Επτά αντιφρονούντες – μέλη των FARC συνελήφθησαν στην Κολομβία σε στρατιωτική επιχείρηση

by admin
5 views

Επτά μέλη του Κεντρικού Γενικού Επιτελείου (EMC), της κύριας ομάδας αντιφρονούντων των FARC, συνελήφθησαν στο κολομβιανό διαμέρισμα Antioquia (βορειοδυτικά), όταν αναχαιτίστηκαν σε μια αιφνιδιαστική στρατιωτική επιχείρηση όταν ταξίδευαν σε υπηρεσιακά οχήματα της Εθνικής Μονάδας Προστασίας (UNP) σε αυτοκινητόδρομο μεταξύ των δήμων του Santo Domingo και Barbossa.
Η Εισαγγελία διευκρίνισε ότι «τρεις από αυτούς θα αφεθούν ελεύθεροι ως αποτέλεσμα της αναστολής των ενταλμάτων σύλληψης που ζήτησε η εθνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με αυτήν την ένοπλη οργάνωση εκτός νόμου».

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Στρατός αναχαίτισε μια αυτοκινητοπομπή επτά φορτηγών UNP, στο οποίο ταξίδευαν οι αρχηγοί ενός μπλοκ EMC.
Μεταξύ αυτών ήταν ο Alexander Díaz Mendoza, γνωστός ως «Calarcá», ο οποίος είναι διοικητής του Magdalena Medio Block και ένας από τους διαπραγματευτές του EMC με την κυβέρνηση, η οποία είχε έγκυρη ασφαλή διέλευση, αλλά και ηγέτες ανταρτών για τους οποίους εκκρεμούν εντάλματα σύλληψης.

Ο κυβερνήτης της Antioquia, Andrés Julián Rendón, ήταν αυτός που από την αρχή προειδοποίησε για την παρουσία ανταρτών στο καραβάνι των υπηρεσιακών οχημάτων.

«Υπάρχει ένα πολύ λυπηρό πράγμα εδώ και αυτό είναι ότι έχουν απειλήσει δύο δημάρχους και αυτοί οι εγκληματίες κυκλοφορούν με πόρους του UNP σε όλη τη χώρα με όπλα, με μετρητά, με χρυσό», είπε ο κυβερνήτης.
Ο υπουργός Άμυνας, Iván Velásquez, είπε ότι υπήρχαν έξι μέλη των αντιφρονούντων που ταξίδευαν με το ψευδώνυμο «Calarcá» και συνελήφθησαν σε ένα σημείο ελέγχου.
Εξήγησε ότι μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο Édgar de Jesús Orrego Arango, γνωστός και ως «Firu» ή «Leo», ο οποίος είχε ένταλμα σύλληψης για πολλά εγκλήματα.
Ομοίως, συνελήφθησαν “πέντε ακόμη άτομα”, συμπεριλαμβανομένης της με ψευδώνυμο “Érika”, “που είχε προμηθευτή και άλλα αντικείμενα στην κατοχή της, και της María Alejandra Ojeda, η οποία είχε παράνομα όπλο”, είπε.
Ο Velásquez πρόσθεσε ότι το ψευδώνυμο «Ramiro» συνελήφθη επίσης, ο οποίος, παρά την αναστολή του εντάλματος σύλληψης, «παραδέχτηκε ότι έφερε παράνομο όπλο και για το λόγο αυτό συνελήφθη».
Το ίδιο συνέβη με τον «Urías Perdomo», ηγέτη του μετώπου Rodrigo Cadete και το ψευδώνυμο «Oliver González», της Επιτροπής Raúl Reyes».
Ο υπουργός επεσήμανε ότι στην έρευνα οι αρχές βρήκαν δύο περίστροφα, έναν προμηθευτή, σφαίρες και εκατό εκατομμύρια πέσος σε μετρητά (περίπου 25.000 δολάρια σήμερα).
Σχετικά με την κατάσταση, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της κυβέρνησης της Κολομβίας με ένα μέρος της EMC, Camilo González Posso, είπε ότι η αναστολή του εντάλματος σύλληψης με το ψευδώνυμο «Firu» βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά ότι τη στιγμή της κράτησής του βρισκόταν σε μια «ανώμαλη κατάσταση».
«Υπό αυτές τις συνθήκες ενημερωθήκαμε για τη σύλληψη ενός από τους διοικητές του 36ου μετώπου, ονόματι «Firu» ή «Leo», ο οποίος έχει ένταλμα σύλληψης σε αναστολή. Ελπίζουμε ότι θα αποφυλακιστεί σύντομα, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι «μια παράτυπη κατάσταση και έχουμε προχωρήσει σύμφωνα με το νόμο», πρόσθεσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής.
Παρά το περιστατικό, ο González Posso διαβεβαίωσε: «Ελπίζουμε ότι αυτή η κατάσταση έχει αποσαφηνιστεί θέλουμε να επιλυθεί με νόμο και μπορούμε να συνεχίσουμε τις δραστηριότητες που έχουν προγραμματιστεί για αυτήν την εβδομάδα.”
Την περασμένη εβδομάδα η κολομβιανή κυβέρνηση ανακοίνωσε τον τερματισμό της διμερούς εκεχειρίας με την EMC λόγω των συνεχών επιθέσεων κατά του άμαχου πληθυσμού και της αστυνομίας στα νοτιοδυτικά της χώρας, αλλά τη διατήρησε για τρεις μήνες με τρεις άλλες οργανώσεις της εν λόγω ομάδας, συμπεριλαμβανομένων των Magdalena Medio Block.
Το EMC βρίσκεται σε ειρηνευτικές συνομιλίες από πέρυσι, αλλά οι διάλογοι παρεμποδίστηκαν από τις συχνές επιθέσεις της ομάδας στα διαμερίσματα Cauca, Nariño και Valle del Cauca, στα νοτιοδυτικά της χώρας.
Δεδομένης αυτής της κατάστασης, τον περασμένο Απρίλιο η κυβέρνηση διέκοψε τις επαφές με τη φατρία υπό το ψευδώνυμο «Iván Mordisco», με την οποία τερμάτισε την εκεχειρία που ίσχυε από την αρχή του έτους, ενώ τις διατήρησε με τις άλλες τρεις ομάδες.

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ