Εκλογές στη Γαλλία – Η ώρα της αλήθειας: Μεγάλη η συμμετοχή, ομαλή η προσέλευση των ψηφοφόρων

by admin
6 views

Σε εξέλιξη είναι η ψηφοφορία για τον κρίσιμο δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, που δεν αποκλείεται να αναδείξουν πρώτη φορά στην ιστορία, μεγαλύτερη δύναμη στη Βουλή την ακροδεξιά. Kαταγράφεται υψηλή προσέλευση, ενώ, το στοίχημα παραμένει αν θα καταφέρει η Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν να κατακτήσει αυτοδυναμία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών ως τις 12 το μεσημέρι, ώρα Γαλλίας, η συμμετοχή στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών ήταν 26,63%, αυξημένη κατά 7,5 μονάδες σε σύγκριση με την αντίστοιχη του 2022 (18,99%), καθώς και του πρώτου γύρου (25,9%).

Οι πρώτες εκτιμήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα θα γίνουν στις 9 το βράδυ, ώρα Ελλάδας, και λίγο αργότερα πρόκειται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα.

Εξαιτίας της έντασης και της πόλωσης που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, 30.000 αστυνομικές δυνάμεις περιπολούν στη Γαλλία και 5.000 από τους οποίους είναι συγκεκριμένα στο Παρίσι. Προς το παρόν δεν υπάρχει ένταση, είναι ομαλή η προσέλευση του κοινού, αλλά οι καταστηματάρχες και οι αστυνομικές δυνάμεις παίρνουν τα μέτρα τους.

Εκλογές στη Γαλλία – Η ώρα της αλήθειας: Μεγάλη η συμμετοχή, ομαλή η προσέλευση των ψηφοφόρων
(Photo by MOHAMMED BADRA / POOL / AFP)

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα υπάρξει νίκη της Λεπέν, αλλά χωρίς πλειοψηφία. Δεύτερο κόμμα, εμφανίζεται η παράταξη Μέτωπο της Αριστεράς. Τρίτο είναι το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν, το οποίο ουσιαστικά έχει απελπισμένα ανάγκη από συμμαχία για να σώσει το δημοκρατικό μέτωπο. Ωστόσο, ο Μακρόν έχει όλο το χρόνο στη διάθεσή του να περιμένει να σχηματιστεί κυβέρνηση, το Σύνταγμα του επιτρέπει να περιμένει. Πρέπει όμως γρήγορα να συσταθεί η Εθνοσυνέλευση με προεδρείο κι εκεί είναι το πρόβλημα. Το προεδρείο, εάν δεν αποφασίσουν να κάνουν συμμαχίες για να σχηματίσουν κυβέρνηση, τότε το πρώτο κόμμα της Μαρίν Λεπέν θα πάρει τα πάντα μέσα στην Εθνοσυνέλευση, όλες τις θέσεις. Οπότε υπάρχει μια επείγουσα κατάσταση όσον αφορά τους βουλευτές, αλλά όχι τον πρόεδρο.

Ανταποκρίσεις: Θωμαϊς Παπαϊωάννου, Γιώργος Συριόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ