Εκδηλώσεις για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς

by admin
1 views

Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς αποτελούν θεσμό, στον οποίο η Ελλάδα συμμετέχει από το 1996, υιοθετώντας πλήρως τους σκοπούς και το χαρακτήρα του.

Τον γενικό συντονισμό του προγράμματος έχει το Συμβούλιου της Ευρώπης, ενώ βασικός στόχος του είναι η βελτίωση της πρόσβασης των πολιτών σε στοιχεία της πολιτιστικής τους κληρονομιάς, υλικής και άυλης, και η ευαισθητοποίησή τους στα θέματα αυτά, με το άνοιγμα χώρων και μνημείων στην κοινωνία και τη διοργάνωση εκδηλώσεων. Ο εορταστικός χαρακτήρας του προγράμματος προσκαλεί τους επισκέπτες να έλθουν σε επαφή με την πολιτιστική τους κληρονομιά με τρόπους λιγότερο ακαδημαϊκούς και περισσότερο βιωματικούς, μέσα από συναυλίες, εκπαιδευτικές δράσεις, δημιουργικά εργαστήρια, αφηγήσεις παραμυθιών, παραστάσεις, εικαστικές παρεμβάσεις, εκθέσεις κ.ά. 

Το θέμα των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς για το 2024 είναι «RoutesNetworksandConnections» με ελληνικό τίτλο «Ανιχνεύοντας Διαδρομές, Δίκτυα και Δεσμούς στην Πολιτιστική Κληρονομιά». Η επιλογή του έχει προκύψει από τη συνέργεια των προγραμμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης “Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς” και “Πολιτιστικές Διαδρομές της Ευρώπης”, με σκοπό να διατηρήσει και να αναδείξει τον πολιτιστικό πλούτο της Ευρώπης μέσω μιας σειράς θεματικών διαδρομών, οι οποίες συνδέουν μνημεία, ιστορικούς τόπους και πολιτιστικούς χώρους, δίνοντας έμφαση στον πολιτιστικό τουρισμό, ως στοιχείο της βιώσιμης ανάπτυξης. 

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας συμμετέχει και φέτος στον εορτασμό με τις ακόλουθες δράσεις:

• Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου (Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024)

Θεματική περιήγηση στη μόνιμη έκθεση των επιτύμβιων στηλών της αρχαίας Δημητριάδας με τίτλο «Δημητριάδα, ένα κοσμοπολίτικο λιμάνι της ελληνιστικής εποχής».

Ώρα έναρξης περιήγησης: 10:30

Υπεύθυνη: Τσιαμάγκα Ευμορφία (e-mail: etsiamagka@culture.gr τηλ.: 2421076278)

Δηλώσεις συμμετοχής: Παρασκευή 20 έως Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024 στο τηλέφωνο 2421076278 (ώρες 10:00 – 13:00).

• Γιαννοπούλειο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού (Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024)

Ημερίδα με τίτλο «Αναβιώνοντας το Παρελθόν – Ανιχνεύοντας το Παρόν», σε συνεργασία με τον Δήμο Αλμυρού και τη Φιλάρχαιο Εταιρεία Αλμυρού «Όθρυς».

Το κύριο ζήτημα που εξετάζει η προγραμματιζόμενη εκδήλωση είναι η πρόταση, η οποία έχει επανειλημμένα παρουσιαστεί και έχει αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης ανάμεσα στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, τον Δήμο Αλμυρού και άλλους φορείς του Αλμυρού και αφορά στη σύνδεση του Γιαννοπούλειου Αρχαιολογικού Μουσείου Αλμυρού και του περιβάλλοντος χώρου του (Παλαιό Γυμνάσιο Αλμυρού, Πινακοθήκη Δήμου Αλμυρού, Κυλινδρόμυλος Σαμαρίκου) από τη μια και επιλεγμένων αρχαιολογικών χώρων της περιοχής του Αλμυρού από την άλλη (Ζερέλια, Άλος, Κάστρο Πτελεού, Γρίτσα),  σε μια προσπάθεια δημιουργίας ενός δικτύου πολιτιστικών διαδρομών στην περιοχή του Αλμυρού.

Για το θέμα θα μιλήσουν οι αρχαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας Βάσω Ροντήρη, Δέσποινα Ευσταθίου και Πασχάλης Σταντζούρης και ο Αντιπρόεδρος της Φιλαρχαίου Εταιρείας «Όθρυς» Βασίλης Φυτιλής. Την εκδήλωση θα πλαισιώσει στο πιάνο η μουσικός Φρόσω Γαρδικλή, καθηγήτρια του Δημοτικού Ωδείου.  Θα προηγηθεί ξενάγηση στο Μουσείο. 

Ώρα έναρξης: 18:00.

Υπεύθυνη: Βάσω Ροντήρη (e-mail: vrontiri@culture.gr τηλ.: 2421076278)

Η είσοδος στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους της Εφορείας κατά το τριήμερο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (27, 28και 29 Σεπτεμβρίου 2024) είναι ελεύθερη για το κοινό.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ