Γ. Γεραπετρίτης: Μητσοτάκης – Ερντογάν ζήτησαν να διερευνηθεί η ύπαρξη κοινού εδάφους για συζητήσεις περί ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας

by admin
1 views

«Στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, το πιο επίκαιρο, το πιο δύσκολο, το πιο σύνθετο, αλλά και το πιο επώδυνο θέμα είναι η κρίση στη Μέση Ανατολή» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, στην ΕΡΤ κατά τη δεύτερη ημέρα εργασιών της 79ης Συνόδου της ΓΣ του ΟΗΕ.

«Μια κρίση η οποία δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει αυτή τη στιγμή, αντί να συρρικνώνεται, διευρύνεται, επεκτείνεται. Ήδη έχει καταλάβει την Ερυθρά Θάλασσα και τώρα τον Λίβανο, με τα όσα αιματηρά έχουν συμβεί τις τελευταίες δύο ημέρες. Είχα την ευκαιρία για το θέμα αυτό να συμμετάσχω σε συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των υπουργών Εξωτερικών των αραβικών χωρών, μια πρωτοβουλία την οποία είχε θέσει στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα, έτσι ώστε να υπάρξει ένας συντονισμός για να μπορέσουμε να δούμε τις δυνατότητες να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός, να υπάρξει ανθρωπιστική βοήθεια και βεβαίως, να υπάρξει άμεση απελευθέρωση των ομήρων» πρόσθεσε ο κ. Γεραπετρίτης και πορόσθεσε «επιπλέον, είχα διμερείς συναντήσεις, κρίσιμες διμερείς συναντήσεις με τον Αιγύπτιο ομόλογό μου, με τον οποίο, πέραν του ότι επιβεβαιώθηκε η στρατηγική σχέση μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου, αναδείχθηκε ακριβώς το ζήτημα του πώς θα μπορούσαμε δημιουργικά να προσέλθουμε για να βοηθήσουμε την κατάσταση, ώστε να περιοριστεί το κύμα των εχθροπραξιών.

»Επιπλέον, είχα συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου. Ο Λίβανος αυτή τη στιγμή είναι το επίκεντρο όλων των εχθροπραξιών. Δυστυχώς είναι εντελώς απογοητευτικός ο απολογισμός των θυμάτων στον Λίβανο και το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή έχει καταστεί επίκεντρο των εχθροπραξιών. Επιπλέον, συναντήθηκα με τον ομόλογό μου της Υεμένης, ακριβώς επειδή η χώρα αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα. Δυστυχώς, ελληνόκτητο πλοίο δέχθηκε επίθεση από τους αντάρτες των Χούθι. Υπήρξε άμεσος κίνδυνος για να υπάρξει μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση. Με πρωτοβουλία, την οποία ανέλαβε η αποστολή Ασπίδες, στην οποία ηγείται η Ελλάδα, το πλοίο έχει αποσυρθεί σε ασφαλή ύδατα και αναμένεται άμεσα η απάντληση του πετρελαίου, έτσι ώστε να μην υπάρξει οικολογική καταστροφή».

Ο υπ. Εξωτερικών υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα την επόμενη διετία θα είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Εκλεγμένο μέλος σχεδόν με ομοφωνία από όλα τα κράτη των Ηνωμένων Εθνών. Στο πλαίσιο αυτό, θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να επανέλθει, όπως προβλεπόταν, στον Καταστατικό Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η ιδέα της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, της κατάπαυσης των εχθροπραξιών, της επιβολής του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του περιορισμού των αιματηρών συνεπειών όλων των πολέμων».

Στη συνέχεια ακολούθησε δημοσιογραφική ερώτηση σχετικά με τη συνάντηση που έγινε νωρίτερα με τον κύριο Ερντογάν με τον κ. Γεραπετρίτη να απαντά: «στη συνάντηση συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών και οι διπλωματικοί σύμβουλοι των δύο ηγετών. Συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Πρωτίστως επιβεβαιώθηκε η καλή συνεργασία, η οποία υπάρχει σε σημαντικά θέματα τα οποία αφορούν τις δύο χώρες. Επισημάνθηκε η ανάγκη για περαιτέρω συνεργασία στο μεταναστευτικό, το οποίο αποτελεί πάντοτε ένα σημαντικό αγκάθι στην ευρύτερη περιοχή και ιδιαιτέρως σήμερα, δεδομένου του γεγονότος ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά εύθραυστη στην περιοχή, τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στην Αφρική. Συζητήθηκαν θέματα, τα οποία αφορούν στην περαιτέρω συνεργασία των δύο χωρών, το Κυπριακό, το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε φάση εξέλιξης και προσδοκούμε ότι θα επανεκκινήσουν οι συζητήσεις στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και, βεβαίως, συζητήθηκε το χρονοδιάγραμμα για τις επόμενες κινήσεις.

»Αντιλαμβανόμαστε ότι οι τρεις πυλώνες, ο πολιτικός διάλογος, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, καθώς επίσης και η θετική ατζέντα θα συνέλθουν μέχρι το τέλος του έτους, ενώ θα υπάρξει και το Ανώτατο Συμβούλιο, το οποίο θα γίνει εντός του Ιανουαρίου. Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιμάσουμε το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονίσουμε όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

»Οι δύο ηγέτες έδωσαν την εντολή στους υπουργούς Εξωτερικών να διερευνήσουν το έδαφος για το κατά πόσον υπάρχουν πρόσφορες συνθήκες για να εκκινήσουν οι συζητήσεις σχετικά με την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Επιβεβαιώθηκε το καλό κλίμα. Είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας».

Λένα Αργύρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ