Επικρίνει το Ισραήλ τη Φάταχ μετά τη συμφωνία που υπέγραψε με τη Χαμάς για κυβέρνηση εθνικής ενότητας

by admin
1 views

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ισραέλ Κατς, επέκρινε σήμερα (23/7) τη Φάταχ του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς επειδή υπέγραψε συμφωνία με το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς για την περίοδο μετά τον πόλεμο στη Γάζα, η οποία επιτεύχθηκε στην Κίνα.

«Η Χαμάς και η Φάταχ υπέγραψαν συμφωνία στην Κίνα για τον έλεγχο από κοινού της Γάζας μετά τον πόλεμο. Αντί να απορρίψει την τρομοκρατία, ο Μαχμούντ Αμπάς αγκαλιάζει τους δολοφόνους και τους βιαστές της Χαμάς, αποκαλύπτοντας το αληθινό του πρόσωπο», ανέφερε σε ανακοίνωση ο Κατς.

«Στην πραγματικότητα, αυτό δεν θα συμβεί επειδή η Χαμάς θα συντριβεί και ο Αμπάς θα παρακολουθεί τη Γάζα από μακριά», πρόσθεσε, έπειτα από εννέα και πλέον μήνες πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Υπενθυμίζεται ότι οι διάφορες παλαιστινιακές φατρίες συμφώνησαν να τερματίσουν τις διαιρέσεις και να ενισχύσουν την Παλαιστινιακή ενότητα υπογράφοντας τη Διακήρυξη του Πεκίνου το πρωί της Τρίτης στην Κίνα, σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η δήλωση υπογράφηκε στην τελετή λήξης ενός διαλόγου συμφιλίωσης μεταξύ των φατριών, που έλαβε χώρα στο Πεκίνο από τις 21 έως τις 23 Ιουλίου, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Συνολικά 14 παλαιστινιακές φατρίες, συμπεριλαμβανομένων των ηγετών των αντίπαλων ομάδων Φατάχ και Χαμάς, συναντήθηκαν επίσης με τα μέσα ενημέρωσης παρουσία του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών Γουάνγκ Γι, ανέφερε το CGTN σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι αντίπαλες φατρίες Χαμάς και Φατάχ συναντήθηκαν στην Κίνα τον Απρίλιο για να συζητήσουν τις προσπάθειες συμφιλίωσης για τον τερματισμό των 17 χρόνων διαφωνιών.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Γουάνγκ Γι, χαιρέτισε την Τρίτη τη συμφωνία που επιτεύχθηκε από τις 14 παλαιστινιακές φατρίες για τη δημιουργία μιας «προσωρινής κυβέρνησης εθνικής συμφιλίωσης» στη Λωρίδα της Γάζας μετά τον πόλεμο, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Το πιο εντυπωσιακό γεγονός είναι η συμφωνία για το σχηματισμό μιας προσωρινής κυβέρνησης εθνικής συμφιλίωσης για τη διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας μετά τον πόλεμο», δήλωσε ο Wang μετά την υπογραφή της κοινής δήλωσης.

«Η συμφιλίωση είναι ένα εσωτερικό πρόβλημα των παλαιστινιακών φατριών, αλλά την ίδια στιγμή, δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας», είπε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών.

Η Κίνα, πρόσθεσε, θέλει να «διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή».

Η Φατάχ, που ιδρύθηκε από τον ιστορικό Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, και η αντίπαλός της Χαμάς, η οποία βρίσκεται σε πόλεμο στη Γάζα με το Ισραήλ, είναι ασυμβίβαστες μετά το πραξικόπημα της Χαμάς που έδιωξε την Παλαιστινιακή Αρχή από τη Λωρίδα της Γάζας τον Ιούνιο του 2007 μετά από περισσότερο από ένα χρόνο πολιτικής κρίση και βία μετά τις βουλευτικές εκλογές.

Όμως ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα εναντίον της Χαμάς έχει αναζωπυρώσει τις εκκλήσεις για συνομιλίες. Η κινεζική διπλωματία θεώρησε τις ανταλλαγές ενθαρρυντικές και εξέφρασε την ελπίδα να μπορέσει να πιέσει για «ενδοπαλαιστινιακή συμφιλίωση».

Το Πεκίνο έχει ενισχύσει τους εμπορικούς και διπλωματικούς δεσμούς του με τη Μέση Ανατολή τα τελευταία χρόνια, μεγάλο μέρος της οποίας είναι παραδοσιακά υπό την αμερικανική επιρροή.

Agerpres.ro- Μετάφραση: Μικαέλα Λαμπρινίδου/

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ