Εκδηλώσεις για την 80ή επέτειο της D-Day: Την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να βοηθήσουν την Ουκρανία, τόνισε ο Μπάιντεν – Δείτε live

by admin
0 views

Ογδόντα χρόνια συμπληρώνονται από την D-Day, την απόβαση των Συμμάχων στη Νορμανδία, η οποία άλλαξε τον ρου του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Οι εκδηλώσεις που έχουν ξεκινήσει από το πρωί κορυφώνονται στην Παραλία Όμαχα, παρουσία και ηγετών αλλά και βετεράνων, οι οποίοι συγκινημένοι άφησαν λουλούδια στις ακτές που είχαν αποβιβαστεί πριν 80 χρόνια. 

Με φόντο τους πολέμπυς σε Ουκρανία και Γάζα, οι ηγέτες της Δύσης δίνουν το «παρών» στις επετειακές εκδηλώσεις για την απόβαση στη Νορμανδία. Μακρόν, Μπάιντεν, Σολτς, Τριντό, Βασιλιάς Κάρολος και ο Έλληνας πρωθυπουργός, αποτίουν φόρο τιμής στις ακτές όπου έγινε η απόβαση των συμμάχων που πολέμησαν και νίκησαν τους Ναζί. Απουσιάζει από τις εκδηλώσεις ο Βλάντιμιρ Πούτιν.

Δείτε live:

Την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να σταθούν στο πλευρό της Ουκρανίας, στην οποία όπως είπε «εισέβαλε ένας τύραννος», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια ομιλίας που εκφώνησε σήμερα στη Νορμανδία της Γαλλίας με αφορμή την 80ή επέτειο από την απόβαση των συμμαχικών στρατιωτικών δυνάμεων.

«Ο απομονωτισμός δεν ήταν η απάντηση πριν από 80 χρόνια και δεν είναι η απάντηση σήμερα», είπε ο Τζο Μπάιντεν, τονίζοντας ταυτόχρονα τη χρησιμότητα του ΝΑΤΟ. «Οι σκοτεινές δυνάμεις δεν σβήνουν ποτέ» και «η επιθυμία για κυριαρχία, έλεγχο, αλλαγή συνόρων με τη βία» συνεχίζεται σήμερα, σημείωσε επίσης ο Αμερικανός πρόεδρος υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπορούμε να τα παρατήσουμε μπροστά στους δικτάτορες, είναι αδιανόητο».

«Το να στρέψουμε το βλέμμα μας από την Ουκρανία θα ήταν σαν να ξεχάσαμε τι συνέβη εδώ», είπε ακόμη ο πρόεδρος των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι «η δημοκρατία δεν είναι ποτέ εγγυημένη και ότι κάθε γενιά θα πρέπει να την προστατεύει και να μάχεται για αυτήν».

O Πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι βρίσκεται επίσης στη Νορμανδία για να συμμετάσχει με τους παγκόσμιους ηγέτες στις εορταστικές τελετές για την 80η επέτειο της D-Day. Ο Ζελένσκι έφτασε στο αεροδρόμιο της Καέν στη Γαλλία με την πρώτη κυρία Olena Zelenska, να τον υποδέχονται αξιωματούχοι.

Ο πρόεδρος Μακρόν από την πλευρά του, μίλησε στην αμερικανική τελετή στη Νορμανδία. Μίλησε για τον κίνδυνο που πήραν οι στρατιώτες της D-Day για την ελευθερία και στη συνέχεια απευθυνόμενος στους βετεράνους που ήταν παρόντες σήμερα ονομαστικά, είπε: «Εδώ ήρθατε, για να ενώσετε τις σκέψεις σας με τους στρατιώτες μας και να κάνετε τη Γαλλία ένα ελεύθερο έθνος. Και είστε πίσω εδώ σήμερα, στο σπίτι», είπε.

Εκδηλώσεις για την 80ή επέτειο της D-Day: Την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να βοηθήσουν την Ουκρανία, τόνισε ο Μπάιντεν – Δείτε live
(AP Photo/Alastair Grant)

Ο Γάλλος πρόεδρος συνέχισε μιλώντας για την προσφορά τους στην ελευθερία προτού παρουσιάσει το γαλλικό Légion d’ Honneur στους βετεράνους, το οποίο είναι η υψηλότερη διάκριση της Γαλλίας.

Το παρόν έδωσε και ο πρίγκιπας Γούλιαμ. Μετά τις εθνικές εκδηλώσεις μνήμης του Ηνωμένου Βασιλείου στην κωμόπολη Vers sur Mer, ο πρίγκιπας της Ουαλίας, παραβρέθηκε σε τελετή προς τιμήν των Καναδών στρατιωτών που χάθηκαν την ημέρα της απόβασης στη Νορμανδία.

Ο Γουίλιαμ, «χαιρέτισε τις πράξεις γενναιότητας και θυσίας των Καναδών στρατιωτών», όπως μεταδίδει το γαλλικό δίκτυο BFMTV. 

«Σήμερα, είναι δύσκολο να κατανοήσουμε το θάρρος που χρειάστηκε για να αντιμετωπίσουν οι στρατιώτες τις πολεμικές επιχειρήσεις εκείνη την ημέρα», πρόσθεσε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ