Εισαγγελείς κάλεσαν τον αντίπαλο του Μαδούρο

by admin
1 views

Οι εισαγγελείς της Βενεζουέλας κάλεσαν τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης, Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια για ακρόαση τη Δευτέρα, στο πλαίσιο ποινικής έρευνας μετά τις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές της χώρας, στις οποίες διεκδίκησε την προεδρία από τον ισχυρό άνδρα, Νικολάς Μαδουρό, χωρίς όμως επιτυχία, καθώς ο τελευταίος επανεκλέχτηκε, ένα αποτέλεσμα που αμφισβητούν οι αντίπαλοί του.

Ο «πολίτης Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια» καλείται «στις 26 Αυγούστου στις 10 π.μ. για ακρόαση», ανακοίνωσαν οι εισαγγελείς το Σάββατο, στο πλαίσιο έρευνας για τη δημοσίευση εκλογικών αρχείων από την αντιπολίτευση, τα οποία, όπως υποστηρίζει, δείχνουν ότι ο Μαδούρο ηττήθηκε σαφώς.

Ο γενικός εισαγγελέας Τάρεκ Ουίλιαμ Σάαμπ, σύμμαχος του Μαδούρο, είχε προαναγγείλει την κλήτευση την Παρασκευή, λέγοντας ότι ο Γκονζάλες Ουρούτια θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για την «ανυπακοή» του.

Ο Σάαμπ δήλωσε ότι ο ιστότοπος της αντιπολίτευσης, όπου έχει αναρτήσει λεπτομερή ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων, «σφετερίστηκε» τις εξουσίες του εκλογικού συμβουλίου CNE που πρόσκειται στον Μαδούρο.

Η επικεφαλής της αντιπολίτευσης Ματσάδο καλεί σε νέες διαδηλώσεις

Η επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, η Μαρία Κορίνα Ματσάδο, κάλεσε τους συμπατριώτες της να «βγουν στον δρόμο» την Τετάρτη 28η Αυγούστου, ακριβώς έναν μήνα έπειτα από τις προεδρικές εκλογές.

«Οι πολίτες της Βενεζουέλας θα ξανασυναντηθούν στον δρόμο. Την 28η Αυγούστου· με την οικογένειά μας, με τα παιδιά μας, με τα εγγόνια μας», ανέφερε η κυρία Ματσάδο μέσω X. Η αντιπολίτευση υποστηρίζει πως στις εκλογές κέρδισε ο Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια.

Τα αποτελέσματα σε επίπεδο εκλογικών τμημάτων που δημοσίευσε η αντιπολίτευση δείχνουν ότι ο Γκονζάλες Ουρρούτια, ένας 74χρονος συνταξιούχος διπλωμάτης, νίκησε τον Μαδούρο με 67% των ψήφων.

Ο Μαδούρο έχει ζητήσει τη σύλληψη του Γκονζάλες Ουρούτια, ο οποίος δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως από τότε που ηγήθηκε μιας πορείας στις 30 Ιουλίου μαζί με τη Ματσάδο.

Η Ματσάδο, στην οποία απαγορεύτηκε να κατέβει στις εκλογές, κρύβεται επίσης. Έχει απαιτήσει από τον Μαδούρο να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για τη μετάβαση, τις οποίες έχει απορρίψει κατηγορηματικά.

Το Σάββατο, δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη στο Fox News ότι ο Μαδούρο είχε εξαπολύσει μια βίαιη «εκστρατεία τρόμου».

Δεσμεύτηκε ότι «θα συνεχίσει να αγωνίζεται, να διαμαρτύρεται ειρηνικά, να αυξάνει την πίεση στο εσωτερικό και διεθνώς, έως ότου ο Μαδούρο καταλάβει ότι η καλύτερη επιλογή του είναι να αποδεχθεί τους όρους μιας διαπραγμάτευσης που θα μας οδηγήσει σε μια μετάβαση στη δημοκρατία».

Απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας, που θεωρείται ευρέως πιστό στον Μαδούρο, πιστοποίησε την Πέμπτη την επανεκλογή του για τρίτη εξαετή θητεία και επέπληξε τον Γκονζάλες Ουρούτια επειδή δεν εμφανίστηκε όπως είχε διαταχθεί.

Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης αρνήθηκε να παραστεί στις ακροάσεις, λέγοντας ότι έτσι θα διακινδύνευε την ελευθερία του.

Οι διαδηλώσεις που ακολούθησαν την αμφισβητούμενη εκλογική διαδικασία άφησαν πίσω τους 27 νεκρούς, ανάμεσά τους δύο στρατιωτικούς, και σχεδόν 200 τραυματίες.

Περισσότεροι από 2.400 άνθρωποι έχουν επίσης συλληφθεί μετά τις εκλογές, μεταξύ των οποίων και ορισμένα υψηλού προφίλ μέλη της αντιπολίτευσης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν τον ισχυρισμό περί νίκης του Μαδούρο χωρίς να δουν τα λεπτομερή αποτελέσματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ