Επικίνδυνη κλιμάκωση στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου — Οδοιπορικό του ΕΡΤNews στη Χάιφα

by admin
1 views

Νούμερο ένα στόχος για τους μαχητές της Χεζμπολάχ αποτελεί η πόλη της Χάιφα, η μεγαλύτερη στο βόρειο Ισραήλ, μια ανάσα από τα σύνορα με τον Λίβανο. Το ΕΡΤNews με τον απεσταλμένο στο Ισραήλ, Κωστή Κωνσταντίνου, βρίσκονται στην περιοχή, ο οποίος περιγράφει ότι μπορεί στο Τελ Αβίβ η κατάσταση να είναι πιο ήρεμη, όμως το βόρειο μέτωπο «βράζει».

Είναι μια πολύ διαφορετική ατμόσφαιρα στη Χάιφα, λόγω της εγγύτητας με τα σύνορα του Λιβάνου και του γεγονότος ότι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Ισραήλ αποτελεί κύριο στόχο για τη Χεζμπολάχ.

Νετανιάχου: Μείνετε «ήρεμοι και ψύχραιμοι»

Σήμερα, στον εν εξελίξει πόλεμο νεύρων, ο οποίος εξελίσσεται και από τις δύο πλευρές, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επισκέφθηκε τη βάση στρατολόγησης στο Tel Hashomer. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να παραμείνουν «ήρεμοι», διαβεβαιώνοντάς τους ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να αμυνθεί σε οποιαδήποτε επίθεση. Χτυπάμε τους εχθρούς μας και είμαστε επίσης αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας, τόνισε ο Νετανιάχου.

Την ίδια ώρα, και ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ, προειδοποίησε ότι ο αρχηγός της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα μπορεί να προκαλέσει το λιβανικό κράτος να πληρώσει ένα βαρύ τίμημα. Δεν μπορούν να φανταστούν καν τι μπορεί να συμβεί, είπε ο υπουργός.

«Φαίνεται ότι έχει παγιωθεί η κατάσταση. Από τη μία, τα σημάδια που παίρνουμε από το Λίβανο δείχνουν ότι το Ιράν ίσως να βρίσκεται σε μία κατάσταση όπου ξανασκέφτεται πολλά πράγματα και αυτό είναι σίγουρα θετικό. Η Χεζμπολάχ από μόνη της έχει σίγουρα δυνατότητες, μπορεί να πλήξει το Ισραήλ, όπως και το έχει κάνει στο παρελθόν. Βεβαίως, οι πολεμικές ιαχές του Νασράλα από μόνες τους, χωρίς τη συμμετοχή του Ιράν δεν σημαίνουν τόσα όσα θέλει να δείχνει, αλλά σίγουρα είναι μια απειλή την οποία κανείς δεν πρέπει και δεν μπορεί να την υποτιμήσει, την απειλή της Χεζμπολάχ» περιέγραψε ο απεσταλμένος του ΕΡΤNews.

Το οδοιπορικό του ΕΡΤNews στη Χάιφα

Η Χάιφα βρίσκεται μόλις μια ώρα και κάτι από το Τελ Αβίβ. Ωστόσο είναι ένας τελείως διαφορετικός κόσμος. H μικτή πόλη που κατοικείται από Εβραίους και Άραβες, οι τελευταίοι Χριστιανοί, Ορθόδοξοι και Καθολικοί, Μουσουλμάνοι και Δρούζοι και της οποίας το γνωστότερο μνημείο διεθνώς είναι ο Χρυσός Θόλος της θρησκείας των Μπαχάι, είναι ένα μωσαϊκό απόψεων και αυτές τις ιδιαίτερες ιστορικά στιγμές.

Οι Άραβες εξαιρετικά δύσκολα μιλούν στην κάμερα. Χωρίς αυτήν είναι πολύ εκδηλωτικοί, λένε πως βρίσκονται σε αδιέξοδο και πως το εμπόριο και ο τουρισμός, από τον οποίο εξαρτώνται, έχουν παραλύσει. Πολιτικά δεν θέλουν να μιλούν, παρά μόνο για τις ζωές και τις ανησυχίες τους.

Ανταπόκριση – Ισραήλ: Κωστής Κωνσταντίνου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ