Ευρωεκλογές 2024: Ο πολιτικός πολιτισμός της Ευρώπης, το Brexit και ο φόβος εξάλειψης της εθνικής ταυτότητας

by admin
0 views

Για τη διαδικασία των Ευρωεκλογών 2024, τους θεσμούς και το πολιτικό σύστημα της ΕΕ, μίλησε στην έκτακτη εκπομπή της ΕΡΤ3 και στη Σύνθια Σάπικα ο κ. Διονύσης Δημητρακόπουλος, καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών, ο οποίος έζησε πάνω από 27 χρόνια στο εξωτερικό, τα 24 εκ των οποίων στη Βρετανία.

Σε ό,τι αφορά το Brexit, ο κ. Δημητρακόπουλος είπε ότι οι Βρετανοί μετάνιωσαν την απόφαση του 2016. “Μοιάζουν πολύ με τους Έλληνες, δηλαδή έχουν μία κοινωνία προσχηματική, αν και σε επίπεδο δημοσκοπήσεων έχουν μία άποψη, όταν έρθει η ώρα να γίνει η επιλογή που μετράει, αυτή δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα¨, τόνισε ο κ. Δημητρακόπουλος.

Αναφορικά με τον φόβο που εκφράζουν αρκετοί Ευρωπαίοι πολίτες για εξάλειψη της εθνικής τους ταυτότητας και της αφομοίωσης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του κάθε λαού, ο καθηγητής τόνισε ότι οι νεότεροι δεν το βλέπουν έτσι, δηλαδή ως πηγή αναστολής των ιδιαίτερων γλωσσικών και πολιτισμικών τους χαρακτηριστικών.

Τέλος, σχετικά με τον πολιτικό πολιτισμό στην Ευρώπη, ο κ. Δημητρακόπουλος ανέφερε ότι εντοπίζει τεράστιες διαφορές στην Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες, όχι με θετικό τρόπο. “Αν κοιτάξει κανείς την κουλτούρα του κοινοβουλευτισμού. ή πώς αντιμετωπίζουν άλλες χώρες θέματα όπως το κράτος δικαίου, η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, είναι συντριπτικά σε βάρος της χώρας μας”, κατέληξε χαρακτηριστικά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ