Γουατεμάλα: Συνελήφθησαν επτά άτομα που κατηγορούνται για τη διακίνηση των 53 μεταναστών που πέθαναν από ασφυξία στο Τέξας το 2022

by admin
2 views

Η αστυνομία της Γουατεμάλας συνέλαβε την Τετάρτη επτά πολίτες της χώρας που κατηγορούνται για τη διακίνηση 53 μεταναστών από το Μεξικό και την Κεντρική Αμερική, οι οποίοι πέθαναν από ασφυξία το 2022 στο Τέξας, αφού εγκαταλείφθηκαν σε φορτηγό.

Ήταν οι τελευταίες συλλήψεις μετά από χρόνια ερευνών για μια από τις πιο θανατηφόρες απόπειρες λαθρεμπορίας ανθρώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μεταξύ των νεκρών ήταν και οκτώ παιδιά.

Ο υπουργός Εσωτερικών Φρανσίσκο Χιμένεθ δήλωσε στο Associated Press ότι οι συλλήψεις κατέστησαν δυνατές μετά από 13 εφόδους σε τρία από τα διαμερίσματα της χώρας. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται ο Rigoberto Román Mirnado Orozco, ο φερόμενος ως αρχηγός της συμμορίας λαθρεμπόρων, την έκδοση του οποίου έχουν ζητήσει οι Ηνωμένες Πολιτείες.

«Πρόκειται για μια συλλογική προσπάθεια μεταξύ της αστυνομίας της Γουατεμάλας και της Εθνικής Ασφάλειας, εκτός από άλλες εθνικές υπηρεσίες, για την εξάρθρωση των δομών εμπορίας ανθρώπων, έναν από τους στρατηγικούς στόχους της κυβέρνησης του προέδρου Μπερνάρντο Αρέβαλο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της παράτυπης μετανάστευσης», δήλωσε ο Χιμένεθ.

Στο παρελθόν είχαν απαγγελθεί κατηγορίες σε έξι άτομα.

Ο οδηγός του φορτηγού και ακόμη ένα άτομο συνελήφθησαν λίγο μετά τον εντοπισμό των μεταναστών. Και οι δύο είναι από το Τέξας. Τέσσερις Μεξικανοί υπήκοοι συνελήφθησαν επίσης το 2023.

Οι αρχές δήλωσαν ότι οι άνδρες γνώριζαν ότι η μονάδα κλιματισμού του φορτηγού δεν λειτουργούσε σωστά και δεν διοχέτευε δροσερό αέρα στους εγκλωβισμένους μετανάστες.

Όταν το φορτηγό άνοιξε στο Σαν Αντόνιο, 48 μετανάστες ήταν ήδη νεκροί. Άλλοι 16 μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία, εκ των οποίων οι πέντε πέθαναν. Μεταξύ των νεκρών ήταν 27 άτομα από το Μεξικό, 14 από την Ονδούρα, επτά από τη Γουατεμάλα και δύο από το Ελ Σαλβαδόρ.

Οι μετανάστες πλήρωναν στην οργάνωση έως και 15.000 δολάρια ο καθένας για να περάσουν τα σύνορα των ΗΠΑ. Η αμοιβή κάλυπτε έως και τρεις προσπάθειες να εισέλθουν στη χώρα.

Πηγή: Associated Press

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ