Διπλωματική κινητικότητα για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

by admin
1 views

Παρά την ανακοίνωση της Ουάσιγκτον ότι «παρά την ενθαρρυντική έναρξη των διαπραγματεύσεων εκεχειρίας στη Γάζα, δεν περιμένουμε μια γρήγορη συμφωνία», το πλήθος των αντιπροσώπων προς τη Βηρυτό υποδηλώνει έναν αγώνα μεταξύ διπλωματίας και στρατιωτικών αντιπαραθέσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η επίσκεψη-αστραπή που πραγματοποίησε χθες ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Stephane Ségournet στον Λίβανο, την επομένη της επίσκεψης του Αμερικανού απεσταλμένου Amos Hochstein, σημειώνοντας ότι η Sigourney και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών David Lammy θα επισκεφθούν σήμερα το Τελ Αβίβ στο πλαίσιο των προσπαθειών τους για να αποφευχθεί η κλιμάκωση στην περιοχή.

Σήμερα Παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Badr Abdel Ati, φτάνει στη Βηρυτό, η επίσκεψη του οποίου αποκτά τη σημασία της από τον αιγυπτιακό ρόλο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Ντόχα.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε χθες από τη Βηρυτό: «Το μήνυμά μου είναι απλό: να τονίσω τη στήριξη της Γαλλίας στον Λίβανο σε αυτές τις ανησυχητικές στιγμές της περιφερειακής κατάστασης» Και πρόσθεσε: «Αυτό που μας απασχολεί είναι να εργαστούμε για να μειώσουμε τη σοβαρότητα της κλιμάκωσης. Αυτό είναι το μήνυμα που μετέφερα στις αρχές του Λιβάνου και το ίδιο μήνυμα που θα μεταφέρω στις υπόλοιπες χώρες της περιοχής . Ελπίζουμε ότι η κατάσταση θα ηρεμήσει σε αυτές τις πολύ ευαίσθητες στιγμές». Τόνισε πως «Η Γαλλία υποστηρίζει το έργο των δυνάμεων της UNIFIL». Και «Εργαστήκαμε και εργαζόμαστε στο πλαίσιο των συνομιλιών για να διασφαλίσουμε την ανανέωση της εντολής της UNIFIL για τους επόμενους 12 μήνες, αυτό είναι το έργο για το οποίο εργαζόμαστε αυτή τη στιγμή στα Ηνωμένα Έθνη».

Πρόσθεσε: «Το μήνυμά μας είναι ένα μήνυμα συμπαράστασης, αλληλεγγύης και ευθύνης και η Γαλλία θα συνεχίσει να στηρίζει τον Λίβανο προκειμένου να επιτευχθεί ειρήνη στην περιοχή αυτό που μας απασχολεί πάνω από όλα είναι η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και αυτό είναι το βασικό απαραίτητο στοιχείο που είναι απαραίτητο εάν θέλουμε να συζητήσουμε την ειρήνη στην περιοχή».

Όσον αφορά τον υπηρεσιακό πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, τόνισε τη σημασία της υποστήριξης της επέκτασης των διεθνών δυνάμεων που δραστηριοποιούνται στο νότιο Λίβανο για περίοδο ενός έτους.

Με τη σειρά του, ο Πρόεδρος του κοινοβουλίου του Λιβάνου Nabih Berri επιβεβαίωσε στον Γάλλο Υπουργό: «Η δέσμευση του Λιβάνου στους κανόνες εμπλοκής και το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα ενόψει της ισραηλινής επιθετικότητας, η οποία δεν λυπήθηκε πολίτες, επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης ή παραϊατρικούς στις επιθέσεις του, για να αναφέρει τη χρήση διεθνώς απαγορευμένων όπλων, ειδικά οβίδων φωσφόρου, σε γεωργικές περιοχές και δασικές περιοχές», τόνισε «την αποφασιστικότητα του Λιβάνου για «την αναγκαιότητα επέκτασης των αποστολών των διεθνών δυνάμεων έκτακτης ανάγκης που δραστηριοποιούνται στο νότιο Λίβανο για μια νέα θητεία».

Πηγή: Lebanon24

Επιμέλεια – Μετάφραση: Oυαλίντ Ελίας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ