Ευρωμεσογειακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία στη Γάζα οι άταφοι νεκροί που βρίσκονται σε συντρίμμια κτιρίων

by admin
12 views

Το Ευρωμεσογειακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Euro-Med ζήτησε παγκόσμια δράση για να βοηθήσει τους Παλαιστίνιους να ανακτήσουν τα πτώματα περισσότερων από 10.000 ανθρώπων που αγνοούνται κάτω από τα ερείπια κτιρίων που καταστράφηκαν από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Η ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγόρησε επίσης τον ισραηλινό στρατό ότι παρεμπόδισε την ανάκτηση θυμάτων και αγνοουμένων, μεταξύ άλλων στοχοποιώντας πληρώματα πολιτικής άμυνας, ομάδες διάσωσης και οικογένειες που προσπαθούν να βρουν τα πτώματα των συγγενών τους.

Ο ισραηλινός στρατός εμπόδισε την είσοδο του εξοπλισμού που είναι απαραίτητος για τις επιχειρήσεις διάσωσης, καθώς και την είσοδο καυσίμων που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία βαρέων μηχανημάτων στη Γάζα, κατηγορεί η οργάνωση.

Η Euro-Med αναφέρει ότι πρέπει να ασκηθεί διεθνής πίεση για να εξαναγκαστεί το Ισραήλ να εκπληρώσει τις νομικές του υποχρεώσεις και να στείλει φορτηγά, ειδικό εξοπλισμό και επαρκή καύσιμα, δεδομένης της επείγουσας ανάγκης απομάκρυνσης των συντριμμιών, εντοπισμού των σορών και ανάκτησής τους μέσω διαδικασιών ειδικών μέτρων για την αναγνώριση και να τα θάψουν σε σημαδεμένους τάφους και να διασφαλίσουν το δικαίωμα των θυμάτων και των οικογενειών τους σε σεβαστή και κατάλληλη ταφή σύμφωνα με τις θρησκευτικές τους τελετουργίες.

«Δεδομένου ότι τα περισσότερα σώματα των θυμάτων έχουν ήδη αποσυντεθεί, η ισραηλινή πολιτική παίζει σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση θανατηφόρων ασθενειών και επιδημιών στη Λωρίδα της Γάζας.

Αυτό αυξάνει τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία των πολιτών, η οποία βρίσκεται ήδη σε παρακμή, καθώς το Ισραήλ θέτει σε κίνδυνο την υγεία και την ευημερία περισσότερων από δύο εκατομμυρίων Παλαιστινίων, εκ των οποίων σχεδόν οι μισοί είναι παιδιά, καταστρέφοντας ζωτικής σημασίας μη στρατιωτικές υποδομές, κόβοντας τα καύσιμα που είναι απαραίτητα για η επεξεργασία των λυμάτων, καθιστώντας αδύνατη τη διάθεση των αποβλήτων και αναγκάζοντας τους ανθρώπους να πίνουν μολυσμένο νερό», αναφέρει η Euro-Med.

Επίσης προσθέτει: πως «Το Ισραήλ υποχρεούται από το διεθνές δίκαιο να συμμορφώνεται με ορισμένους κανόνες, συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης προστασίας και σεβασμού των πτωμάτων κατά τη διάρκεια ένοπλων συγκρούσεων και να λάβει όλα τα εύλογα μέτρα για να διασφαλίσει ότι οι νεκροί αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια και να αποτραπεί ο ακρωτηριασμός των σορών.

Η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεργαστεί για να διασφαλίσει ότι το Ισραήλ θα σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές του επιθέσεις εναντίον αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και θα λογοδοτήσει για όλα τα εγκλήματά του».

Πηγή: Νews.ro

Μετάφραση: Μικαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ