Γ. Λάιος (Intermodal) στο Ένθετο Οικονομία: Κίνδυνος επιβάρυνσης στις τιμές των καυσίμων αν επεκταθεί η κρίση στην Μ. Ανατολή

by admin
1 views

Η κατάσταση στα κρίσιμα για τη ναυτιλία «περάσματα» όπως για παράδειγμα η Διώρυγα του Σουέζ δεν έχει ομαλοποιηθεί, ενώ αν επεκταθεί η κρίση στη Μέση Ανατολή με μεγαλύτερη εμπλοκή του Ιράν τότε αυτό που θα επηρεαστεί περισσότερο είναι η τροφοδοσία της αγοράς με LNG και οι τιμές των καυσίμων σημειώνει ο Γιώργος Λάιος Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ναυλομεσιτών Intermodal σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Κωνσταντίνα Δημητρούλη, στο «Ένθετο Oικονομία» του EΡΤΝews.

Ανακόπηκε τον Μάιο η πτωτική πορεία στις τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος κάτι που σημαίνει ότι οι καταναλωτές είναι πολύ πιθανό να βρεθούν αντιμέτωποι με ανατιμήσεις στα τιμολόγια του Ιουνίου. Όλα βέβαια θα εξαρτηθούν και από την εκπτωτική πολιτική που θα ακολουθήσουν οι πάροχοι.

ΧΟΝΔΡΙΚΗ ΤΙΜΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
(μέση μηνιαία τιμή)
1-20 Μαΐου 76,80 €/ MWh
Απρίλιος: 60,16 €/ MWh
Μάρτιος: 67,54 €/ MWh
Φεβρουάριος: 73,61 €/ MWh

ΠΡΑΣΙΝΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ
(με έκπτωση 10%
Ιούνιος : 15 λεπτά/ kWh
Μάιος: 10,6 λεπτά/ kWh
Απρίλιος: 10,86 λεπτά/ kWh

Κατασκηνωτικό πρόγραμμα e-EΦΚΑ

Τρέχει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το κατασκηνωτικό πρόγραμμα του e-EΦΚΑ για παιδιά ασφαλισμένων και συνταξιούχων. Σε λίγες ημέρες αναμένονται τα αποτελέσματα της μοριοδότησης για το κατασκηνωτικό πρόγραμμα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης για το οποίο μάλιστα οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν ήταν 40 χιλιάδες περισσότερες από τα διαθέσιμα voucher κι έτσι πολλά παιδιά θα μείνουν εκτός προγράμματος.

ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ e- ΕΦΚΑ
36.000 θέσεις
Αιτήσεις: 20 – 30 Μαΐου
www.efka.gov.gr
www.gov.gr

ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΥΠΑ
Υποβλήθηκαν 110.000 αιτήσεις
Για 70.000 voucher

Άνοδο 25% σε ετήσια βάση καταγράφει το ασήμι

Ράλι ανόδου καταγράφει από τις αρχές του έτους το ασήμι συναγωνιζόμενο σε λάμψη τον χρυσό που εξακολουθεί να κινείται σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ αποτυπώνοντας την γεωπολιτική αβεβαιότητα.
Για την ακρίβεια το ασήμι κινείται στην περιοχή των 30 δολαρίων ανά ουγγιά, στο υψηλότερο δηλαδή επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2013 καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 25% σε ετήσια βάση.

Τρεις είναι οι αιτίες του ράλι ανόδου:
Η υψηλή ζήτηση από επενδυτές αλλά και από βιομηχανίες όπου το ασήμι αποτελεί βασική πρώτη ύλη, όπως για την παραγωγή ηλιακών πάνελ. Είναι ενδεικτικό ότι η ζήτηση για ασήμι προς χρήση σε φωτοβολταϊκά (PV) και σε οχήματα αντιπροσώπευε το 2023 το 22% της συνολικής ζήτησης.
Δεύτερον το έλλειμμα προσφοράς και αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι μόνο το 20% της παραγωγής προέρχεται από ορυχεία καθαρού αργύρου ενώ το υπόλοιπο 80% παράγεται ως υποπροϊόν άλλων ορυκτών, όπως ο ψευδάργυρος και ο μόλυβδος.
Και τρίτον αποτελεί πιο προσιτή εναλλακτική λύση αντί του χρυσού ως επένδυση και αντιστάθμισμα κινδύνου.

Μέσα στον Ιούνιο μπαίνει σε λειτουργία το «φορολογικό ξυπνητήρι» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), το οποίο θα στέλνει ειδοποίηση στο φορολογούμενο υπενθυμίζοντάς του την προθεσμία για την καταβολή της δόσης της ρυθμισμένης οφειλής του. Σε συνδυασμό με το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη διάσωση των ρυθμίσεων εκτιμάται πως θα περιορίσουν σημαντικά τις χαμένες ρυθμίσεις.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΗ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ