Ευνοϊκή συγκυρία για το Κυπριακό: Οι εμπλεκόμενοι «παίκτες» θα βρεθούν από κοινού στη Νέα Υόρκη

by admin
2 views

Αθήνα και Λευκωσία πιέζουν για την επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό, εν πρώτοις σε τριμερές επίπεδο, μεταξύ του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, του κ. Νίκου Χριστοδουλίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

Υπάρχει πράγματι μια σχετικά ευνοϊκή συγκυρία, αναφέρει ο διπλωματικός συντάκτης του ΕΡΤNews, Πιέρρος Τζανετάκος. Πρώτον. διότι είναι καλύτερο το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις– είναι κάτι που το είπε σήμερα και ο κ. Χριστοδουλίδης. Δεύτερον, καθώς τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καταστήσει το Κυπριακό ξανά, έπειτα από αρκετά χρόνια, προτεραιότητα.

Το γεγονός ότι θα βρεθούν στη Νέα Υόρκη όλοι οι εμπλεκόμενοι «παίκτες» είναι από μόνο του ενθαρρυντικό, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Χριστοδουλίδης βάζουν στο τραπέζι και τη γεωπολιτική διάσταση του ζητήματος, τονίζοντας ότι εν μέσω της όλης αναταραχής στην ευρύτερη περιοχή η λύση του Κυπριακού καθίσταται ακόμα πιο επιτακτική.

Ωστόσο, «η μπάλα είναι στο γήπεδο» της Τουρκίας. Είτε θα πρέπει να κάνει πίσω από τις διχοτομικές θέσεις της, είτε να επωμιστεί την ευθύνη για την παράταση της εκκρεμότητας.

Τι αναμένεται από τη συνάτηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Εν αναμονή της ανακοίνωσης της ημέρας που θα συναντηθούν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και σχετικά με το τι αναμένεται να συζητηθεί, ο διπλωματικός συντάκτης του ΕΡΤNews ανέφερε: «Καταρχάς μια επιβεβαίωση ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας παραμένουν ανοικτοί και ότι υπάρχει διάθεση για παράταση του κλίματος ηρεμίας στις διμερείς σχέσεις».

Το ζήτημα είναι αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις ώστε οι δύο ηγέτες να δώσουν εντολή στους δύο υπουργούς Εξωτερικών να ξεκινήσουν τις διαδικασίες προκειμένου να συζητηθούν τα ουσιώδη – δηλαδή η νομική διαφορά που αναγνωρίζει η Αθήνα, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Αξίζει ακόμη να αναφερθεί πως ο ελληνοτουρκικός διάλογος είναι μια διαδικασία δυναμική και εξαρτάται από διάφορες παραμέτρους. Παράδειγμα αποτελούν οι τελευταίες εξελίξεις στο μεταναστευτικό, το οποίο βρίσκεται ξανά στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, με τις δύο πλευρές ενδεχομένως να χρειάζεται να συνεργαστούν σε υψηλό επίπεδο.

Ανάλυση ΕΡΤNews: Πιέρρος Τζανετάκος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ