Για αποτροπή τρομοκρατικού σχεδίου που υποκινήθηκε από τις ΗΠΑ κάνει λόγο η Κούβα

by admin
12 views

Η Κούβα απέτρεψε ένα «τρομοκρατικό σχέδιο, οργανωμένο και χρηματοδοτούμενο από τις Ηνωμένες Πολιτείες», ανακοίνωσε την Κυριακή το υπουργείο Εσωτερικών σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στην κρατική εφημερίδα Granma – αναφέρει το France Presse.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, η έρευνα, που διεξήχθη από τους «εξειδικευμένους φορείς» του Υπουργείου Εσωτερικών της Κούβας, οδήγησε στη σύλληψη ενός άνδρα που ταυτοποιήθηκε ως Ardenys Garcia Alvarez, «ο κύριος εκτελεστής αυτών των ενεργειών, που προετοιμάστηκαν σε αμερικανικό έδαφος».

«Μπήκε παράνομα στην Κούβα από τη θάλασσα και έφερε πυροβόλα όπλα και πυρομαχικά ως μέρος ενός νέου σχεδίου στρατολόγησης για τη διεξαγωγή βίαιων ενεργειών στη χώρα μας», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο Ardenys Garcia Alvarez είχε μεταναστεύσει παράνομα στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2014, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Επίσης, συνελήφθησαν «άλλα εμπλεκόμενα πρόσωπα που διέμεναν στη χώρα», αναφέρει επίσης η ανακοίνωση, χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες.

Η έρευνα του υπουργείου Εσωτερικών έχει «αποτρέψει την υλοποίηση σχεδίων που σχεδιάστηκαν, κατευθύνθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν, για άλλη μια φορά, από τις Ηνωμένες Πολιτείες», καταλήγει το κείμενο.

Τον Δεκέμβριο, η Κούβα δημοσίευσε για πρώτη φορά έναν «εθνικό κατάλογο τρομοκρατών», ο οποίος περιλαμβάνει δεκάδες άτομα και οργανώσεις που η Αβάνα κατηγορεί ότι συνδέονται με «τρομοκρατικές ενέργειες» κατά του κουβανικού κράτους.

Όλοι βρίσκονται εκτός νησιού, οι περισσότεροι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Περιλαμβάνουν άτομα που κατηγορούνται από την Αβάνα για συμμετοχή σε μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων σε ξενοδοχεία στην πρωτεύουσα το 1997 και σε αποτυχημένες απόπειρες δολοφονίας κατά του πρώην ηγέτη Φιντέλ Κάστρο (1926-2016) μεταξύ 1991 και 2001.

Η Ουάσιγκτον τον Μάιο αφαίρεσε την Κούβα από τη λίστα με τις χώρες που δεν συνεργάζονται πλήρως στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, αλλά το κομμουνιστικό νησί παραμένει στη μαύρη λίστα των χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία, η οποία περιλαμβάνει το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και τη Συρία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλει εμπορικό και οικονομικό εμπάργκο στην Κούβα από το 1962. Το εμπάργκο έγινε αυστηρότερο υπό την προεδρία του Ρεπουμπλικανού Ντόναλντ Τραμπ (2017-2021), ο οποίος έβαλε ξανά το νησί στη μαύρη λίστα.

Η κουβανική κυβέρνηση καταγγέλλει τακτικά αυτή την «αυθαίρετη» απόφαση, η οποία εμποδίζει τις οικονομικές ροές και τις επενδύσεις υπέρ του νησιού.

Πηγή: agerpres.ro

Μετάφραση: Μικαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ