον Πρόεδρο του κόμματος, δείχνει πως κανένα μήνυμα δεν έφθασε στη Χαριλάου Τρικούπη» είπε ο Μαρίνος Σκανδάμξς

Ικανοποίηση επικρατεί στο Κομμουνιστικό Κόμμα.

Θέμα νοθείας για την επιστολική ψήφο βάζει ο Κυριάκος Βελόπουλος που διαμηνύει ότι δεν συνεργάζεται με «υποκομματίδια», όπως τα χαρακτηρίζει. «Αυτό το έκτρωμα της επιστολικής ψήφου να τελειώσει. Ήδη έδωσα εντολή στους νομικούς μου γιατί συνέβησαν περίεργα πράγματα την τελευταία στιγμή. (…) Εμείς θελουμε τους ψηφοφόρους τα υπόλοιπα υποκομματίδια δεν με αφορούν».

«Ο Βελόπουλος δεν μιλάει με τα στελέχη του, θα μιλήσει με άλλους;» τόνισε η Αφροδίτη Λατινοπούλου του κόλμματος «Φωνή Λογικής» που εξελέγη ευρωβουλεύτρια.

Η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος θα τεθεί επί τάπητος στα όργανα των κομμάτων.

Ρεπορτάζ: Εμανουέλα Αργείτη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ