ΔΕΒΘ – Εγκαίνια της 20ης επετειακής διοργάνωσης (audio)

by admin
3 views

Με επετειακό χαρακτήρα, 850 εκθέτες, περισσότερους από 1.500 Έλληνες και ξένους συγγραφείς, ομιλητές και επαγγελματίες του βιβλίου από 40 χώρες και με πάνω από 550 εκδηλώσεις σε 14 αίθουσες, εγκαινιάζεται σήμερα , Πέμπτη 16 Μαΐου, στις 19:30, στην αίθουσα Γιώργος Ιωάννου, περίπτερο 13, της ΔΕΘ Helexpo, η 20ή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ), μία από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις των τελευταίων ετών.  

Για τη φετινή διοργάνωση, τις θεματικές, τις προκλήσεις και την παρακαταθήκη του θεσμού στο χώρο του βιβλίου, μίλησε η συντονίστρια της ΔΕΒΘ, Νόπη Χατζηγεωργίου, στην πολιτιστική εκπομπή “Αποτύπωμα” της Φωνής της Ελλάδας με τη Φούλη Ζαβιτσάνου. Ακούστε εδώ τη συνέντευξη.

ΔΕΒΘ – Εγκαίνια της 20ης επετειακής διοργάνωσης (audio)
Νόπη Χατζηγεωργίου

Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο υφυπουργός Πολιτισμού Χρίστος Δήμας, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος της Sharjah Book Authority και τ. πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Εκδοτών (IPA) Α.E. Sheikha Bodour Al Qasimi, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΚΒΕ) Χαράλαμπος Μπαρμπουνάκης, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Νίκος Α. Κούκης, ο πρόεδρος της HELEXPO Αναστάσιος Τζήκας, καθώς και εκπρόσωποι υπουργείων και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Τιμώμενη Χώρα είναι φέτος η Σάρτζα, μια πόλη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που ξεχωρίζει ως πνευματικό κέντρο, καθώς τα τελευταία χρόνια έχει διακριθεί για τις δράσεις και τα προγράμματά της για το βιβλίο. Την οργάνωση της συμμετοχής έχει αναλάβει η Sharjah Book Authority (SBA), με πρωταρχικό στόχο αφενός την ανάπτυξη ενός ουσιαστικού πολιτιστικού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών στη σημερινή εποχή και αφετέρου την ανάδειξη των ιστορικών δεσμών τους.

Αφουγκραζόμενη τις σύγχρονες προκλήσεις, η ΔΕΒΘ εστιάζει φέτος σε ιδιαίτερα επίκαιρες θεματικές, όπως γυναίκες στον χώρο των βιβλίων, ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης, κλιματική κρίση, ο χώρος των Βαλκανίων, κ.ά.

Ιδιαίτερη έμφαση και προτεραιότητα δίνεται επίσης στο παιδί και στον έφηβο, επιδιώκοντας να μεταδώσει ένα δυνατό ερέθισμα για να αγαπήσουν το βιβλίο. Έτσι, αφιερώνει στην «Παιδική και Εφηβική Γωνιά» μια δική της αίθουσα, ζωντανή, πολύχρωμη, πολύβουη, την οποία θα επισκεφθούν οργανωμένα 58 ομάδες μαθητών με τους εκπαιδευτικούς τους, δηλαδή περίπου 3.000 παιδιά.

ΔΕΒΘ – Εγκαίνια της 20ης επετειακής διοργάνωσης (audio)ΔΕΒΘ – Εγκαίνια της 20ης επετειακής διοργάνωσης (audio)

Η φετινή έκθεση υποδέχεται και έναν από τους πιο γνήσιους πυρήνες φιλαναγνωσίας και αγάπης για το βιβλίο, τις Λέσχες Ανάγνωσης. Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση λεσχών στο πλαίσιο της έκθεσης, κατά την οποία τη σκυτάλη παίρνουν λέσχες της Βόρειας Ελλάδας. 

Στο πλαίσιο της έκθεσης διοργανώνονται επίσης προγράμματα και φεστιβάλ, ιδιαίτερα για τους νέους δημιουργούς. Ενδεικτικά αναφέρονται το 10ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, το 8ο Φεστιβάλ Μετάφρασης και το 3ο Βραβείο Νέων Σχεδιαστών Βιβλίου, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε, τα βραβεία ΕΒΓΕ, το Ίδρυμα Τέχνης Βιβλίου της Γερμανίας και τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης, αλλά και θεματικά αφιερώματα στον Franz Kafka και στον Γιώργο Ιωάννου.

Παρακολουθήστε σε live streaming τις εκδηλώσεις της έκθεσης: https://www.thessalonikibookfair.gr/halls

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος



Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ