Ερντογάν: Η Τουρκία δεν περιορίζεται σε «ρηχά νερά»

by admin
1 views

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ο τουρκικός λαός «δεν υπέκυψε και δεν θα υποκύψει» σε όσους προσπαθούν να τον περιορίσουν σε «ρηχά νερά».

Ανταπόκριση – Τουρκία: Γιάννης Μανδαλίδης

Μιλώντας στην τελετή απονομής διπλωμάτων στους υπολοχαγούς που αποφοίτησαν από την τουρκική Σχολή Πολέμου του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας και με αφορμή τη σημερινή 102η επέτειο από την τουρκική νίκη στον Μικρασιατικό Πόλεμο το 1922 ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως «όποιος προσπαθεί να περιορίσει τον ορίζοντα της Τουρκίας σε 782.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα είναι, αν όχι αδαής, σίγουρα ξένος σε αυτά τα εδάφη» και προσέθεσε ότι «θα σκεφτόμαστε βάζοντας στο επίκεντρο την Τουρκία, αλλά το όραμά μας θα είναι αρκετά ευρύ ώστε να περιλαμβάνει ολόκληρο τον κόσμο».

«Πώς μπορούμε να γυρίσουμε την πλάτη μας στην Ιερουσαλήμ, όπου οι πρόγονοί μας κυβέρνησαν με ειρήνη, γαλήνη και ευημερία επί τέσσερις αιώνες; Πώς μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μας στη γη της Παλαιστίνης, όπου ο Μουσταφά Κεμάλ (σ.σ. Ατατούρκ) πολέμησε για να εμποδίσει να την πατήσει η μπότα του εχθρού; Πώς μπορούμε να κλείνουμε τα αυτιά μας στις κραυγές των Παλαιστινίων αδελφών μας, που εδώ και έντεκα μήνες το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία εναντίον τους;» ρώτησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπογραμμίζοντας ότι «όποιος λέει “τι μας νοιάζει η Παλαιστίνη, η Γάζα, η Ιερουσαλήμ;” δεν γνωρίζει την ιστορία αυτού του έθνους. Γιατί πήγε στη Βεγγάζη; Γιατί πολέμησε εκεί; Όλα αυτά ήταν τα βήματα ενός πνεύματος, ενός ενθουσιασμού που βρίσκουν συνέχεια στην προς αυτή την πατρίδα».

Παράλληλα, είπε ότι «οι καρδιές μας χτυπούν μαζί με όλους τους αδελφούς και τις αδελφές μας στις τουρκογενείς δημοκρατίες».

Το βράδυ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμμετείχε σε εκδήλωση και συναυλία που οργανώθηκε στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα για τον εορτασμό της επετείου. Εκεί ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι με τη νίκη του 1922 ο τουρκικός στρατός άλλαξε τη μοίρα του και έπειτα από 250 χρόνια, από την εποχή της Πολιορκίας της Βιέννης, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά έβαλε τέλος στην υποχώρησή του.

«Φτάσαμε σε αυτές τις μέρες όχι βαδίζοντας μέσα σε ένα ροδώνα χωρίς αγκάθια, αλλά παλεύοντας μέσα και έξω. Αναμφίβολα, κάθε εμπόδιο που συναντήσαμε μας καθυστέρησε, χάσαμε χρόνο και ενέργεια, αλλά δεν μπόρεσε να κάμψει τη θέλησή μας να πετύχουμε τους στόχους μας ως τουρκικό έθνος» τόνισε, μεταξύ άλλων, και προσέθεσε πως «σήμερα είμαστε επικεντρωμένοι στους στόχους μας ως έθνος».

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στα επιτεύγματα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας τα τελευταία 22 χρόνια που κυβερνάει ο ίδιος τη χώρα κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο Anadolu, το νεότευκτο τουρκικό πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων με δυνατότητα να προσγειώνονται σε αυτό μη επανδρωμένα αεροσκάφη, για να προσθέσει ότι «ττρα, γίνονται προετοιμασίες για το μεγαλύτερο του, το αεροπλανοφόρο μας».

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να διατηρήσουμε το εσωτερικό μας μέτωπο ενωμένο» είπε ο Τούρκος πρόεδρος. Δήλωσε πως «ούτε οι προσωρινές οικονομικές δυσκολίες, ούτε οι καθημερινές πολιτικές αντιπαραθέσεις, ούτε οι εντάσεις στην περιοχή μας μπορούν να μας προκαλέσουν μόνιμη ζημιά», αλλά προειδοποίησε ότι «ως έθνος και κράτος, μπορούμε να βρούμε λύσεις για όλα αυτά με κάποιο τρόπο, αλλά αν ανοίξει ένα ρήγμα στο εσωτερικό μας φρούριο, αν υπάρξει εκεί απώλεια αίματος, Θεός φυλάξοι, θα είναι εξαιρετικά δαπανηρό και επίπονο να ανακάμψουμε».

Νωρίτερα, σήμερα, ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε στη δημοσιότητα μήνυμα με αφορμή τον εορτασμό της επετείου της τουρκικής στρατιωτικής νίκης το 1922. Στο μήνυμά του αυτό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Με τη “Μεγάλη Νίκη”, το τουρκικό έθνος διακήρυξε για άλλη μια φορά σε όλο τον κόσμο ότι δεν θα δεχτεί την αιχμαλωσία, ότι δεν αλυσοδένεται η βούλησή του και ότι δεν θα συμβιβαστεί ποτέ όσον αφορά την ανεξαρτησία της πατρίδας του. Η “Μεγάλη Νίκη”, η οποία κερδήθηκε χάρη στον ηρωισμό των μαρτύρων μας, το αίμα των βετεράνων μας και τη θυσία του έθνους μας, μας καθοδηγεί σήμερα. Καθώς βαδίζουμε με αποφασιστικότητα προς τους στόχους μας για τον Αιώνα της Τουρκίας, υλοποιούμε βήμα προς βήμα το ιδανικό μας για μια μεγάλη και ισχυρή Τουρκία».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ