Εφημερίδα Al-Anbaa του Κουβέιτ: Τι είπε ανώτερος λιβανέζος αξιωματούχος – Αναμένεται το «ναι» του Νετανιάχου για εκεχειρία

by admin
6 views

Ανώτερος Λιβανέζος αξιωματούχος επισήμανε στη εφημερίδα Al-Anbaa του Κουβέιτ: «Ο απεσταλμένος του προέδρου των ΗΠΑ Amos Hochstein, στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Βηρυτό και στις συνομιλίες του με ανώτερους λιβανέζους αξιωματούχους, έδειξε ξεκάθαρα ό,τι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu θα πάει αυτόν τον μήνα να ανακοινώσει το πάγωμα των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας, διατηρώντας παράλληλα τον έλεγχο στα κύρια σημεία διέλευσης, ειδικά στο πέρασμα του Κερέμ Αμπού Σαλέμ και στη σφιχτή πολιορκία, και το πιο σημαντικό είναι να συνεχιστούν οι τοπικές επιχειρήσεις ασφαλείας, όποτε πέτυχει  στόχους ασφαλείας, που θεωρεί απαραίτητο για το Ισραήλ προκειμένου να αποτρέψει τις παλαιστινιακές φατρίες στη Γάζα, υπό την ηγεσία της Χαμάς, από την ανασύσταση των δυνάμεών της».

Η πηγή εξήγησε: «Η Hochstein ρώτησε εκείνη την ημέρα για τη θέση της Χεζμπολάχ όταν ανακοίνωσε το πάγωμα των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας και  κάθε φορά που το Ισραήλ πραγματοποιεί επιχείρηση ασφαλείας στη Γάζα;». Εκείνη την εποχή, ένας από τους αξιωματούχους έφερε αυτή την έρευνα στη Χεζμπολάχ και αυτό που κατάλαβε ήταν ό,τι το κόμμα δεν θα καθόριζε την τελική του θέση παρά μόνο μετά από συντονισμό με τους συμμάχους του στις παλαιστινιακές και λιβανέζικες φατρίες, ιδιαίτερα τη Χαμάς.

Η πηγή συνέχισε, λέγοντας: «Η ηγεσία της Χεζμπολάχ πραγματοποίησε συναντήσεις και επαφές με τους συμμάχους της στον άξονα, παρουσιάζοντας όσα παρουσίασε ο Χόκσταϊν, ειδικά με την ηγεσία της Χαμάς και με την ηγεσία της Ισλαμικής Ομάδας στη Βηρυτό. Υπήρξε συμφωνία για το πώς θα αντιμετωπιστεί το επόμενο στάδιο, εάν το Ισραήλ έπαιρνε την απόφαση να παγώσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Η πηγή αποκάλυψε ό,τι «η σύνοψη της θέσης που  μετέφερε η Λιβανέζικη πλευρά  στους αντιπροσώπους, συγκεκριμένα στον Χόκσταϊν μέσω της αμερικανικής πρεσβείας στη Βηρυτό και επικοινωνιών μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, είναι ότι μπορεί να πάμε σε μια νέα φάση στο νότιο μέτωπο, εάν Οι Ισραηλινοί σταματούν τον πόλεμο και τις δολοφονίες και αυτή η φάση είναι η εκεχειρία». Θεωρώ ότι αυτή η απάντηση είναι ενθαρρυντική, καθώς το κόμμα δεν συνδέει την εκεχειρία και την εκεχειρία με τη διακοπή των επιχειρήσεων ασφαλείας στην κατεχόμενη Παλαιστίνη, αλλά μάλλον στον Λίβανο, συγκεκριμένα στο νότο».

Η εφημερίδα Al-Anbaa ρώτησε τον ανώτερο Λιβανέζο αξιωματούχο: Τι περιμένει τον Λίβανο εάν επιτευχθεί η εκεχειρία στο νότο; Είπε: «Ο Χόχσταϊν θα έρθει γρήγορα στην περιοχή, για να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την εδραίωση των χερσαίων συνόρων και την ανάπτυξη της διαδικασίας παύσης των εχθροπραξιών που ορίζεται στο Διεθνές Ψήφισμα 1701, σε κατάπαυση του πυρός, ειδικά επειδή βρισκόμαστε στο κατώφλι της Ασφάλειας του ΟΗΕ. Το Συμβούλιο Ασφάλειας αρχίζει να παρατείνει τις διεθνείς δυνάμεις έκτακτης ανάγκης που δραστηριοποιούνται στο νότιο Λίβανο για ένα επιπλέον έτος. Η κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση ξεκίνησε από τη γαλλική διπλωματία, η οποία έχει συνηθίσει σε αυτό το έργο εδώ και πολύ καιρό».

Μετάφραση: Ουαλίντ Ελίας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ