Γ. Γεραπετρίτης στη Διαβαλκανική Σύνοδο: Είναι σημαντικό να διασφαλίζεται η ευρωπαϊκή πορεία όλων των χωρών της Βαλκανικής

by admin
1 views

Εκπρόσωποι 13 χωρών συμμετέχουν σήμερα στη Διαβαλκανική Σύνοδο που πραγματοποιείται στα Σκόπια. Το «παρών» δίνει και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Γεραπετρίτης.

Στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η οποία φέτος διεξάγεται στα Σκόπια βρίσκεται ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Μία Σύνοδος, η οποία στοχεύει στην περαιτέρω προώθηση της ευρωπαϊκής πορείας των Δυτικών Βαλκανίων και που έχει ειδικό ενδιαφέρον για την Αθήνα καθώς αφενός είναι το πρώτο ταξίδι του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας, αφετέρου στα Σκόπια βρίσκεται και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.

Ουδείς μπορεί να αγνοήσει ότι η παρουσία του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών σε με τέτοια Σύνοδο στην πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας έρχεται σε μια χρονική συγκυρία όπου οι σχέσεις με τις νεοκλεγμένες αρχές της χώρας είναι τεταμένες εξαιτίας των παλινωδιών από την πλευρά των Σκοπιών όσον αφορά την erga omnes χρήση του συνταγματικού ονόματος της χώρας.

Ούτε ότι οι ελληνοαλβανικές σχέσεις βρίσκονται εδώ και καιρό σε χαμηλό βαρομετρικό εξαιτίας της υπόθεσης του εκλεγμένου πλέον ευρωβουλευτή Φρέντι Μπελέρη.

Η δήλωση του κ. Γεραπετρίτη, στην ΕΡΤ και τον δημοσιογράφο Πιέρρο Τζανετάκο

«Προσήλθα σήμερα στα Σκόπια, στη Σύνοδο της Διαβαλκανικής, κομίζοντας ένα μήνυμα ειρήνης, αλληλεγγύης και φιλίας προς όλες τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η Ελλάδα, εξάλλου, ήταν από τις επισπεύδουσες χώρες για τη συγκρότηση της Διαβαλκανικής, όπως επίσης ήταν και η χώρα εκείνη, η οποία στην ατζέντα της Θεσσαλονίκης το 2003 επέσπευσε το όραμα για μια Ευρώπη, η οποία θα περιλαμβάνει όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Είναι σημαντικό να διασφαλίζεται η ευρωπαϊκή πορεία όλων των χωρών της Βαλκανικής και της ευρύτερης περιοχής σε μία περίοδο πολύ υψηλών προκλήσεων, με δύο πολέμους στην ευρύτερη γειτονιά μας.

Βεβαίως – και αυτό τόνισα κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης – η πρόοδος αυτή θα πρέπει να εξελίσσεται στη βάση συγκεκριμένων προϋποθέσεων, οι οποίες είναι τυπικές και αφορούν τον σεβασμό της δημοκρατίας, τον σεβασμό του κράτους δικαίου, την πιστή τήρηση όλων των διεθνών συνθηκών και την απαρέγκλιτη συμφωνία με όλα όσα έχουν υπάρξει σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Δίκαιο, όπως επίσης βεβαίως και τον σεβασμό των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

Η πορεία προς την Ευρώπη θα πρέπει να συνεχιστεί και η Ελλάδα θα είναι ανάμεσα στις χώρες εκείνες που θα σταθούν δίπλα στις χώρες αυτές με σεβασμό στη δημοκρατία, με σεβασμό στο κράτος δικαίου και με την ελπίδα η Ευρώπη να καταστεί η ευρύτερη οικογένεια όλων των κρατών».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ