Ευρωεκλογές: ‘Αθικτες από την επέλαση της ακροδεξιάς οι ισορροπίες εντός Ευρωβουλής – Η αποχή όμως στο 51%

by admin
0 views

Η σημαντική άνοδος που καταγράφει η ακροδεξιά στις ευρωεκλογές και η ήττα των ηγετών των δύο μεγαλύτερων ευρωπαϊκών δυνάμεων, του Γερμανού καγκελαρίου ‘Ολαφ Σολτς και του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, δεν φαίνεται να διαταράσουν τις πολιτικές ισορροπίες στις Βρυξέλλες. O τρόπος που μοιράζονται οι έδρες στις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μοιάζει κατά πολύ με αυτό του 2019. Ωστόσο προβληματισμός επικρατεί καθώς η αποχή έφτασε στο 51%.

Ανταπόκριση: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Στη Γερμανία η επόμενη Bundestag θα εκλεγεί το φθινόπωρο του 2025, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ αποκλείοντας το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών, όπως στη Γαλλία η οποία, όπως τόνισε, «έχει διαφορετικό πολιτικό σύστημα».

Ο χάρτης του Κοινοβουλίου παραμένει παρόμοιος με το 2019 καθώς οι ευρωομάδες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και των κεντρώων Φιλελεύθερων Renew Europe διατηρούν από κοινού την πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τις προσωρινές εκτιμήσεις, πανευρωπαϊκά το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έρχεται πρώτο με αυξημένα ποσοστά καταλαμβάνοντας 184 έδρες και ακολουθούν οι Σοσιαλιστές με 139. Παρά την απώλεια τουλάχιστον 20 εδρών οι Φιλελεύθεροι του Renew παραμένουν τρίτη δύναμη με 83 έδρες. Οι ακροδεξιοί δεν κατάφεραν δηλαδή να ανέλθουν στην τρίτη θέση και παραμένουν στην τέταρτη.

Σχετικά με την δεύτερη θητεία της πρόεδρου της Κομισιόν η οποία ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα η κεντροδεξιά Χριστιανική Ένωση θεωρεί υποχρέωση του καγκελάριου να υποστηρίξει την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Οι Σοσιαλδημοκράτες θέτουν ωστόσο όρο «να κόψει το φλερτ με την ιταλίδα Τζόρτζια Μελόνι».

Ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς
Στη Γερμανία, οι ευρωεκλογές ήταν κόλαφος για την  κεντρο-αριστερή κυβέρνηση Σολτς, ενώ το ακροδεξιό κόμμα ΑfD γίνεται δεύτερη πολιτική δύναμη στη χώρα.
 
Το SPD του καγκελάριου Όλαφ Σολτς είχε το χειρότερο αποτέλεσμα της ιστορίας του στις ευρωεκλογές. Με 13,9%, (-1,9%) απέτυχε και στο σημαντικότερο στόχο του: να είναι δεύτερο κόμμα, μπροστά από το ακροδεξιό AfD.
 
Νικητής των εκλογών είναι η συντηρητική Χριστιανική Ένωση με CDU/CSU (30,2% +1,3%) που εξασφάλισε καλή αφετηρία για την εκλογική χρονιά 2025 στη Γερμανία.

Δραματική ήταν η ήττα για τους Πράσινους που από το 20% των  έπεσαν στο 11,9%.

Ο τρίτος κυβερνητικός εταίρος του Σολτς, οι Φιλελεύθεροι FPD κατάφεραν να διασωθούν στα πολύ χαμηλά ποσοστά του 5%.

Στην Ιταλία, η Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε μετά ότι είναι υπερβολικά νωρίς για να δοθεί μια απάντηση αναφορικά με το ενδεχόμενο μιας δεύτερης θητείας της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και πρόσθεσε πως τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας δείχνουν ότι, για να προχωρήσει, η Ευρώπη είναι ανάγκη να εφαρμόσει πιο ρεαλιστικές πολιτικές και ότι η Ιταλία θα έχει ένα θεμελιώδη ρόλο.

Ανταπόκριση: Κρίστιαν Μαυρής

Αναλυτικά, το κόμμα της Τζόρτζια Μελόνι, «Αδέλφια της Ιταλίας», επικρατεί με μια σαρωτική νίκη σε σχέση με τις εκλογές του 2022. Δεύτερο επιβεβαιώνεται το Δημοκρατικό Κόμμα της Έλι Σλάιν, το οποίο δείχνει μια καλή αρχή κάτω από την ηγεσία της. Στην Ιταλία επιστρέφει επίσημα ο δικομματισμός, εφόσον τα δύο πρώτα κόμματα συγκεντρώνουν πάνω από το 50% των ψήφων, ενώ τα υπόλοιπα δεν χτυπάνε ούτε το 10% έκαστος.

Σε σημερινή ραδιοφωνική εκπομπή η Μελόνι δήλωσε πως “χρειαζόμαστε μια Ευρώπη που θα είναι πιο ικανή να ακούει τους πολίτες της, πιο ικανή να δίνει απαντήσεις, λιγότερο παρεμβατική στις ζωές των ανθρώπων, που δεν θα επιτίθεται στην ελευθερία των ανθρώπων” ενώ σχολίασε την πορεία της Μαρίν Λεπέν ως “πολύ ενδιαφέρουσα”.

Στη Γαλλία, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πήρε το μεγαλύτερο ρίσκο της πολιτικής του καριέρας, προκηρύσσοντας πρόωρες βουλευτικές εκλογές για να καταπολεμήσει το κύμα της ακροδεξιάς.

Ανταπόκριση: Θωμαϊς Παπαϊωάννου

Η Γαλλία θα προσέλθει στις κάλπες για να ψηφίσει για μια νέα Εθνοσυνέλευση στις 30 Ιουνίου, με δεύτερο γύρο στις 7 Ιουλίου, δήλωσε ο Μακρόν σε διάγγελμά του.«

Στην ομιλία του, ο Μακρόν σημείωσε ότι συνολικά τα ακροδεξιά κόμματα στη Γαλλία είχαν κερδίσει σχεδόν το 40% των ψήφων. «Δεν μπορώ να ενεργώ σαν να μην έχει συμβεί τίποτα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μακρόν.

Όλα δείχνουν ότι η Μαρίν Λεπέν θα κερδίσει θριαμβευτικά τις βουλευτικές εκλογές, κι έτσι χαρακτηρίζεται τεράστιο το ρίσκο που λαμβάνει ο Γάλλος πρόεδρος ενόψει μάλιστα των Ολυμπιακών στο Παρίσι.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ