Δ. Μάντζος στο Πρώτο: Θέλω να πιστεύω ότι οι επτά μέχρι σήμερα υποψηφιότητες, είναι πολιτικές (audio)

by admin
4 views

«Σε κάθε περίπτωση έχουμε πει και το λέμε και με αφορμή αυτή, των 75 ετών του ΝΑΤΟ και τη συνάντηση εκεί στην Ουάσιγκτον, ότι οι επαφές με την Άγκυρα οφείλουν να είναι διαρκείς, οφείλουμε να συνεχίσουμε να μιλάμε με την τουρκική κυβέρνηση, ο δίαυλος επικοινωνίας να είναι ανοιχτός» επισήμανε ο Δημήτρης Μάντζος, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, για τη χθεσινή συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου.

Ωστόσο, σημείωσε, «κάθε επαφή προφανές είναι ότι κρίνεται η ειλικρίνειά της και η συνέχειά της επί του πεδίου».

«Το λέμε αυτό γιατί πράγματι, στην πράξη ναι, έχουμε εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων όσον αφορά στο Αιγαίο και στον διάλογο που έχει ξεκινήσει τουλάχιστον ένα έτος τώρα. Αλλά από την άλλη, πρέπει να θυμηθούμε ότι η Τουρκική Δημοκρατία εξακολουθεί τις προκλήσεις στην Κύπρο μισό αιώνα σε λίγες ημέρες από την τουρκική εισβολή και την έναρξη της παράνομης στρατιωτικής κατοχής του βόρειου τμήματος του νησιού. Δεν πρέπει να βγάζουμε και να αποσυνδέουμε την Κύπρο και την προσπάθεια της Τουρκίας να διχοτομήσει το νησί από την εξομάλυνση των ελληνικών σχέσεων στο Αιγαίο.

Την προσπάθεια της αποσύνδεσης του ζητήματος των ελληνοτουρκικών σχέσεων από το Κυπριακό, την κάνει συστηματικά η Άγκυρα, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Μάντζος.

«Η Τουρκική Δημοκρατία με ένα blame game εις βάρος της ελληνοκυπριακής πλευράς και της Ελλάδας, έχει πια ξεκινήσει μια διαδικασία διχοτόμησης επίσημης του νησιού. Την επιβολή πια της λύσης των δύο κρατών στο νησί» τόνισε ο κ. Μάντζος, ενώ χαρακτήρισε καλό το ότι επανέρχεται στην ατζέντα η Κύπρος και πως είναι καλό να παραμείνει. «Δεν μπορεί όμως να υπάρχει και ανοχή στην τουρκική πολιτική αποσύνδεσης» υπογράμμισε ο κ. Μάντζος.

Στην εσωτερική επικαιρότητα, ερωτηθείς σε σχέση με τις τρέχουσες εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ αν είναι καλό το ότι υπάρχουν μέχρι τώρα, επτά υποψηφιότητες για την εκλογή προέδρου, ο κ. Μάντζος, δήλωσε «δεν είναι κακό πάντως».

«Οτιδήποτε συμβαίνει στη δημοκρατία και την εσωκομματική δημοκρατία και συντελεί στο να υπάρξει ένας δημοκρατικός διάλογος με όρους πολιτικούς, δεν είναι κακό. Άρα, αυτό το οποίο πρέπει να κριθεί τελικά και να κριθεί και η επιτυχία του όλου εσωκομματικού εγχειρήματος των εκλογών, έτσι όπως άνοιξε, δε θα το κρίνω ξανά, το έχουμε εξαντλήσει νομίζω το θέμα, στο χρόνο που άνοιξε, με την ένταση που άνοιξε, με τις αιτίες που άνοιξε αυτή η διαδικασία. Όπως άνοιξε, άνοιξε» ανέφερε.

Το αφήνουμε πίσω μας, προσέθεσε ο κ. Μάντζος. «Το κρατούμε, το αξιολογούμε, το θυμόμαστε, αλλά σαφές είναι ότι το αφήνουμε πίσω μας για να πάμε προς τα εμπρός,. Θα κριθεί από το αν θα πάμε πολιτικά ή αν θα πάμε μόνο με προσωπικές φιλοδοξίες και τις προβολές αυτών των φιλοδοξιών στο εσωκομματικό επίπεδο. Εγώ θέλω να πιστεύω ότι οι επτά μέχρι σήμερα τουλάχιστον υποψηφιότητες είναι πολιτικές υποψηφιότητες με πολιτικές ατζέντες, του προέδρου συμπεριλαμβανομένου» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς κατά πόσο είναι καλοδεχούμενη η αναμενόμενη, κατά πάσα πιθανότητα, υποψηφιότητα της κ. Διαμαντοπούλου, ο κ. Μάντζος τόνισε «ισχύει και για τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα ό,τι ισχύει για όλες τις προηγούμενες. Μέχρι προφανώς να ανακοινωθεί, δεν μπορεί κανείς να σχολιάζει προθέσεις».

«Κατανοώ ότι είναι προχωρημένες προθέσεις, άρα σε κάθε περίπτωση θα μπορούμε να το σχολιάσουμε από την στιγμή που θα ανακοινωθεί. Όμως και για εκείνη την υποψηφιότητα ισχύουν όσα είπα για τις προηγούμενες, του προέδρου συμπεριλαμβανομένου, επαναλαμβάνω. Ότι όλοι θα πρέπει να εξηγήσουν πώς σκέφτονται το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ από τον Οκτώβριο του 24 και μετά. Πώς μπορεί αυτή η παράταξη να αποτελέσει πράγματι τον πυρήνα διεύρυνσης της προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης, με ορίζοντα τις επόμενες εθνικές εκλογές, να μπορέσουμε να πετύχουμε τη μεγάλη ανατροπή απέναντι στις κοινωνικά άδικες πολιτικές της κυβέρνησης. Αυτός είναι ο στόχος που πρέπει να μας ενώνει. Στο βαθμό που αυτός είναι ο κοινός στόχος θα πρέπει οι υποψήφιοι όλες και όλοι να μας εξηγήσουν πώς σκέφτονται ότι μπορεί αυτό να υλοποιηθεί με πολιτικούς και όχι αμιγώς προσωπικούς όρους» συμπλήρωσε ο κ. Μάντζος.

Απαντώντας, σε ό,τι αφορά στην υποψηφιότητα του κ. Δούκα και το ζήτημα που έχει προκύψει με το άρθρο 36 του καταστατικού του ΠΑΣΟΚ αλλά και το κατά πόσο μπορεί να υπηρετεί ταυτόχρονα και τους δύο ρόλους εφόσον εκλεγεί ο νυν δήμαρχος Αθηναίων, ο κ. Μάντζος ανέφερε τα εξής.

«Το τελευταίο, είναι μια αξιολόγηση που θα γίνει και πρώτα απ’ όλα από τον ίδιο. Και έχει γίνει, απ’ ό,τι κατανοώ, μετά την ανακοίνωσή του και πριν την ανακοίνωσή του. Η αξιολόγηση φυσικά θα γίνει και από τους πολίτες που θα κληθούν τον Οκτώβριο να ψηφίσουν και την υποψηφιότητα του κ. Δούκα, του δημάρχου Αθηναίων. Άρα αυτό είναι κάτι που πρέπει να περιμένουμε, να δούμε την αξιολόγηση στο τέλος με το αποτέλεσμα. (…) Υπάρχει στο καταστατικό μια συγκεκριμένη διάταξη και η ερμηνεία αυτής της διάταξης δεν ανήκει στον Πρόεδρο ούτε σε κάποιον άλλον. Ανήκει μόνο στην αρμόδια Επιτροπή Καταστατικού και Δεοντολογίας και Πιστοποίησης του Κινήματος. Νομίζω ότι είναι θέμα χρόνου να υπάρξει απόφαση της σχετικής επιτροπής ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες, όπως ομόφωνα αποφασίστηκαν πριν από μερικές μόνο εβδομάδες».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ