Διακήρυξη του Πεκίνου: Το δύσκολο εγχείρημα της ενότητας των Παλαιστίνιων

by admin
1 views

Μόλις μία ημέρα μετά την ιστορική συμφωνία των παλαιστινιακών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένων των Χαμάς και Φατάχ, να σχηματίσουν μια κυβέρνηση ενότητας που θα συνδράμει στη μεταπολεμική διοίκηση της Γάζας, η πρωτοβουλία απορρίφθηκε με συνοπτικές διαδικασίες από το Ισραήλ, που έχει θέσει ως στρατηγικό στόχο τη συντριβή της Χαμάς.

Παράλληλα, πολλοί αναλυτές συγκλίνουν στην άποψη ότι η συμφωνία θα αποδειχτεί δύσκολο να εφαρμοστεί, εξαιτίας τόσο των πολλών διαφορών και της έχθρας που χωρίζει πολλές παλαιστινιακές οργανώσεις, όσο και της παγιωμένης δυτικής άποψης ότι η Χαμάς δεν μπορεί να έχει οποιοδήποτε ρόλο στη διακυβέρνηση της Γάζας.

Χωρίς να παρουσιαστεί κάποιο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της συμφωνίας, οι συζητήσεις για το κοινό παλαιστινιακό μέτωπο πραγματοποιήθηκαν εν μέσω προσπαθειών των διεθνών διαμεσολαβητών να υπάρξει κατάπαυση του πυρός μετά από εννέα μήνες πολέμου στη Γάζα. Ένα από τα πλέον ακανθώδη ζητήματα είναι το «σχέδιο της επόμενης ημέρας»: πώς θα κυβερνηθεί ο θύλακας, που αυτή τη στιγμή διοικείται από τη Χαμάς, όταν τελειώσει ο πόλεμος.

Ο Χουσάμ Μπαντράν, ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, δήλωσε από το Πεκίνο ότι η κυβέρνηση ενότητας θα αναλάβει την επίβλεψη της ανοικοδόμησης της Γάζας και την προετοιμασία των κατάλληλων συνθηκών για εκλογές.

Διακήρυξη του Πεκίνου: Το δύσκολο εγχείρημα της ενότητας των Παλαιστίνιων
Καπνοί από τα ερείπια μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό στην πόλη Khan Younis της Λωρίδας της Γάζας (AP Photo/Abdel Kareem Hana)

Από την πλευρά του, ο Ασράφ Αμπουελχούλ, ειδικός σε παλαιστινιακές υποθέσεις και διευθύνων συντάκτης της αιγυπτιακής εφημερίδας Αλ Αχράμ σχολίασε ότι και στο παρελθόν είχαν αναληφθεί τέτοιες πρωτοβουλίες, όμως τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς την έγκριση των ΗΠΑ. Χαρακτήρισε τη συμφωνία στο Πεκίνο ως μια «γιορτινή φιέστα», καθώς όπως λέει «είναι αδύνατο να επιλυθούν τα προβλήματα μεταξύ των παλαιστινιακών οργανώσεων σε μόλις τρεις ημέρες».  

Θεωρούμενη ως τρομοκρατική οργάνωση από τη Δύση, η Χαμάς έχει ήδη αναφέρει ότι μπορεί υπό προϋποθέσεις να είναι πρόθυμη να μην παίξει κανέναν ρόλο στη μεταπολεμική διακυβέρνηση της Γάζας, στη βάση μιας συμφωνίας με τη Φατάχ για μια μεταπολεμική, τεχνοκρατική κυβέρνηση της Παλαιστινιακής Αρχής.

Όμως η κυβέρνηση Νετανιάχου, η οποία απορρίπτει κάθετα την οποιαδήποτε πρόθεση των Παλαιστινίων να δημιουργήσουν ένα ανεξάρτητο κράτος, έχει επίσης αντιταχθεί στην ανάληψη της διοίκησης της Λωρίδας της Γάζας από την Παλαιστινιακή Αρχή – μια ιδέα που υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους Άραβες συμμάχους τους.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι στόχος του είναι να καταστρέψει ολοκληρωτικά την Χαμάς και αντιτίθεται σε οποιαδήποτε συμμετοχή της στη μεταπολεμική διοίκηση της Γάζας.

Διακήρυξη του Πεκίνου: Το δύσκολο εγχείρημα της ενότητας των ΠαλαιστίνιωνΔιακήρυξη του Πεκίνου: Το δύσκολο εγχείρημα της ενότητας των Παλαιστίνιων
Φώτο Αρχείου – Καταυλισμός Παλαιστίνιων προσφύγων στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας (AP Photo/Abdel Kareem Hana, File)

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η επίτευξη της ενδοπαλαιστινιακής συμφωνίας αναδεικνύει για άλλη μια φορά την αυξανόμενη κινέζικη επιρροή στη Μέση Ανατολή, δεδομένης και της σημαντικής διαμεσολάβησης του Πεκίνου στην περσινή σημαντική ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ των μακροχρόνιων εχθρών στην περιοχή, της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν.

Σε μόνιμη βάση, Κινέζοι αξιωματούχοι επιχειρηματολογούν υπέρ των Παλαιστίνιων στα διεθνή φόρουμ τους τελευταίους μήνες, ζητώντας μια μεγαλύτερης κλίμακας ειρηνευτική διάσκεψη Ισραήλ-Παλαιστινίων και ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή μιας λύσης δύο κρατών στην περιοχή.

Πηγή: Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ