Επιστολή του Φραντς Κάφκα στην οποία μιλάει για το «συγγραφικό μπλοκάρισμα», βγαίνει σε δημοπρασία

by admin
7 views

Μια επιστολή του Φραντς Κάφκα στην οποία λέει σε έναν φίλο του ότι δεν μπορεί πλέον να γράψει, προσφέρεται σε δημοπρασία 100 χρόνια μετά τον θάνατό του, με εκτίμηση έως και 114.000 δολάρια.

Ο Κάφκα, ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς του 20ού αιώνα, γνωστός για έργα όπως «Η Δίκη» και «Η Μεταμόρφωση», έγραψε την επιστολή στον Αυστριακό ποιητή και εκδότη Άλμπερτ Χέρενσταϊν, σαν απάντηση σε κάλεσμα του τελευταίου να συνεισφέρει στο λογοτεχνικό περιοδικό «Die Gefährten».

Στη μονοσέλιδη επιστολή γραμμένη στα γερμανικά και με απλή υπογραφή «Κάφκα», ο γεννημένος στην Πράγα μυθιστοριογράφος αναφέρει ότι δεν έχει γράψει τίποτα εδώ και τρία χρόνια.

Πιστεύεται ότι γράφτηκε γύρω στον Απρίλιο-Ιούνιο του 1920 από ένα σανατόριο στο Μεράνο της βόρειας Ιταλίας, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών Sotheby’s. Ο Κάφκα είχε διαγνωστεί με φυματίωση το 1917.

«Όταν οι ανησυχίες έχουν διεισδύσει σε ένα ορισμένο στρώμα της εσωτερικής ύπαρξης, το γράψιμο και τα παράπονα προφανώς σταματούν, πράγματι η αντίστασή μου δεν ήταν πολύ ισχυρή» έγραψε ο Κάφκα, σύμφωνα με μια μετάφραση.

Ο οίκος Sotheby’s προσφέρει την επιστολή στην κατηγορία «Βιβλία, χειρόγραφα και μουσική από τον Μεσαίωνα έως τη σύγχρονη εποχή», που θα διαρκέσει από τις 26 Ιουνίου έως τις 11 Ιουλίου, με εκτιμώμενη τιμή 70.000 – 90.000 λίρες (88.445 – 113.715 δολάρια).

«Πρόκειται για μια πολύ οδυνηρή επιστολή που γράφτηκε προς το τέλος της ζωής του, όπου εκφράζει την απελπισία του να ξαναγράψει και τα συναισθήματά σχετικά με το δημιουργικό αδιέξοδο (“writer’s block”)», δήλωσε στο Reuters ο Gabriel Heaton, ειδικός σε βιβλία και χειρόγραφα στον οίκο Sotheby’s.

«Είναι σωματικά πολύ, πολύ αδύναμος και ωστόσο αρχίζει αυτή την πολύ έντονη αλληλογραφία με τη Μιλένα (Pollakova-Jesenska), αυτή τη μεγάλη αγάπη των τελευταίων χρόνων του, η οποία θα πυροδοτήσει την ανανεωμένη δημιουργικότητα. Έτσι, παρόλο που βρίσκεται σε απόγνωση, στην πραγματικότητα βρίσκεται στα πρόθυρα μιας τελευταίας περιόδου υπέροχης, υπέροχης γραφής».

Αργότερα ο συγγραφέας συνέγραψε το «Κάστρο» και το «Ένας καλλιτέχνης της πείνας». Απεβίωσε στις 3 Ιουνίου 1924, σε ηλικία 40 ετών.

Ο Ehrenstein έστειλε τελικά την επιστολή στην καλλιτέχνιδα Dolly Perutz. Πωλείται μαζί με τον φάκελο που χρησιμοποίησε ο Ehrenstein.

Πηγή: Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος



Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ